ΠΔΕ: Παρουσίαση Σχεδίου Εικονικής Θερμοκοιτίδας του έργου AGROSEVI
Παρουσίαση Σχεδίου Εικονικής Θερμοκοιτίδας του έργου AGROSEVI για την κοινωνική επιχειρηματικότητα και επικαιρότητα στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας.
Με μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκαν, την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022, οι εργασίες της 4ης και τελευταίας συνάντησης του ευρωπαϊκού έργου «AGRO SE VI» που λόγω των έκτακτων μέτρων πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά.
Τις εργασίες άνοιξε ο Υπεύθυνος Έργου, Σπύρος Παπασπύρου δίνοντας το περίγραμμα του έργου και την πρόοδο της υλοποίησής του που αποτέλεσε τη βάση για τη δημιουργία Σχεδίου Εικονικής Θερμοκοιτίδας για την υποστήριξη της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας στον τομέα της Αγρο-Διατροφής.
Στην διάρκεια του έργου, καταγράφηκαν καλές Πρακτικές κοινωνικών επιχειρήσεων που παρουσίασε η Beatriz Garzia, εκπρόσωπος των εταίρων από τη Περιφέρεια του Burgos καθώς και τον τρόπο αξιολόγησής τους μέσω του εργαλείου αξιολόγησης (assessmentgrid) που αναπτύχθηκε.
Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν οι βασικές αρχές του Σχεδίου Εικονικής Θερμοκοιτίδας με επίκεντρο στις ιδιαιτερότητες της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας και των αναγκαίων προδιαγραφών για την εξασφάλιση της επιτυχούς λειτουργίας.
Τις ιδιαιτερότητες της Κοινωνικής επιχειρηματικότητας επεσήμαναν από την πλευρά τους με τις παρεμβάσεις τους:
• “The social and entrepreneurial dimensions in the operation of social firms” (Η κοινωνική και επιχειρηματική διάσταση στη λειτουργία των κοινωνικών επιχειρήσεων), από την Λένα Τσιπούρη, ομότιμη Καθηγήτρια του Ε.Κ.ΠΑ.
• “Critical factors of employability in the social sector” (Κρίσιμοι παράγοντες απασχόλησης στον κοινωνικό τομέα), από την Ιφιγένεια Δουβίτσα, Καθηγήτρια στο Ε.Α.Π.
Στο θεωρητικό αυτό υπόβαθρο προστέθηκε στη συνέχεια η επικαιρότητα σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε τοπικό επίπεδο, ο Άρης Μαμασιούλας, προϊστάμενος της Μονάδας Α: Προγραμματισμού και Αξιολόγησης, της Ε.Υ.Δ. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, παρουσίασε μια πρώτη κατηγοριοποίηση των υποβολών της 1ης ανοιχτής Πρόσκλησης για την «Στήριξη υφιστάμενων και υπό σύσταση Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.) στη Δυτική Ελλάδα» στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».
Την προσοχή όλων συγκέντρωσε η παρουσίαση το νέου Σχεδίου Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον υπεύθυνο πολιτικής για την Κοινωνική Οικονομία στην GD GROW, Karel Vanderpoorten.
Στόχος του νέου Σχεδίου Δράσης, είναι η δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου και των ευκαιριών για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας.
Επίσης, παρουσιάστηκαν οι κύριες δράσεις του νέου σχεδίου και τονίστηκε η σημασία των τοπικών αλυσίδων αξίας που σε συνδυασμό με τη λειτουργία των κόμβων συντελούν στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Ειδική μνεία έγινε επίσης στην συμβολή των οικοσυστημάτων των κοινωνικών επιχειρήσεων στην αντιμετώπιση των συνθηκών οικονομικής κρίσης που έχει οδηγήσει η πανδημία.
Οι εργασίες της 4ης συνάντησης έκλεισαν, από την υπεύθυνη επικοινωνίας του έργου, Σοφία Καρβέλη, με την παρουσίαση των Αποτελεσμάτων και των Προτάσεων Πολιτικής στα οποία κατέληξαν οι συμμετέχοντες στο έργο κατά τη διάρκεια των επιμέρους σταδίων υλοποίησής του αλλά και μέσα από τις απαντήσεις των εταίρων και των stake holders σε διαδικτυακό ερωτηματολόγιο.
Μετά το τέλος των παρουσιάσεων της 4ης συνάντησης ο υπεύθυνος του έργου από την πλευρά της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και οι εκπρόσωποι των εταίρων της Περιφέρειας του Burgos και του Oulu, έκαναν τις τελικές τους τοποθετήσεις επισημαίνοντας το γόνιμο κλίμα συνεργασίας και την παραγωγή αξιόλογων αποτελεσμάτων προς αξιοποίηση τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε ευρωπαϊκό, με ενδεχόμενη ίσως εκ νέου μελλοντική συνεργασία των εταίρων.