Παρακολουθείστε ζωντανά την τελετή ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής
01/01/197002:00

Παρακολουθείστε ζωντανά την τελετή ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής

[ad_1]

Αποστολή: Orthodoxia News Agency

Σε εξέλιξη βρίσκεται η τελετή ενθρόνισης του νέου Αρχιεπίσκοπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάνταν (337 East 74th Street, NYC).

Παρακολουθείστε σε ζωντανή σύνδεση την τελετή

Ο πρώην Αμερικής Γέρων Δημήτριος ήρθε από νωρίς και κάθισε δίπλα στον θρόνο του Αρχιεπισκόπου και αναμένει τον νέο Αρχιεπίσκοπο που θα καθίσει στον θρόνο του.

Στον Ιερό ναό παρευρίσκονται άρχοντες του Πατριαρχείου, Ιεράρχες, εκπρόσωποι του Αγίου όρους, ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου και ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερωνύμου.

Εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος.

Τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο, εκπροσωπεί στην Ενθρόνιση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος. Την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών εκπροσωπεί ο υπουργός Υγείας, ‘Αλεξ Αζάρ. Παρίσται, επίσης, εκπρόσωποι της ελληνικής και κυπριακής κυβερνήσεως. Στην τελετή παρίσταται εκπρόσωποι του θρησκευτικού, πολιτικού, ακαδημαϊκού, διπλωματικού και επιχειρηματικού κόσμου της Αμερικής, πολλοί επισκέπτες από το εξωτερικό αλλά κυρίως από το εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών, κλήρος και λαός, οι οποίοι καλωσορίζουν και να λαμβάνουν την ευλογία του νέου, εψηφισμένου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου. Μετά την ενθρόνιση θα παρατεθεί επίσημο γεύμα στο οποίο αναμένεται να συμμετάσχουν περισσότερα από 1.500 άτομα, τα οποία θα έλθουν από όλη την Αμερική.

Ποιος είναι ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος (Ιωάννης Λαμπρυνιάδης) , γεννήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 1967 στο Μακροχώρι Κωνσταντινουπόλεως.οίτησε στο Τμήμα Ποιμαντικής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από το οποίο αποφοίτησε με άριστα το 1991. Το 1993 ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βόννης, υποβάλλοντας διδακτορική διατριβή με τίτλο «Οἱ ἀδελφοί Νικόλαος καί Ἰωάννης Μεσαρίτης».

Το 1994 χειροτονήθηκε Διάκονος στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι και εν συνεχεία διορίσθηκε Κωδικογράφος της Ιεράς Συνόδου. Το 1995 ανέλαβε καθήκοντα Υπογραμματέα της Ιεράς Συνόδου. Το 1996-1997 φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού στο Μπαλαμάντ του Λιβάνου. Το 2001 υπέβαλε διδακτορική διατριβή στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τίτλο: «Η έναντι της Συνόδου της Χαλκηδόνος στάσις του Σεβήρου Αντιοχείας» και αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Θεολογίας με βαθμό άριστα.

Δίδαξε για ένα εξάμηνο το 2004 στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης ως επισκέπτης καθηγητής. Τον Μάρτιο του 2005, ύστερα από πρόταση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ανέλαβε τη θέση του Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου. Εξελέγη ομόφωνα το 2009 Αναπληρωτής Καθηγητής Συμβολικής και Διορθόδοξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, στη Θεολογικής Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μεταξύ άλλων, υπέβαλε και τις υφηγεσίες με τίτλο: «Ο Θεσμός της Συνάξεως Ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου (1951-2004)» και «Οι ενενήντα πέντε Θέσεις του Λούθηρου. Ιστορικοθεολογική θεώρηση – Κείμενο – Μετάφραση – Σχόλια». Από το 2011 υπηρετεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ως αναπληρωτής καθηγητής όπου διδάσκει Συμβολική, Διορθόδοξες και Διαχριστιανικές Σχέσεις.

Τον Μάρτιο του 2011 εξελέγη Μητροπολίτης Προύσης και τον Αύγουστο του ίδιου έτους ορίστηκε καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας της Χάλκης, όπου από το 1844 έως το 1971 λειτουργούσε η Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Το 2018, στον ίδιο χώρο όπου στεγάζεται η ιστορική Θεολογική Σχολή της Χάλκης συνεδρίασαν οι καθηγητές του Τμήματος Ποιμαντικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για να εκλέξουν τον κ. Ελπιδοφόρο τακτικό καθηγητή. Για το ακαδημαϊκό αξίωμα στην ανώτατη βαθμίδα, ο κ. Ελπιδοφόρος υπέβαλε μεταξύ άλλων και την εργασία με τίτλο: «Πρώτος άνευ ίσων (Primus sine paribus)». Στο συγκεκριμένο πόνημα τεκμηριώνεται ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν είναι στην πράξη ίσος με τους άλλους προκαθήμενους, δεδομένου ότι έχει έκτακτες διοικητικές ευθύνες που προέρχονται από την ιδιότητά του ως προέδρου των Πανορθόδοξων Σωμάτων.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα