12/08/202009:42

Παρέμβαση Ισραήλ για το Oruc Reis: Πλήρης υποστήριξη στην Ελλάδα

Αυξάνεται η πίεση από τις χώρες της περιοχής στην Τουρκία – Ανακοίνωση εξέδωσε η κυβέρνηση του Ισραήλ για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο

«Το Ισραήλ παρακολουθεί προσεκτικά την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο», σημειώνει η ισραηλινή κυβέρνηση, σε ανακοίνωσή της, που δημοσιεύει η ισραηλινή πρεσβεία στην Ελλάδα.

Περαιτέρω, η ισραηλινή κυβέρνηση διαμηνύει ότι «το Ισραήλ εκφράζει την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα, στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της».

Η ώρα της διπλωματίας – Άτυπες συνεννοήσεις

Σε αυτή τη φάση πάντως εξελίσσονται άτυπες διαβουλεύσεις σε διπλωματικό επίπεδο προκειμένου να επιτευχθεί κάποιου είδους αποκλιμάκωση της έντασης.

Σχεδόν δύο εβδομάδες πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα συγκληθεί στο Βερολίνο για να εξετάσει την επιθετικά προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που συναντήθηκε την Τρίτη με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια ζήτησε από τις Βρυξέλλες να συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Ο υπουργός των Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε από την πλευρά του με τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα Τζεφ Πάιατ ζητώντας από τις ΗΠΑ να ασκήσουν την επιρροή τους στην Τουρκία προκειμένου να σταματήσει ο πλους του στολίσκου με το Oruc Reis σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Πληροφορίες για πιθανή έξοδο του Oruc Reis από την περιοχή ερευνών με αμερικανική και γερμανική παρέμβαση προκειμένου να συμφωνηθεί ένας οδικός χάρτης για πιθανή επανέναρξη των ελληνοτουρκικών διερευνητικών συνομιλιών δεν επιβεβαιώνονται από διπλωματικές και κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα. Η αποστροφή του Ταγίπ Ερντογάν στις δηλώσεις που έκανε τη Δευτέρα «ελάτε, όλες οι χώρες της Μεσογείου να ενωθούμε και να βρούμε μια φόρμουλα αποδεκτή από όλους που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων» δημιουργεί το υπόστρωμα πάνω στο οποίο η Άγκυρα θα μπορούσε να εδράσει μια τακτική αναδίπλωσή της για να δικαιολογήσει την απόφαση για επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών.

Ωστόσο, οι χάρτες που έδωσε στη δημοσιότητα το τουρκικό διπλωματικό κατεστημένο προαναγγέλλοντας νέες έρευνες από ερευνητικά πλοία και στην περιοχή που παρανόμως ορίστηκε από το άκυρο τουρκολιβυκό σύμφωνο και περιλαμβάνει θαλάσσιες ζώνες ελληνικής κυριαρχίας οι οποίες εφάπτονται με τα ελληνικά χωρικά ύδατα νοτίως της Ρόδου, της Καρπάθου, της Κάσου και της Κρήτης δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας ούτε και αυταπάτες για το ποιος είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός της Άγκυρας.

 Protothema.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα