ΠΔΕ- Νεκτάριος Φαρμάκης: «Με ειλικρίνεια και διάλογο, η Πάτρα μπορεί να καλύψει το κενό που της άφησε ο κ. Σπίρτζης»
Ν. Φαρμάκης: «Με ειλικρίνεια και διάλογο, η Πάτρα μπορεί να καλύψει το κενό που της άφησε ο κ. Σπίρτζης»
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, σε ανακοίνωσή του σημειώνει τα εξής:
«Αν και αδυνατώ να κατανοήσω εάν η… αδυναμία που επιδεικνύει προς το πρόσωπό μου ο πρώην Υπουργός Υποδομών, κ. Σπίρτζης, συνδέεται με κάποιου είδους εμμονή απέναντι σε έναν εκπρόσωπο της τοπικής κοινωνίας που δεν αρκέστηκε ποτέ σε λόγια του αέρα, εντούτοις θα πρέπει, ευθύς εξαρχής να επισημάνω ότι ο πρώην Υπουργός, στην ανακοίνωσή του για τη σιδηροδρομική σύνδεση της Πάτρας – την οποία διάβασα από τα μέσα ενημέρωσης ενόσω περιμένω την επιστολή του και τα στοιχεία που αναφέρει – επιμένει να μπερδεύει κάποια βασικά στοιχεία της λειτουργίας του κράτους και του ίδιου του πολιτεύματος.
Μάλιστα, θα χαρακτήριζα ως μέγιστο ατόπημα της ανακοίνωσης που εξέδωσε, (ή μήπως πρόκειται για ένδειξη καθεστωτικής νοοτροπίας;), την ανάδειξη μίας πεποίθησης σύμφωνα με την οποία ο Περιφερειάρχης είναι «κομματικό» ή «κυβερνητικό» όργανο. Οφείλω να του θυμίσω ότι στη Δημοκρατία υπάρχει η διάκριση των εξουσιών και ότι η Αυτοδιοίκηση δεν υπηρετεί κόμματα και κυβερνήσεις, παρά μόνο την κοινωνία που εκπροσωπεί. Αυτό, σε ό,τι με αφορά, είναι αδιαπραγμάτευτο, αλλά και απολύτως ξεκάθαρο προς κάθε κατεύθυνση. Και είναι επίσης ξεκάθαρο σε αυτούς που απευθύνομαι, δηλαδή στους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας, για τους οποίους τίποτε δεν έπραξε ο κ. Υπουργός επί σειρά ετών.
Πέραν τούτου, και τοποθετούμενος επί της ουσίας του πολύ σημαντικού έργου της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Πάτρας, σημειώνω τα εξής:
Α) Αγνοεί, άραγε, ο κ. Σπίρτζης ότι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, ουδεμία αρμοδιότητα έχει για το συγκεκριμένο έργο, που ανήκει στην απόλυτη δικαιοδοσία του Υπουργείου Υποδομών, του οποίου ο ίδιος υπήρξε πολιτικός προϊστάμενος για πάνω από 4 χρόνια; Η προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών στην Αυτοδιοίκηση δεν συνιστά πολιτική παρρησία. Και δεν παράγει αποτελέσματα.
Β) Ας πληροφορηθεί επίσης, σε περίπτωση που δεν το γνωρίζει, ότι αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά μου τον Σεπτέμβριο του 2019, αναζήτησα στο αρχείο της Περιφέρειας, όλα τα έγγραφα και τα στοιχεία που άπτονται των μεγάλων έργων της Δυτικής Ελλάδας (σχέδια, μελέτες, αλληλογραφία, κλπ). Δυστυχώς, ούτε βρήκα, ούτε και μου παραδόθηκε κάποιο στοιχείο σχετικά με τη σιδηροδρομική γραμμή. Εντόπισα μόνο μία ανοικτή επιστολή του προκατόχου μου, κ. Κατσιφάρα, από τον Ιανουάριο του 2017, στην οποία καλούσε τον πρώην Υπουργό να παρουσιάσει δημόσια τις τεχνικές και οικονομικές λύσεις για το έργο. Μάλιστα, σε εκείνη την επιστολή, ο πρώην Περιφερειάρχης ανέφερε πως «η υπογειοποίηση από το σταθμό Αγ. Διονυσίου μέχρι το σταθμό Αγ. Ανδρέα είναι ίσως η καλύτερη λύση». Τι συνέβη στο μεσοδιάστημα και γιατί άλλαξε και ο ίδιος άποψη, είναι κάτι που το ξέρει ο ίδιος, ίσως και ο κ. Σπίρτζης.
Γ) Η σημερινή Περιφερειακή Αρχή έχει δημόσια και ξεκάθαρα εκφράσει την άποψή της γι αυτό το μεγάλο αναπτυξιακό έργο. Η Πάτρα και το λιμάνι της πρέπει να συνδεθούν με σύγχρονο τρένο… χθες, αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο με κοινωνική συναίνεση και μέσα από έναν διάλογο αλήθειας και παράθεσης των πραγματικών (τεχνικών και οικονομικών) δεδομένων. Τέτοιος διάλογος, δυστυχώς δεν υπήρξε ποτέ όλα τα προηγούμενα χρόνια. Και η ευθύνη γι’ αυτό δεν ανήκει στην Περιφερειακή Αρχή των τελευταίων οκτώ μηνών. Ο πρώην Υπουργός ας κοιτάξει τον καθρέπτη του…
Δ) Περιμένω με πραγματικό ενδιαφέρον τα στοιχεία που δημοσίως ανακοίνωσε ότι στέλνει ο κ. Σπίρτζης και τα οποία δεν έχω παραλάβει ακόμα. Αλλά οφείλω να αναρωτηθώ: Η προμελέτη στην οποία αναφέρεται, καθώς και η μελέτη κόστους οφέλους που όπως σημειώνει παραδόθηκε τον Αύγουστο του 2019 (δηλαδή λίγο… μετά τις εθνικές εκλογές), αποτελούν στοιχεία ικανά για να «θεμελιώσουν» ένα τόσο σοβαρό και μεγάλο τεχνικό έργο; Αν τεκμηριώνεται ότι μπορούν, εδώ είμαι. Με παρρησία θα το πω και θα το υποστηρίξω.
Συμπερασματικά: Η «κόκκινη γραμμή» για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι η τάχιστη υλοποίηση του έργου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την πόλη της Πάτρας και την κοινωνία της, χωρίς κίνδυνο απώλειας πόρων. Οι ευθύνες για τα χρόνια που χάθηκαν, για όσα έγιναν ή δεν έγιναν, ανήκουν σε εκείνους που «με λόγια χτίζουν ανώγεια και κατώγεια», παριστάνοντας εκ των υστέρων τους τιμητές των πάντων και τους υπερασπιστές της κοινωνίας, για την οποία οι ίδιοι δεν έκαναν τίποτα. Ας έχει κατά νου ο κ. Υπουργός και οι όψιμοι φίλοι του ότι εμείς δεν έχουμε παρελθόν αναποτελεσματικότητας. Μόνο μέλλον δημιουργικότητας που στηρίζεται στην ειλικρίνεια απέναντι στον πολίτη. Γι’ αυτό και περιμένουμε από τη σημερινή κυβέρνηση να παρουσιάσει τις θέσεις και τα σχέδιά της προκειμένου να εξελιχθεί έστω και τώρα ένας ολοκληρωμένος διάλογος με το σύνολο των τοπικών φορέων.
Μόνη και σταθερή μας επιδίωξη να μην χαθεί άλλος χρόνος και ένα ακόμα «τρένο ανάπτυξης» προσπεράσει το μεγάλο αστικό και διοικητικό κέντρο της Δυτικής Ελλάδας. Θέλουμε ένα έργο που όχι μόνο δεν θα υποβαθμίζει, αλλά θα αναβαθμίζει την πόλη. Είμαι βέβαιος ότι με ρεαλισμό και καλή διάθεση μπορούμε όλοι μαζί να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ότι, τελικά, η Πάτρα μπορεί να καλύψει το κενό που της άφησε ο κ. Σπίρτζης…»