19/10/202309:17

Παρέμβαση Θ. Βασιλόπουλου για τις επιδοτήσεις: “Υπουργείο και ΟΠΕΚΕΠΕ  να πληρώσουν όπως πέρυσι τις επιδοτήσεις!”

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Θ.ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ   

Υπουργείο και ΟΠΕΚΕΠΕ  να πληρώσουν όπως πέρυσι τις επιδοτήσεις!       

           * Να  ανασταλεί για φέτος η εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων διαφορετικά  θα χαθεί έως και το 60% της επιδότησης

«Tο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει να εξετάσει τρόπους να ενισχύσει το εισόδημα των αγροτών και κτηνοτρόφων μας σε μια ακόμα εξαιρετικά δύσκολη καλλιεργητική χρονιά» τονίζει σε δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος με αφορμή τις αλλαγές με τη νέα ΚΑΠ όπου διαφοροποιείται ο  τρόπος  πληρωμής  της ενιαίας ενίσχυσης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του αντιπεριφερειάρχη έρχεται μια εβδομάδα «δύσκολων» πληρωμών  αφού με πρόχειρους υπολογισμούς   εκατό  εκατομμύρια ευρώ λιγότερα θα δοθούν φέτος σε σχέση με πέρυσι σε  αγρότες και κτηνοτρόφους  ως προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης περιόδου 2023  από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Οι αλλαγές που έχουν γίνει για τον τρόπο που θα πληρώνονται πλέον οι  δικαιούχοι ενιαίας ενίσχυσης αυτονόητο είναι ότι θα δημιουργήσουν αναστάτωση  με τις μεγάλες απώλειες στους λογαριασμούς.

Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη  είναι να  ανασταλεί για φέτος η εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων διαφορετικά  θα χαθεί έως και το 60% της επιδότησης του κάθε κτηνοτρόφου  ενώ το ίδιο ισχύει και για τους αγρότες και  τον τρόπο καλλιέργειας  ελιάς και αμπελιών   που απαιτούν ειδικό εξοπλισμό και μηχανήματα.

Επίσης ως διαρρέεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ   προς το Μάρτιο τοποθετείται πλέον η πληρωμή των eco-schemes χαλώντας τον προγραμματισμό των ταμειακών ροών των αγροτών που εδώ και μία 5ετία λάμβαναν το πρασίνισμα τέλη Δεκεμβρίου, καθώς  αναμένεται η διαδικασία προσκόμισης δικαιολογητικών για τις δράσεις πρασινίσματος   να «τραβήξει» έως τα τέλη του Νοεμβρίου.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα