Πανώλη στα αιγοπρόβατα: Σε «Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης» η Θεσσαλία – Σε αναμονή των αποτελεσμάτων από τους ελέγχους
Συνεχίζονται οι επιτόπιοι έλεγχοι στη ζώνη επιτήρησης για πανώλη στη Θεσσαλία. Η περιφέρεια κηρύχθηκε σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης. Αγωνιούν οι κτηνοτρόφοι για το μέλλον της κτηνοτροφίας στην περιοχή. Σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα των δειγμάτων που ελήφθησαν χθες από την περιοχή του Δομένικου, όπου και εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της νόσου. Με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δ. Κουρέτα, τα σφαγεία της περιοχής θα παραμείνουν κλειστά για αμνοερίφια ως την Παρασκευή, οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι.
Μετά τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί σε περιοχές της Θεσσαλίας και τα χιλιάδες ζώα που έχουν θανατωθεί, αρμόδια κλιμάκια με κτηνιάτρους ήδη ελέγχουν τις κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση της νόσου – η οποία δεν μολύνει τον άνθρωπο.
Ήδη έχουν ελεγχθεί 50 κτηνοτροφικές μονάδες στην πρώτη ζώνη επιτήρησης των τριών χιλιομέτρων. Από αύριο Δευτέρα, πλέον των 100 κτηνιάτρων θα πραγματοποιήσουν ελέγχους στην δεύτερη ζώνη επιτήρησης, η οποία περιλαμβάνει περίπου 360 κτηνοτροφικές μονάδες. Οι έλεγχοι θα ολοκληρωθούν την επόμενη Παρασκευή, με τα δείγματα να στέλνονται καθημερινά σε εργαστήριο στην Αθήνα. Αν εντοπίστεί κρούσμα, θα θανατώνονται τα ζώα και η συγκεκριμένη μονάδα θα μπαίνει σε επιτήρηση.
Οι κτηνοτρόφοι όλων των μονάδων λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα απολύμανσης για να μην εξαπλωθεί η νόσος, ενώ δεν βγάζουν τα ζώα έξω από τις μονάδες για βόσκηση.
Τα κρούσματα της πανώλης σε αιγοπρόβατα που εντοπίστηκαν σε επτά κτηνοτροφικές μονάδες στη Θεσσαλία προκάλεσαν ανησυχία και άμεση κινητοποίηση των αρχών για να σταματήσει η διασπορά της νόσου. Ήδη έχουν θανατωθεί περισσότερα από 2.000 αμνοερίφια στην περιοχή.
«Θέλω να ξεκαθαρίσω προς κάθε κατεύθυνση ότι η πανώλη των μικρών θηλαστικών δεν εγκυμονεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για την δημόσια υγεία. Είναι μια εντελώς διαφορετική οντότητα νόσων σε σχέση με αυτή που μπορεί να επηρεάσει την ανθρώπινη υγεία και να δημιουργήσει ένα ζήτημα δημόσιας υγείας», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, κατά την διάρκεια την ενημέρωσης σχετικά με τα κρούσματα.
Στόχος του Υπουργείου είναι να μην επεκταθεί η διάχυση της νόσου και να εκριζωθεί από την χώρα. Τα άμεσα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι η δημιουργία ζώνης επιτήρησης ως και 10 χλμ και η απαγόρευση μετακίνησης των αιγοπροβάτων. Η διακίνηση γάλακτος συνεχίζεται κανονικά, με υψηλή παστερίωση. Σύμφωνα με σχετική εξαγγελία, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς θα ενισχυθούν οι κτηνοτρόφοι που πλήττονται.
Ρεπορτάζ: Κ. Θεοχαρούλη
ΠΗΓΗ: ertnews.gr