ΠΔΕ: Σύσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με τον ΓΓ του Υπ. Πολιτισμού, Γιώργο Διδασκάλου – Ν. Φαρμάκης: «Κολοσσιαίο το ιστορικό και πολιτισμικό υπόβαθρο της Δυτικής Ελλάδας και πρέπει να μετατραπεί σε προμετωπίδα ανάπτυξης»
ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΓΙΩΡΓΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ
Ν. Φαρμάκης: «Κολοσσιαίο το ιστορικό και πολιτισμικό υπόβαθρο της Δυτικής Ελλάδας και πρέπει να μετατραπεί σε προμετωπίδα ανάπτυξης»
«Η ιστορία και ο πολιτισμός, δεν αποτελούν μόνο το παρελθόν που οφείλουμε να σεβόμαστε, αλλά και το μέλλον της Δυτικής Ελλάδας, προς το οποίο πρέπει να τρέξουμε με μεγάλη ταχύτητα» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, Γιώργο Διδασκάλου και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας και του Υπουργείου.
Ο κ. Φαρμάκης, καλωσόρισε τον κ. Διδασκάλου στην Πάτρα, ως ένα φίλο της περιοχής, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης είχε αποδείξει την αγάπη του για την περιοχή και τη διάθεσή του να συμβάλλει στην επίλυση ζητημάτων της περιοχής.
«Σας καλωσορίζουμε και πάλι στον τόπο που ξέρω ότι αισθάνεστε και ως δικό σας και από τη θέση που σήμερα κατέχετε, είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να κάνουμε σπουδαία πράγματα στη Δυτική Ελλάδα, στην οποία, δυστυχώς, έχουν καθυστερήσει πολλά, ιδιαίτερα στον τομέα του πολιτισμού» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Φαρμάκης, προσθέτοντας πως η νέα Περιφερειακή Αρχή αποδίδει τεράστια σημασία στον συγκεκριμένο τομέα, γνωρίζοντας πως αποτελεί έναν από τους καθοριστικούς παράγοντες ανάπτυξης της Περιφέρειας.
«Η Δυτική Ελλάδα είναι ο τόπος, που η ελληνική ιστορία έχει σφραγίσει ανεξίτηλα με κάποιες από τις πιο μεγάλες και ισχυρές σφραγίδες της. Είναι η γη του Ολυμπισμού, η γη της επανάστασης του 1821, η γη των Ελεύθερων Πολιορκημένων. Σε αυτό τον τόπο “συναντήθηκαν” τα έργα του Μπαϊρον και του Τσίλερ. Από αυτόν τον τόπο εμπνεύστηκε ο ένας μας εθνικός ποιητής, ο Διονύσιος Σολωμός και σε αυτόν τον τόπο γεννήθηκε ο άλλος μας εθνικός ποιητής, Κωστής Παλαμάς. Εδώ έζησε και μαρτύρησε ο Πρωτόκλητος των Αποστόλων και από εδώ ξεκίνησε ο Κοσμάς ο Αιτωλός. Είναι κολοσσιαίο το ιστορικό και πολιτισμικό μας υπόβαθρο και πραγματικά αποτελεί τεράστιο έλλειμμα που μέχρι σήμερα δεν έχει αναδειχθεί και δεν έχει μετατραπεί σε προμετωπίδα μίας σοβαρής και μεγάλης αναπτυξιακής προσπάθειας» ανέφερε ο κ. Φαρμάκης.
Από την πλευρά του, ο κ. Διδασκάλου ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την θερμή υποδοχή και τη διάθεση για αποδοτική συνεργασία, επισημαίνοντας ότι υπάρχει ένας κοινός στόχος να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από την τρέχουσα προγραμματική περίοδο. «Τα έργα πολιτισμού έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την κοινωνία. Θέλουμε έργα χρήσιμα στην κοινωνία. Ο πολιτισμός είναι ανάπτυξη και τα έργα πολιτισμού δημιουργούν θέσεις εργασίας» ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας και πρόσθεσε:
«Η αγρανάπαυση για το Υπουργείο Πολιτισμού τελείωσε. Οι ρυθμοί έχουν αλλάξει και όλοι μαζί προχωράμε για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Το Υπουργείο Πολιτισμού είναι ένα παραγωγικό υπουργείο και στο πλαίσιο αυτό, εξετάζουμε την πορεία των έργων πολιτισμού που είναι ενταγμένα στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο και διαμορφώνουμε τον οδικό χάρτη για την επόμενη».
Η ΣΥΣΚΕΨΗ
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τέθηκε το ζήτημα αποκατάστασης του θεάτρου «Απόλλων» της Πάτρας, το οποίο ο κ. Διδασκάλου χαρακτήρισε ως το σημαντικότερο για την πόλη αυτή την περίοδο, σημειώνοντας την ανάγκη το έργο να ολοκληρωθεί εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου. Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας έκανε λόγο για ένα εμβληματικό μνημείο και έργο πρώτης προτεραιότητας. Εξετάστηκαν όλοι οι τρόποι με τους οποίους το έργο μπορεί να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό και συμφωνήθηκε, το Υπουργείο Πολιτισμού να αναλάβει όλες τις διαδικασίες των αναγκαίων μελετών.
Σημειώνεται ότι για το έργο υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς το έργο είναι ενταγμένο στη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξης της Πάτρας και συγκεκριμένα στο σκέλος «επενδύσεις για τη διαφοροποίηση των τοπικών οικονομιών με την προστασία και την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και των φυσικών τοπίων και προώθηση δράσεων βιώσιμης κινητικότητας».
Επίσης, συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία για την σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης του Υπουργείου Πολιτισμού με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που θα χρηματοδοτήσει μελέτη για τη δημιουργία διαχρονικού μουσείου στις Αποθήκες Παπαπέτρου στο Αγρίνιο, την οποία θα εκπονήσει το ΥΠΠΟ με στόχο το έργο να είναι να είναι ώριμο, προκειμένου να ενταχθεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας.
Ακόμα, συζητήθηκε το ζήτημα αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου «Στράτου», για την οποία υπήρξε πρόσφατα έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την εκπόνηση μελέτης, βάσει της οποίας θα εκτελεστούν οι εργασίες αναστύλωσης του σημαντικού μνημείου με χρηματοδότηση 700.000 περίπου ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας.
Επίσης, στη διάρκεια της συνάντησης αναλύθηκε η πορεία έργων πολιτισμού που είναι ενταγμένα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» και έχουν συνολικό προϋπολογισμό 5,6 εκατ ευρώ. Πρόκειται για την αποκατάσταση του Ξενοκράτειου στο Μεσολόγγι και τη μετατροπή του σε Μουσείο που βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης, την Ψηφιοποίηση Συλλογών Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών που είναι ενταγμένο στο ολοκληρωμένο, στρατηγικό, αναπτυξιακό σχέδιο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) της Πάτρας και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία, την Αποκατάσταση και Αναβάθμιση του Μουσείου Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία που βρίσκεται σε διαδικασία δημοπράτησης, το Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο Δήμου Αγρινίου που αναμένεται να συμβάλει στην ανάπτυξη καινοτόμων διαδικασιών και υπηρεσιών διαχέοντας τα οφέλη της ψηφιακής οικονομίας στην κοινωνία και το Σπίτι του Τουρίστα της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου που αφορά την υλοποίηση ψηφιακών υπηρεσιών ολοκλήρωσης θεματικών τουριστικών διαδρομών της περιοχής του Μεσολογγίου.