18/02/202009:29

Πάτρα: Αγωνία για 1.300 υπαλλήλους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Θέλουν μεταγωγή σε άλλους φορείς

Πάτρα: Αγωνία για 1.300 υπαλλήλους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Θέλουν μεταγωγή σε άλλους φορείς

Απογοήτευση και τάσεις φυγής παρατηρείται σε μεγάλο τμήμα των περίπου 1.300 εργαζομένων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, οι οποίοι εξαρτούν το υπηρεσιακό μέλλον τους από τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Οι οποίες είναι ακόμα ρευστές
Την πρόθεσή τους να μεταταγούν σε άλλους φορείς έχουν εκφράσει περίπου 90 στελέχη από την οικεία Αποκεντρωμένη, δείγμα της ανασφάλειας που επικρατεί για τον θεσμό.
Ορισμένα στελέχη ήδη έχουν μεταταγεί ή ζητούν να μεταταγούν, κυρίως, σε φορείς που έχουν υψηλότερες μισθολογικές παροχές από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Εκτός από τον μισθολογικό πολύ σημαντικός παράγοντας είναι και το «αύριο» του θεσμού που υπηρετούν.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών έχει προαναγγείλει την ριζική αναθεώρηση του διοικητικού μηχανισμού της χώρας. Ο υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος έχει δηλώσει δημόσια την διαφωνία του με τον θεσμό των συντονιστών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, καθώς και την πρόθεσή του να μεταφερθούν στις περιφέρειες και τους δήμους σημαντικές αρμοδιότητες που μέχρι σήμερα ανήκουν στο «στενό» κράτος.
Επιτροπή υπό τον υφυπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο έχει αναλάβει να εκπονήσει το μεταρρυθμιστικό πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης, αλλά ήδη έχει ξεκινήσει η εκχώρηση κρατικών αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες. Ενα παράδειγμα είναι στον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα για την Πολιτική Προστασία. Η αρμοδιότητα ανήκε στην Αποκεντρωμένη και με το νέο νόμο μένει… ορφανή και προωθείται στις περιφερειακές αρχές.
Υπηρεσιακά στελέχη που παρακολουθούν τις εξελίξεις θεωρούν ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα σενάρια περί κατάργησης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, καθώς υπάρχουν ακόμα αρμοδιότητες που δεν έχει λόγο να εκχωρήσει το κράτος στην Αυτοδιοίκηση (αλλοδαπούς κ.ά.).
Αυτό που διαφαίνεται είναι μια δυσκολία να συνυπάρξει το κράτος με τον θεσμό των συντονιστών. Ο Τ. Θεοδωρικάκος έχει αφήσει να φανεί ότι περίμενε περισσότερα από αυτά τα υψηλόβαθμα στελέχη. Κατά μία άλλη εκδοχή είναι πολιτικά συμφέρουσα η εκχώρηση αρμοδιοτήτων στον Β’ βαθμό της Αυτοδιοίκησης, καθώς η κυβέρνηση έχει εκλέξει τους 12 από τους 13 περιφερειάρχες. Αυτά, όμως, αφορούν το πολιτικό επίπεδο.
Οι εργαζόμενοι στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις έχουν ζητήσει την άμεση ενίσχυσή τους με νέο και μόνιμο προσωπικό, καθώς η υποστελέχωση χαρακτηρίζεται δραματική. Επιπλέον, η έλλειψη των νέων Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας απαγορεύει την ένταξη των Αποκεντρωμένων στο σύστημα της κινητικότητας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν, ακόμα και αν θέλουν να έρθουν, εργαζόμενοι από άλλες υπηρεσίες στις Αποκεντρωμένες είτε με μετάταξη είτε με απόσπαση. Επιπλέον, η αβεβαιότητα με αφορμή τα σενάρια για κατάργηση των Αποκεντρωμένων οξύνει την υποστελέχωση λόγω της τάσης φυγής που προαναφέραμε. Για το συγκεκριμένο θέμα η Ομοσπονδία των εργαζομένων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις έχει αποδώσει σημαντική ευθύνη στην προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία τουλάχιστον δύο φορές «πάγωσε» τους νέους Οργανισμούς.

 

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΒΑΣΙΛΑΚΗ
pelop.gr

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα