Χρ. Σταικούρας: Με ασπίδα τα ομόλογα θέλει «κούρεμα» πλεονασμάτων
29/09/202110:54

Παρέμβαση Σταϊκούρα για τον θάνατο του Μάριου από αδέσποτη σφαίρα: Να μην διεκδικήσει το Δημόσιο μείωση της αποζημίωσης που επιδικάστηκε στην οικογένεια

Τι είχαν αποφασίσει τα δικαστήρια και τι μπορεί να κάνει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους – Γιατί παρενέβη ο υπουργός Οικονομικών
Για επανεξέταση στην Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους παραπέμπει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας την υπόθεση της αποζημίωσης για τον θάνατο μαθητή Μάριου- Δημητρίου Σουλούκου από αδέσποτη σφαίρα στην αυλή του 6ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών στις 8/6/2017, μετά την έφεση που ασκήθηκε από το Δημόσιο στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών στην αγωγή των οικείων του.

Η υπόθεση της αδόκητης απώλειας του 11χρονου Μάριου από αδέσποτη σφαίρα είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη. Κι ενώ ακόμη ο άνθρωπος που πάτησε τη σκανδάλη του όπλου που σκότωσε τον μαθητή δεν έχει εντοπιστεί, συλληφθεί ή δικαστεί, η οικογένεια περνά μια δεύτερη δοκιμασία.

Τα δικαστήρια επιδίκασαν στην οικογένεια αποζημίωση ύψους €490.000 για ψυχική οδύνη την οποία πρέπει να καταβάλλει το ελληνικό Δημόσιο. Με βάση τους νόμους και την ερμηνεία τους, το δημόσιο άσκησε έφεση διεκδικώντας την μείωση του ποσού που θα λάβει η οικογένεια. Τώρα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προσπαθεί να σταματήσει εδώ ο νομικός αγώνας για μείωση του ποσού που θα λάβει η οικογένεια του Μάριου. Δηλώνοντας ότι δεν έχει τη δικαιοδοσία να τερματίσει την αγωγή του δημοσίου, ζητά από την Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους να επανεξετάσει την υπόθεση και να τερματίσει τις νομικές προσπάθειες για μείωση του επιδικαζόμενου -υπέρ της οικογένειας του Μάριου ποσού- ακυρώνοντας την εισήγηση του αρμοδίου τμήματος του ΝΣΚ που εισηγήθηκε να επιχειρηθεί η μείωση του ποσού που θα λάβει τελικά η οικογένεια του Μάριου για ψυχική οδύνη από την ξαφνική απώλεια του αγαπημένου τους παιδιού.

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε τα εξής, εκφράζοντας την ευαισθησία του υπέρ της οικογένειας του Μάριου:

«Το ενδιαφέρον του υπουργού Οικονομικών να περαιωθεί η υπόθεση, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα και την κοινωνική της διάσταση, εκδηλώθηκε από τη στιγμή που ενημερώθηκε για την έκδοση της πρωτόδικης απόφασης, η οποία επιδίκασε στους οικείους του άτυχου μαθητή συγκεκριμένα χρηματικά ποσά ως χρηματική ικανοποίηση, λόγω ψυχικής οδύνης.

Το αρμόδιο Τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, επιληφθέν κατά τις σχετικές διατάξεις του ζητήματος της αίτησης εξώδικης συμβιβαστικής επίλυσης της εκκρεμούς δικαστικής διαφοράς και παραίτησης ή μη από την ασκηθείσα στις 22/6/2020 έφεση του ελληνικού δημοσίου κατά της πρωτόδικης απόφασης γνωμοδότησε, κατά πλειοψηφία, ότι δεν συντρέχει λόγος παραίτησης από αυτή, για λόγους που αφορούν στην ερμηνεία και εφαρμογή των διατάξεων νόμου που διέπουν την υπόθεση. Η γνώμη αυτή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους δεσμεύει τον υπουργό κατά τρόπο που δεν καταλείπει σε αυτόν την δυνατότητα να αποφασίσει διαφορετικά.

Σε μια ύστατη προσπάθεια οριστικής περαίωσης της υπόθεσης και αποφυγής περαιτέρω δικαστικών διενέξεων με την οικογένεια, ο υπουργός Οικονομικών παραπέμπει την υπόθεση στην Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, προκειμένου αυτή να επανεξετασθεί.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επιδεικνύει τη μέγιστη δυνατή κοινωνική ευαισθησία, σεβόμενη το κράτος δικαίου».

protothema.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα