Πέντε "νάρκες" αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο "μέτωπο" των συντάξεων
27/06/201920:54

Πέντε “νάρκες” αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο “μέτωπο” των συντάξεων

[ad_1]

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Μπορεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να απέρχεται, αλλά τα “μέτωπα” του συνταξιοδοτικού παραμένουν ανοιχτά και μάλιστα με δική της υπαιτιότητα. Και αυτό γιατί οι καθυστερήσεις αλλά και οι ανεπάρκειες διατάξεων τις οποίες πέρασε θα οδηγήσουν σε δυσκολίες στην εφαρμογή τους, τις οποίες θα πληρώσουν οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, τις συντάξεις οι οποίες θα εκδοθούν για όσους οφειλέτες ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων, τις αρνητικές προσωπικές διαφορές των παλιών συντάξεων, την υπόθεση των αναδρομικών, αλλά και την αναμενόμενη μαζική συνταξιοδοτική έξοδο της τελευταίας “σειράς” της γενιάς της Μεταπολίτευσης.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν “βόμβες” οι οποίες θα μπορούσαν να εκτινάξουν τις δαπάνες για τις συντάξεις και, μάλιστα, σε συνθήκες που ατύπως αρμόδια στελέχη του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) έχουν αναθεωρήσει τις επίσημες προβλέψεις για το πλεόνασμα φέτος.

Και αυτό, χωρίς σε αυτές τις προβλέψεις να περιλαμβάνονται οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του εν λόγω φορέα έναντι των συνταξιούχων που δεν έχουν λάβει τη σύνταξή τους.

Ο ίδιος ο ΕΦΚΑ έχει παραδεχτεί πως οι παραπάνω υποχρεώσεις (χωρίς σ’ αυτές να περιλαμβάνονται οι αιτήσεις για συντάξεις του δημοσίου) ξεπερνούν τα 218,4 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το “πραγματικό” χρέος ενδέχεται να είναι υπερδιπλάσιο, αν σ’ αυτό συμπεριληφθούν και οι μη “ληξιπρόθεσμες” υποχρεώσεις.

Την ίδια ώρα, αναμένεται να αυξηθούν οι συνταξιοδοτικές δαπάνες, λόγω των αυξήσεων σε περίπου 50.000 νέες συντάξεις χηρείας  (οι οποίες θα στοιχίσουν 80 εκατ. ευρώ φέτος στον προϋπολογισμό), οι οποίες ισχύουν αναδρομικά από τον περασμένο Ιούνιο, αλλά και την καταβολή συντάξεων σε όσους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες βρίσκονται κοντά στη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματός τους και ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Μέχρι το τέλος της περασμένης εβδομάδας, είχαν ήδη εγκριθεί πάνω 35.000 αιτήσεις “συνταξιοδοτήσιμων” οφειλετών των ταμείων, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr.

Tα προαναφερθέντα “βάρη” είναι “λίγα”, φυσικά, σε σχέση με εκείνα που ενδεχομένως θα έλθουν σε περίπτωση που ανακύψει πολιτικό θέμα αναδρομικής καταβολής των περικοπών στις παλιές συντάξεις, οι οποίες ίσχυσαν από το 2011-2012. Με βάση τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ προκύπτει ζήτημα επιστροφής των περικοπών τουλάχιστον για το 10μηνο μεταξύ Ιουλίου 2015 – Μαΐου 2016.

Ωστόσο, αυτό θα ισχύσει υπό τον όρο ότι θα κριθεί συνταγματικός ο νόμος Κατρούγκαλου από το ΣτΕ.

Οι σχετικές αποφάσεις αναμένονται φέτος. Αν κριθεί συνταγματικός, το κράτος θα υποχρεωθεί να καταβάλλει τις περικοπές του προαναφερθέντος 10μηνου (2,4 δισ. ευρώ). Παράλληλα, όμως, θα κριθούν συνταγματικές και οι “προσωπικές διαφορές” οι οποίες έχουν προκύψει από τον επανυπολογισμό των παλιών συντάξεων βάσει των διατάξεων Κατρούγκαλου.

Το κόστος των αρνητικών “προσωπικών διαφορών” ανέρχεται σε 3,6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με έγκυρες πηγές του Capital.gr, το οποίο καλύπτεται από τα ταμεία, δεδομένου ότι ακυρώθηκαν οι προβλεπόμενες μειώσεις που ήταν προγραμματισμένες για την 1η/1/2019.

Αν κριθεί αντισυνταγματικός, το κράτος θα κληθεί να επιστρέψει όλες (σχεδόν 10 δισ. ευρώ) τις περικοπές από το Ιούλιο του 2015 έως και τον μήνα κατά τον οποίο θα εκδοθούν οι αποφάσεις του ΣτΕ.

Οι δυσκολίες, όμως, για τα ταμεία δεν φαίνεται να σταματούν μόνο στα παραπάνω “μέτωπα”, τα οποία αναμένεται να εκδηλωθούν στο β΄ εξάμηνο του 2019 και καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020, καθώς μετά το 2021 προβλέπονται “πιέσεις” στη συνταξιοδοτική δαπάνη. Και αυτό γιατί από τότε και μετά αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν και οι τελευταίοι της μεταπολιτευτικής γενιάς των εργαζομένων…

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα