ΠΔΕ: Η ισότητα των φύλων περνά μέσα από την εργασία, τη δικτύωση και την καινοτομία
Η ισότητα των φύλων περνά μέσα από την εργασία, τη δικτύωση και την καινοτομία
«Στόχος της κυβέρνησης είναι η ισότητα των δύο φύλων να είναι πλήρης, όχι μόνον σε θεσμικό επίπεδο, αλλά και στην καθημερινή ζωή», τόνισε η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων Μαρία Συρεγγέλα στη διαδικτυακή ημερίδα «Όταν οι γυναίκες επιχειρούν: Καινοτομία και Δικτύωση» που διοργάνωσαν την Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020 η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Ινστιτούτο Απασχολησιμότητας.
«Η ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας είναι στην κορυφή τη ατζέντας μας» υπογράμμισε η κ. Συρεγγέλα και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η πολυπόθητη ισότητα περνά κυρίως μέσα από την εργασία, τη δικτύωση και την καινοτομία». Η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων προανήγγειλε νέα προγράμματα για τη συμφιλίωση της οικογενειακής ζωής με την εργασία, αλλά και δράσεις για την κατάλληλη κατάρτιση και επιμόρφωση των γυναικών, προκειμένου να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και κατέληξε ότι «η εκπλήρωση των ονείρων των γυναικών δεν είναι προσωπική τους υπόθεση αλλά κοινωνική υποχρέωση».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίωνας Ζαΐμης υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στηρίζει κάθε προσπάθεια για την προώθηση της ισότητας των δύο φύλων και την ενίσχυση της γυναικείας συμμετοχής σε προγράμματα καινοτομίας και τόνισε ότι τα συμπεράσματα της συζήτησης θα αποτελέσουν κατευθύνσεις πολιτικής για την Περιφέρεια.
Η ημερίδα διεξήχθη στο πλαίσιο του έργου ICONWOM-EN – “Integrating Innovation and Promoting Cluster Organization in WOMen Enterprises”, στόχος του οποίου είναι η ενίσχυση και η ενθάρρυνση της ανάπτυξης του επιχειρηματικού πνεύματος γυναικών στη Δυτική Ελλάδα, την Ήπειρο, τα Ιόνια Νησιά και την Απουλία της Ιταλίας. Στην εν λόγω ημερίδα, πραγματοποιήθηκε συνοπτική περιγραφή του έργου από την Μαίρη Μιχοπούλου, υπεύθυνη και συντονίστρια, ενώ συμμετείχε η Βίκυ Καραπάνου υπεύθυνη επικοινωνίας και οι συνεργάτισσες της ομάδας έργου, Μαγδαληνή Χαρδά και Σπυριδούλα Μεσίρη.
Πιο συγκεκριμένα, η κ Μιχοπούλου, εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος παρουσίασε τις προτεραιότητες και τους στόχους του έργου που είναι η δημιουργία ενός πιο θετικού και ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη γυναικείας επιχειρηματικότητας, η προβολή και προώθηση της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας των εργαζόμενων γυναικών της διασυνοριακής περιοχής, η ενθάρρυνση της εγκατάστασης γυναικών επιχειρηματιών σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας, έρευνας, καινοτομίας και νέων τεχνολογιών, καθώς επίσης η ενίσχυση ρόλου των συμμετεχουσών περιφερειών με τη δημιουργία ενός συστήματος φιλικού προς την γυναικεία επιχειρηματικότητα στις περιοχές εφαρμογής.
Η Πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας Σόνια Ταντάρου – Κρίγγου μίλησε με θέμα «Γυναίκες και επιχειρείν: προκλήσεις και πρωτοβουλίες για ένα καλύτερο αύριο» τονίζοντας ότι βασικό εμπόδιο είναι τα έμφυλα στερεότυπα που επιφέρουν οικονομικές και επαγγελματικές ανισότητες. Η κ Κρίγγου αναφέρθηκε στον ρόλο των συμβουλευτικών κέντρων για τις γυναίκες και τόνισε ότι η δικτύωση και η σύμπραξη στην καινοτομία είναι καταλυτικοί παράγοντες ενίσχυσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας.
Η Γενική Διευθύντρια της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων Μάγδα Πετροπούλου επεσήμανε ότι υπάρχουν σημαντικές δράσεις ενίσχυσης της γυναίκειας επιχειρηματικότητα και προέτρεψε τις γυναίκες να ανακαλύψουν τις δυνατότητες που υπάρχουν, να δοκιμάσουν και να τολμήσουν το επιχειρείν, καθώς «υπάρχουν εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν με καθοδήγηση, στήριξη και ενίσχυση των δεξιοτήτων». Η κ Πετροπούλου εξήρε τη σημασία δράσεων όπως η συγκεκριμένη ημερίδα που ενισχύει την ενημέρωση και τη δικτύωση των γυναικών για να μπορέσουν να τα καταφέρουν.
Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Πάτρας Άννα Μαρία Ρογδάκη ανέφερε ότι οι γυναίκες μπορούν να επιχειρούν, ακόμα και από το σπίτι, αξιοποιώντας τις μεγάλες δυνατότητες που δίνει πλέον το ηλεκτρονικό εμπόριο και εκτίμησε ότι η καραντίνα, παρά τα προβλήματα, έδωσε νέες ευκαιρίες και επιπλέον εισόδημα σε γυναίκες που θέλησαν να προβάλουν τη δουλειά τους διαδικτυακά.
Η Ελπίδα Κόκοτα, Ιδρύτρια της οργάνωσης MeΧΟΧΟ για την κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη των γυναικών τόνισε ότι υπάρχει η δυναμική για να ανέβει η Ελλάδα στις αξιολογήσεις της γυναικείας επιχειρηματικότητας, αλλά είναι σημαντικό να υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση, ένα αρχικό κεφάλαιο για την ίδρυση επιχειρήσεων από γυναίκες που θα τους δώσουν ώθηση να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα.
Η Ελισάβετ Γεωργίου, Ψυχολόγος και Ιδρύτρια της πρωτοβουλίας BeYourSelf ανέφερε ότι οι γυναίκες έχουν τα απαραίτητα χαρακτηριστικά που μπορούν να συμβάλουν στην επιτυχία των επιχειρηματικών εγχειρημάτων. Μπορούν να υλοποιήσουν καινοτόμες ιδέες και να φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, ενώ χαρακτήρισε την όποια αποτυχία μέρος της διαδικασίας.
Των αρχικών τοποθετήσεων από τις ομιλήτριες ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, ανταλλαγή εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών μεταξύ του κοινού που συμμετείχε για τη στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας.
Το έργο ICONWOM-EN – “Integrating Innovation and Promoting Cluster Organization in WOMen Enterprises” υλοποιείται στην Ελλάδα και την Ιταλία, στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας InterregV/A Ελλάδα Ιταλία (GR-IT) 2014-2020.