05/05/202019:53

ΠΔΕ- Νεκτάριος Φαρμάκης: «Θέλουμε η έρευνα να απαντάει στις πραγματικές ανάγκες»- Συνεδρίασε το ΠΣΕΚ (photos)

ΠΔΕ- Νεκτάριος Φαρμάκης: «Θέλουμε η έρευνα να απαντάει στις πραγματικές ανάγκες»

Ο ενεργός ρόλος που καλείται να διαδραματίσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ) Δυτικής Ελλάδας, αλλά και η ουσιαστική συνεργασία με την Περιφέρεια αποτέλεσαν αντικείμενο ευρύτατης συζήτησης στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 4 Μαΐου 2020, στην Πάτρα. Το ΠΣΕΚ συνήλθε με τη νέα του σύνθεση, υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίωνα Ζαϊμη, ενώ τα νέα μέλη καλωσόρισε ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης.

«Θέλουμε η έρευνα να απαντάει στις πραγματικές ανάγκες» έδωσε το στίγμα της συνεργασίας ο Περιφερειάρχης και ζήτησε τη συνδρομή των μελών του ΠΣΕΚ ώστε να εδραιωθεί στη Δυτική Ελλάδα ένα Ερευνητικό Κέντρο. «Στόχος είναι να κρατήσουμε το συσσωρευμένο επιστημονικό μας έργο εδώ, να κεφαλαιοποιήσουμε την προσπάθειά μας, να αξιοποιήσουμε την γνώση και εν τέλει να κερδίσουμε από την προστιθέμενη αξία που αποκτάται» επεσήμανε.

Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Φαρμάκης αναφέρθηκε στις προτεραιότητες, αλλά και τους τομείς στους οποίους μπορεί και πρέπει να δραστηριοποιηθεί το ΠΣΕΚ ξεκινώντας από τη νέα πραγματικότητα που ζούμε. «Και δεν αναφέρομαι μόνο ως προς την υγειονομική άποψη, αλλά και ως προς το πόσο η πανδημία επηρεάζει τις ζωές μας και την καθημερινότητά μας» τόνισε.

Εξειδικεύοντας σε άλλους τομείς που χρειάζεται να ρίξει το βάρος του το ΠΣΕΚ, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην έξυπνη γεωργία, τα logistics, τις νεοφυείς επιχειρήσεις, την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη διαχείριση του νερού, με αφορμή και τα προβλήματα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν οι τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ), τα οποία οφείλονται κυρίως σε συσσωρευμένα χρέη.

Στο πλαίσιο αυτό ανέλυσε την πρόταση που έχει διαμορφωθεί από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με στόχο την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των ΤΟΕΒ. Όπως είπε, οι Οργανισμοί θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν Εναλλακτικές Πηγές Ενέργειας και με την χρήση φωτοβολταϊκών να παράγουν ενέργεια την οποία και θα διαθέτουν για την κάλυψη των λειτουργικών τους εξόδων. Μάλιστα πρόσθεσε, υπάρχει η εκτίμηση ότι στο βάθος μιας δεκαετίας θα μπορέσουν να αποπληρώσουν και τα χρέη τους.

Υπενθυμίζεται ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ) Δυτικής Ελλάδας αποτελείται από έντεκα  μέλη εκ των οποίων τα έξι προέρχονται από την ακαδημαϊκή κοινότητα και πέντε από ιδιωτικούς φορείς. Μετέχουν οι Ήρα Αντωνοπούλου, καθηγήτρια Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας Παν/μίου Πατρών, Ιωάννης Καλαβρουζιώτης, Κοσμήτορας ΕΑΠ, Βασίλειος Κωστόπουλος, καθηγητής Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Παν/μιου Πάτρας, Δημήτριος Λαδικός, Πρόεδρος Ελληνικής Τεχνολογικής Πλατφόρμας “FOOD FOR LIFE”, Σωτήριος Μιχαλόπουλος, Ηλεκτρολόγος Μηχ/κος και Τεχνολογίας Υπολογιστών, Βασίλειος Μπουργανός, Δ/ντής Ερευνών ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, Δημήτριος Παπαγεωργίου, Αντιπρόεδρος ΣΕΒ ΠΕ & ΔΕ, Μάριος Πραπόπουλος, Επιχειρηματίας, Αλεξάνδρα Σαρμά, Δ/ντρια της Orange Grove, Δημήτριος Σερπάνος, Δ/ντής Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων, Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης, καθηγητής Ιατρικής Παν/μίου Πατρών.

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα