10/02/202219:42

Παπαευαγγέλου: Σταθερά υψηλό το πανδημικό κύμα της Όμικρον – Στο βαθύ κόκκινο όλη η χώρα

Σταθερά υψηλό παραμένει το πανδημικό κύμα της Όμικρον στη χώρα μας, όπως ανέφερε στη σημερινή ενημέρωση η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία πρόσθεσε πως όλη η Ελλάδα βρίσκεται στο βαθύ κόκκινο.

«Η πορεία της πανδημίας παραμένει σταθερή, δεν παρατηρείται σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα», τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου στην αρχή της ενημέρωσης προσθέτοντας πως «Η μεγάλη διασπορά της λοίμωξης, σε συνδυασμό με την πίεση που συνεχίζει να δέχεται το ΕΣΥ και ο μεγάλος αριθμός ενεργών κρουσμάτων δεν επιτρέπει την αποκλιμάκωση των μέτρων».

Όπως είπε η καθηγήτρια, παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων σε περιοχές που η Όμικρον άργησε να φτάσει, όπως είναι κάποια νησιά, η Θεσπρωτία και τα Ιωάννινα.

Παράλληλα, η κυρία Παπαευαγγέλου επεσήμανε πως τις τελευταίες τρεις εβδομάδες παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων σε ανθρώπους άνω των 55 ετών και συμπλήρωσε ότι «η διάμεση ηλικία είναι τα 34 έτη, το 1/3 αφορά σε παιδιά».

Όπως είπε, παραμένει η πίεση στο σύστημα υγείας, με έναν στους δύο που νοσηλεύονται να είναι άνω των 75 ετών. Παράλληλα, έκανε λόγο για σταδιακή αποκλιμάκωση στις ΜΕΘ, εκτιμώντας ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων θα πέσει στους 450 τις επόμενες ημέρες 15 ημέρες.

Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, το ποσοστό θετικότητας στην επικράτεια βρίσκεται στο 2,4% σε όλους τους εργαστηριακούς ελέγχους. Σήμερα νοσεί περίπου το 1,5% της χώρας.

Σε ό,τι αφορά στη μετάλλαξη Όμικρον, η κυρία Παπαευαγγέλου σημείωσε πως «ο κίνδυνος σοβαρής νόσου μειώθηκε σημαντικά από το πανδημικό κύμα της Όμικρον», εφιστά ωστόσο, την προσοχή για τους μη εμβολιασμένους.

«Για τους ανεμβολίαστους άνω των 65 ετών, αλλά και τους ανεμβολίαστους άνδρες άνω των 40 ετών με υποκείμενο νόσημα, ο κίνδυνος σοβαρής νόσου είναι εξίσου υψηλός ανεξάρτητα από το αν έχουν νοσήσει με Όμικρον ή με Δέλτα» σημείωσε και πρόσθεσε πως η παραλλαγή Όμικρον για τους μη εμβολιασμένους δεν αποτελεί ένα απλό κρυολόγημα.

Για το σύνδρομο MIS-C
Κατά την ενημέρωση, η Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στο σύνδρομο MIS-C, λέγοντας τα εξής:

«Η εικόνα στα παιδιά σχολικής ηλικίας είναι σταθερή τόσο από πλευράς νέων κρουσμάτων όσο και αναφορικά με τις νοσηλείες τους. Την εβδομάδα αυτή απασχόλησε το υποφλεγμονώδες σύνδρομο MIS-C. Το σύνδρομο αυτό είναι γνωστό από τις αρχές της πανδημίας και τότε λέγαμε ότι τα παιδιά φαίνεται να πάσχουν από κάτι που έμοιαζε με τη νόσο Καβασάκι.

Συνήθως εμφανίζεται τρεις με έξι εβδομάδες μετά την αρχική λοίμωξη ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της νόσου κατά τη διάρκεια της οξείας λοίμωξης.

Στην Ελλάδα σε πολυκεντρική μελέτη που διενεργήθηκε με επικεφαλής την καθηγήτρια Μαρία Τσολιά, μέχρι το τέλος του 2021 είχαν νοσηλευτεί 119 παιδιά με διάμεση ηλικία τα οκτώ έτη. Τα παιδιά εμφάνισαν κατά κύριο λόγο υψηλό πυρετό, γαστρεντερικές διαταραχές και εξάνθημα.

Σημαντικό ποσοστό αυτών εμφάνισε μυοκαρδίτιδα και άλλες επιπλοκές από την καρδιά, ενώ δύο στα δέκα χρειάστηκαν εισαγωγές στη ΜΕΘ λόγω βαριάς κατάστασης».

Η κα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι είναι αναμενόμενο να δούμε νέα περιστατικά του συνδρόμου MISC.

Μια πρόσφατη μελέτη του CDC έδειξε ότι ο εμβολιασμός των παιδιών με 2 δόσεις μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης MISC κατά 91%.

Παράλληλα, έδειξε ότι τα παιδιά που εμφάνισαν σοβαρό MISC ήταν ανεμβολίαστα.

Για τη μυοκαρδίτιδα από το εμβόλιο, κυρίως στα αγόρια, η καθηγήτρια ανέφερε ότι δεδομένα από το CDC δείχνουν ότι 90 μέρες μετά τη λοίμωξη, το 99% των παιδιών παρουσίασε σημαντική βελτίωση, ενώ το 81% είχε πλήρη ίαση.

Επομένως, πρόκειται για μια ήπια και παροδική επιπλοκή.

Για τη χαλάρωση των μέτρων

Σχετικά με το ζήτημα της χαλάρωσης των μέτρων, η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε ότι το θέμα αυτό συζητήθηκε στην επιτροπή, λέγοντας ότι «κατανοούμε την κόπωση όλων» και πρόσθεσε παρακολουθούμε πάρα πολύ προσεκτικά όλους τους επιδημιολογικούς δείκτες της πανδημίας και παρόλο που βλέπουμε μια μικρή αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών, μας απασχολεί το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, η συνεχιζόμενη πίεση στο σύστημα υγείας αλλά και η μικρή μετακίνηση κρουσμάτων προς τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας».

«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι και με βάση την αξιολόγηση των σκληρών δεικτών και ελπίζουμε ότι η σταδιακή άρση των περιορισμών είναι εφικτή», υπογράμμισε.

Ερωτηθείσα για τις εκδηλώσεις των Αποκριών, η καθηγήτρια απάντησε ότι «το πνεύμα της Επιτροπής αυτή τη στιγμή είναι να έχουμε μια ενιαία αντιμετώπιση. Είναι κάτι που συζητήθηκε εκτενώς αυτή την εβδομάδα και θα συζητηθεί ξανά την επόμενη εβδομάδα».

Και συμπλήρωσε ότι «παρόλο που οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού γίνονται σε ανοικτό χώρο, δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις ούτε ιχνηλάτηση, δηλαδή ποιος ήρθε σε επαφή με ποιον, ούτε βέβαια να ελέγξεις ότι οι άνθρωποι που συμμετέχουν είναι εμβολιασμένοι».

Επανέλαβε δε ότι «κοιτάμε προσεκτικά τα δεδομένα κάθε εβδομάδα, κατανοούμε την ανάγκη του κόσμου», σημειώνοντας ότι «σίγουρα κάποιες στοχευμένες δράσεις οι οποίες είναι χαμηλότερου επιδημιολογικού κινδύνου θα απελευθερωθούν».

Γκάγκα: Εγκρίθηκαν 1.436 αιτήσεις για αντιικά φάρμακα
Τη σημασία της γρήγορης υποβολής της αίτησης για την χορήγηση των αντιικών χαπιών σε ασθενείς με covid-19, επισήμανε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι οι γιατροί θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στην επιτροπή, την πρώτη ή δεύτερη μέρα που ο ασθενής θα διαγνωστεί θετικός και το αργότερο την τρίτη, ώστε έως την πέμπτη μέρα τα χάπια να έχουν φτάσει στο σπίτι του, που είναι και το περιθώριο για την δράση τους. «Μετά την πέμπτη μέρα είναι αργά για τα φάρμακα αυτά». Η επιτροπή, σημείωσε, κάνει μεγάλη προσπάθεια για να εγκρίνονται οι αιτήσεις γρήγορα και να ξεκινήσει η διαδικασία της κατ οίκον παράδοσης μέσω του ΕΟΠΥΥ.

Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα που έχει ανοίξει εδώ και μία εβδομάδα 1.436 αιτήσεις χορήγησης αντιικών χαπιών και έχουν απορριφθεί 19. Το τελευταίο τετραήμερο έχουν υποβληθεί 757 αιτήσεις, 42 ακυρώθηκαν από τους ασθενείς, σε 477 έχουν ήδη παραδοθεί τα φάρμακα και οι υπόλοιπες βρίσκονται στη διαδικασία παράδοσης.

cnn.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα