ΠΔΕ – Ν. Φαρμάκης στο θεματικό συνέδριο της ΕΝΠΕ στην Πάτρα: «Μετάγγιση ευθύνης και δύναμης στις τοπικές κοινωνίες για ένα καλύτερο κράτος»
Στη δύναμη της Αυτοδιοίκησης, αλλά και στην ανάγκη να ενισχυθεί, να θωρακιστεί και να αποκτήσει τον θεσμικό και δημοσιονομικό «χώρο» που θα μεγαλώσει την αποτελεσματικότητά της, εστίασε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ανοίγοντας τις εργασίες του θεματικού συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας που πραγματοποιείται σήμερα Τετάρτη και αύριο (22 και 23/5) στην Πάτρα.
«Ειδικά, η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση έχει αποδείξει την ικανότητά της να δρα τοπικά και να σκέφτεται εθνικά. Γι’ αυτό και ειδικά σήμερα, οι Περιφέρειες επιζητούμε την ευθύνη. Η μεταρρύθμιση του κράτους πρέπει να συνεχιστεί με ακόμα ταχύτερους ρυθμούς και σημαντικός πυλώνας αυτής της μεταρρύθμισης πρέπει να είναι η επένδυση στην “εθνική Ελλάδος των Περιφερειών”, η οικονομική και θεσμική ολοκλήρωση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και τελικά, αυτό που αποκαλείται, Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Αυτό σημαίνει μετάγγιση ευθύνης και δύναμης στις τοπικές κοινωνίες, ώστε αφενός να υπηρετούνται οι εθνικές στρατηγικές επιλογές και αφετέρου, οι τοπικές προτεραιότητες να μετατρέπονται σε εθνικές επιλογές. Σημαίνει, με άλλα λόγια, μείωση της απόστασης όλων των βαθμών εξουσίας από την κοινωνία και άρα, ένα καλύτερο και ποιοτικότερο στη λειτουργία του, κράτος» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Φαρμάκης.
Σημαντικό μέρος της εναρκτήριας τοποθέτησής του, ο Περιφερειάρχης αφιέρωσε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Δυτικής Ελλάδας και στα βήματα προόδου που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.
«Η Δυτική Ελλάδα, ως γεωγραφική και διοικητική ενότητα που αποτελεί τη σπονδυλική στήλη του δυτικού άξονα της χώρας, συνδέοντας τον βορά με τον νότο, επί σειρά ετών βίωσε την απομόνωση και την υπανάπτυξη και αναγκάστηκε να ζει κάτω από τις πραγματικές της δυνατότητες» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Φαρμάκης, προσθέτοντας ότι οι δράσεις ενίσχυσης του δυτικού άξονα που έχουν ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια πρέπει να ενταθούν ακόμα περισσότερο, καθώς η ισόρροπη ανάπτυξη της χώρας, αποτελεί ένα από τα «κλειδιά» επιτυχίας όλης της Ελλάδας.
Επίσης, με την ευκαιρία και των ευρωεκλογών, σημείωσε τη διαχρονική ώσμωση της Δυτικής Ελλάδας με την Ευρώπη, αναφερόμενος στο παράδειγμα του λιμανιού της Πάτρας ως «πύλη προς τη δύση», στην Αρχαία Ολυμπία που «προίκισε» τον δυτικό πολιτισμό με κάποιες από τις πιο σημαντικές ηθικές και πολιτισμικές αξίες, ακόμα και στη ναυμαχία της Ναυπάκτου που σηματοδότησε την επιβίωση και αναζωογόνηση του δυτικού πολιτισμού, υπογραμμίζοντας τη σημασία ανάπτυξης των Περιφερειών μέσα από τους ευρωπαϊκούς πόρους και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Μιλώντας για την πρόοδο που έχει συντελεστεί στη Δυτική Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, είπε ότι δεν είναι πια η εσωστρεφής και αδύναμη Περιφέρεια που ήταν κάποτε, αλλά μία Περιφέρεια που αναδεικνύει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τις ισχυρές αναπτυξιακές της δυνατότητες, ανοίγεται στην Ευρώπη και στον κόσμο και δημιουργεί ισχυρές συνεργασίες. Στο σημείο αυτό υπογράμμισε τη δύναμη της συνεργασίας της Περιφέρειας με τους τοπικούς φορείς, με τις άλλες Περιφέρειες, αλλά και με την κεντρική εξουσία, ενώ παρουσίασε τους γενικούς δείκτες επιτάχυνσης των έργων και των δράσεων, καθώς και τη συμβολή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στους δείκτες ανάπτυξης και κοινωνικής προόδου, με κυριότερη την θεαματική πτώση του δείκτη ανεργίας.
Ο κ. Φαρμάκης έκανε λόγο για τη «μεγάλη επιστροφή» της Δυτικής Ελλάδας, υπογραμμίζοντας πως η σκληρή δουλειά συνεχίζεται καθώς είναι βέβαιο πως η περιοχή δεν έχει αξιοποιήσει ακόμα ούτε το 20% των δυνατοτήτων της. «Είμαστε βέβαιοι πως ανεβήκαμε μόνο τα πρώτα σκαλιά μίας σκάλας που φτάνει πολύ ψηλά και στόχος μας είναι να πάμε όσο πιο ψηλά μπορούμε. Δεν μας αρκεί η κάθετη πτώση της ανεργίας. Πρέπει να φανεί πως η Δυτική Ελλάδα γίνεται πιο παραγωγική, πιο πλούσια, πιο όμορφη. Οι δείκτες πρέπει να μεταφραστούν σε μία καλύτερη πραγματικότητα για κάθε πολίτη. Ακόμα περισσότερες δουλειές, ακόμα περισσότερες επενδύσεις, ακόμα περισσότερα και καλύτερα μεροκάματα. Και ακόμα καλύτεροι δρόμοι, ακόμα πιο ανθεκτικές πόλεις και χωριά, ακόμα πιο σύγχρονες εργαζόμαστε, γι’ αυτό αγωνιζόμαστε» κατέληξε.
Στην δική του τοποθέτηση, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και Πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Απόστολος Τζιτζικώστας, μίλησε για ένα πολύ σημαντικό Συνέδριο που αποτυπώνει την κεντρική φιλοσοφία της ΕΝΠΕ. Ο κ. Τζιτζικώστας συνεχάρη τον Νεκτάριο Φαρμάκη για τη διοργάνωση του Συνεδρίου, καθώς το έργο που έχει κάνει στην περιοχή, αναδεικνύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Δυτικής Ελλάδας και τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «είναι ευτύχημα γι’ αυτόν τον μοναδικό τόπο, Περιφερειάρχης να είναι ένας άνθρωπος όπως ο Νεκτάριος, ένας βαθιά αυτοδιοικητικός άνθρωπος που βάζει πάνω και πρώτα απ’ όλα, τον τόπο και την προκοπή του, έχοντας ως μοναδικό μέλημα, αυτή η προικισμένη πλευρά της πατρίδας μας να γίνει καλύτερη, γιατί πραγματικά το αξίζει».
Ακόμα, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ, τόνισε πως οι Περιφέρειες μπορούν και πρέπει να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη σημερινή εποχή, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως το 60% των δημοσίων επενδύσεων, το 30% των δημοσίων δαπανών, το 90% των δράσεων για το περιβάλλον και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και συνολικά, το 60% του προϋπολογισμού και το 70% των δράσεων της Ε.Ε. πραγματοποιούνται από τις Περιφέρειες και τους Δήμους της Ευρώπης.
«Πρέπει να ενισχύσουμε, να εξελίξουμε και να θωρακίσουμε τον θεσμό των Περιφερειών» επεσήμανε, προσθέτοντας πως η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της ΕΝΠΕ, στην οποία προεδρεύει ο κ. Φαρμάκης, έχει μία πλήρη εισήγηση με συγκεκριμένες νομοθετικές προτάσεις, για την μετάβαση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση.
Η Υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, στην δική της ομιλία, αφού επίσης ευχαρίστησε τον κ. Φαρμάκη και την ΕΝΠΕ για την φιλοξενία, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι οι στόχοι της Αυτοδιοίκησης αποτελούν στόχους και της Κυβέρνησης, ενώ αναφέρθηκε στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναληφθεί από την προηγούμενη θητεία για την ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης.
Η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε σε τρεις δέσμες μεταρρυθμίσεων, σημειώνοντας μεταξύ άλλων την στελέχωση των Περιφερειών όπου έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 1.864 προσλήψεις τακτικού προσωπικού, ενώ τόνισε και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για να εξορθολογιστεί το σύστημα προσλήψεων και να συντμηθούν οι χρόνοι που απαιτείται από το ΑΣΕΠ για να ολοκληρωθούν οι προσλήψεις. Επίσης, μίλησε για το Εθνικό Σύστημα Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης που έχει τεθεί σε λειτουργία, αναφέροντας πως «στόχος είναι όλοι μαζί να βάλουμε κάτω τις αρμοδιότητες και να δούμε που υπάρχουν επικαλύψεις», αλλά και για την αναμόρφωση του κανονισμού λειτουργίας των ΟΤΑ. Η κ. Κεραμέως έκανε λόγο για κατακερματισμένο νομοθετικό πλαίσιο στην Αυτοδιοίκηση, σημειώνοντας πως το υπουργείο προωθεί το νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης.
Ακόμα, αναφέρθηκε στην δημιουργία ενός «βιώσιμου κρατικού οικοσυστήματος» που θα σχεδιάζει από πριν, με τη βοήθεια και της τεχνητής νοημοσύνης που έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία για τις στοχοθεσίες των δημοσίων λειτουργών, ενώ κλείνοντας αναφέρθηκε στη συνεργασία των Περιφερειών και των Δήμων στις επικείμενες ευρωεκλογές, όπου για πρώτη φορά θα υπάρχει και η επιστολική ψήφος.
Μάλιστα, σημείωσε πως στο ειδικό εκλογικό κέντρο επιστολικής ψήφου που έχει δημιουργηθεί, έχουν ήδη φτάσει πάνω από 30.000 ψήφοι.
Σημειώνεται πως στο πλαίσιο του Συνεδρίου τοποθετήθηκε και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, καθώς επίσης πλήθος Περιφερειαρχών, ενώ υπήρξαν και χαιρετισμοί από προσκεκλημένους.
Το Συνέδριο συνεχίζεται το απόγευμα με την παρουσίαση της εισήγησης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της ΕΝΠΕ στην οποία προεδρεύει ο Ν. Φαρμάκης, για την θεσμική και λειτουργική ενίσχυση των Περιφερειών, παρουσία του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Θεόδωρου Λιβάνιου, ενώ οι εργασίες του Συνεδρίου θα ολοκληρωθούν το μεσημέρι της Πέμπτης, μετά και τη θεματική συνεδρίαση για την Αγροτική Ανάπτυξη, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη.
*** Η τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Ν. Φαρμάκη, στο λινκ: https://www.youtube.com/watch?v=N9oES-YgumM