Πάτρα: Το ΕΚΑΒ κάλεσε την Αστυνομία μετά τον θάνατο της Ίριδας – Τι αποκαλύπτει στο διασώστης που έφθασε πρώτος στο σημείο
Νέα στοιχεία έρχονται ένα χρόνο μετά τον θάνατο της Ίριδας στην κούνια του σπιτιού της στην Πάτρα. Στοιχεία και λάθη που είχαν αποτέλεσμα να κλείσει ο φάκελος του θανάτου του παιδιού στην Πάτρα πολύ πιο γρήγορα απ’ όσο θα έπρεπε.
Κομβικό σημείο, η αντίδραση του ΕΚΑΒ μετά την κλήση που δέχτηκε εκείνο το πρωινό της 21ης Μαρτίου του 2021. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το πλήρωμα του ΕΚΑΒ έφτασε στο σπίτι κι εκεί κατά παράβαση του πρωτοκόλλου οι διασώστες δεν ειδοποιούν την αστυνομία. Παίρνουν το αγγελούδι που έχει ήδη ξεψυχήσει και το μεταφέρουν σε νοσοκομείο, με τους γιατρούς να διαπιστώνουν απλώς τον θάνατό του.
Ωστόσο, σήμερα το LIVE NEWS αποκαλύπτει πως οι διασώστες του ΕΚΑΒ τηλεφώνησαν στην αστυνομία, ως όφειλαν. Μιλώντας αποκλειστικά στο MEGA, διασώστης που βρέθηκε στο σημείο αποκαλύπτει:
«Λένε ότι το βρέφος ήταν παγωμένο. Τι θα πει παγωμένο; Θα μπορούσαν να είχαν ακουμπήσει το μωρό στο κρύο πάτωμα. Μπορεί να το διαπιστώσει κανείς αυτό; Εκείνη την ώρα θα κάναμε ιατροδικαστικό έλεγχο ή θα προσπαθούσαμε να σώσουμε μια ζωή; Δεν υπάρχει πρωτόκολλο που να λέει κάνουμε ΚΑΡΠΑ μόνο σε αυτές τις περιπτώσεις. Πάντα όταν βλέπουμε έναν άνθρωπο που δεν έχει αναπνοή και σφυγμό, αρχίζουμε ΚΑΡΠΑ».
Και συμπληρώνει: «Αν έχει αρχίσει η σήψη ή υπάρχει νεκρική ακαμψία, που σημαίνει ότι είναι 4 – 5 ώρες που έχει πεθάνει ο άνθρωπος, τότε δεν το κάνουμε. Αλλά δεν είχαμε τέτοια σημάδια στο παιδί. Έτσι, θεωρήσαμε σκόπιμο να το πάμε στο νοσοκομείο υπό συνεχή ΚΑΡΠΑ, για να έχει την καλύτερη δυνατή φροντίδα, πέρα από τις πρώτες βοήθειες που δίναμε εμείς. Την ώρα που αρχίσαμε την ΚΑΡΠΑ στο σπίτι, μας είπαν οι γονείς ότι έχουν χάσει ήδη ένα παιδί πριν από έναν χρόνο και αυτό είναι το δεύτερο. Είναι δυνατόν κάτω από τέτοια φόρτιση να μείνεις άπραγος;
Πήραμε το βρέφος και καθίσαμε λίγο μέσα στην κινητή μονάδα, γιατί το σπίτι ήταν γεμάτο κόσμο για να είναι προστατευμένο το περιβάλλον και μετά πήγαμε κατευθείαν στο Καραμανδάνειο. Ρώτησε κάποιος: ‘Γιατί δεν φεύγετε;’ και τους εξηγήσαμε ότι έπρεπε να κάνουμε κάποιες δράσεις αναζωογόνησης, να χορηγήσουμε φάρμακα. Όταν παραλάβαμε το βρέφος από το σπίτι, ενημερώσαμε το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ να ενημερώσει την αστυνομία, ότι έχουμε στην τάδε διεύθυνση αυτό το συμβάν, ένα βρέφος χωρίς αναπνοή και σφυγμό».
Έτσι, ο διασώστης που βρέθηκε στο σημείο ανατρέπει τα δεδομένα και λέει ότι η αστυνομία ειδοποιήθηκε από το ΕΚΑΒ.
Μάλιστα υπογραμμίζει πως: «Πιθανόν να είναι αιφνίδιος θάνατος. Αμέσως μόλις παραλάβαμε, ειδοποιήσαμε την αστυνομία. Το κέντρο, από ό,τι έμαθα μετά, ενημέρωσε την αστυνομία». Για την υπόθεση στο ΕΚΑΒ της Πάτρας διεξάγεται ΕΔΕ.
«Υπάρχουν νόμοι»
Μιλώντας στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Σταύρος Μπαλάσκας, συνδικαλιστής ΕΛ.ΑΣ τόνισε πως σε περιπτώσεις αιφνίδιου θανάτου υπάρχει ένα πρωτόκολλο που ακολουθείται.
«Κάνεις δεν αμφισβητεί ότι οι ΕΚΑΒιτες σώζουν ανθρώπους, πάντα δίνουν την ψυχή τους, όμως υπάρχουν γραμμένοι νόμοι. Όταν ένας άνθρωπος είναι νεκρός καλούμε άμεσα την αστυνομία. Όποιος δεν πεθαίνει σε νοσοκομείο και έχει αιφνίδιο θάνατο, σε κάθε περίπτωση ερευνάται η εγκληματική ενέργεια».
Πηγή: megatv.com