01/07/202414:34

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στα πυρόπληκτα χωριά της Ηλείας: Ανάγκη να διασφαλιστεί τώρα η συνέχεια της ζωής και του βιός του λαού μετά και την καταστροφική πυρκαγιά

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στα πυρόπληκτα χωριά και συνάντηση με το Δημάρχο Ήλιδα, προέδρους τοπικών κοινοτήτων και λαϊκούς φορείς με επικεφαλής τον Ν. Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ του κόμματος Η ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που άφησε πίσω τους η καταστροφική δασική πυρκαγιά που έπληξε περιοχές της Πηνεία του Δήμου Ήλιδας και Αλποχώρι – Χανάκια και Μυρτιά του Δήμου Πύργου, αλλά και η αποφυγή παρόμοιων συμβάντων με έργα στο αμέσως επόμενο διάστημα, αναδείχθηκε στη περιοδεία που πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΚΚΕ το Σάββατο.

Με επικεφαλής τον Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις και στις δύο περιοχές, όπου έγιναν συναντήσεις με το Δημάρχο Ήλιδας Χρήστο Χριστοδουλόπουλο, τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων καθώς και με λαϊκούς φορείς. Στην περιοδεία που πραγματοποιήθηκε στην Ήλιδα το Σάββατο πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Δήμαρχο, ενώ ακολούθησε επίσκεψη σε Μαζαράκι, Σιμόπουλο, όπου έγιναν συζητήσεις με τους προέδρους των χωριών και με κατοίκους, ενώ περιοδεία έγινε και στο Λάττα. Έκδηλη ήταν η αγανάκτηση στα χωριά, αφού δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουν παρόμοια περιστατικά.

Όπως καυτηριάστηκε, έχουν έρθει αντιμέτωπα με το ίδιο… έργο πολλές φορές στο παρελθόν, χωρίς μέχρι σήμερα να λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα προστασία της ζωής και της περιουσίας τους, ενώ αν δεν υπήρχε η δική τους μεγάλη κινητοποίηση την ώρα της πυρκαγιάς, οι ζημιές θα ήταν ακόμη μεγαλύτερες από τα υπολογιζόμενα 10.000 καμένα στρέμματα στην Πηνεία και τα έως και σήμερα τουλάχιστον 600 δηλωμένα νεκρά ζώα, κύρια αιγοπρόβατα. Από τις φλόγες καταστράφηκαν περίπου 11 αγροτοκτηνοτροφικές μονάδες και ποιμνιοστάσια, καθώς και καλλιέργειες ελιάς και ζωοτροφών. Εκφράστηκε έντονα η ανάγκη άμεσα αποστολής ζωοτροφών.

Επιπλέον, απαιτήθηκαν μέτρα αντιπυρικής προστασίας για το υπόλοιπο της θερινής περιόδου, αλλά και αντιπλημμυρικά – αντικατολισθητικά έργα πριν την έναρξη των βροχοπτώσεων. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη από το κλιμάκιο του ΚΚΕ σε Μυρτιά και Αλποχώρι – Χωνάκια του Δήμου Πύργου, όπου οι υπολογιζόμενες καταστροφές εκτιμώνται περίπου στα 900 στρέμματα και αφορούν καλλιέργειες ελιάς και εσπεριοδων. Μετά τις περιοδείες ο Νίκος Καραθανασόπουλος, ανέφερε «Από τις πρόσφατες πυρκαγιές καταγράφηκαν σημαντικές ζημιές στο περιβάλλον, σε ζωικό κεφάλαιο, αγροτικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, οικίες, μηχανήματα κ.α.», , προσθέτοντας:

«Αποτυπώθηκε έντονα η απουσία του κρατικού μηχανισμού για την πρόληψη των πυρκαγιών αλλά και κατά την καταστολή τους. Τις περιουσίες τους τις έσωσαν οι ίδιοι οι κάτοικοι, με τη μάχη που έδωσαν. Αυτήν την ώρα, άμεσα πρέπει να προχωρήσουν οι καταγραφές των ζημιών, να δοθούν αποζημιώσεις στο 100% αυτών χωρίς όρους και προϋποθέσεις για τους πληγέντες. Επίσης, τώρα με ευθύνη κάθε κρατικού φορέα να αποσταλούν ζωοτροφές λόγων των ζημιών σε καλλιέργειές τους και χώρους αποθήκευσης, να αποκατασταθούν ζητήματα με την υδροδότηση όπου υπάρχουν. Χωρίς δεύτερη σκέψη, να προχωρήσουν έστω και τώρα, μέτρα πυροπροστασίας και πυρασφάλειας σε όλες τις περιοχές, με ευθύνη του κράτους, μπροστά και στο υπόλοιπο καλοκαίρι.

Από τώρα, τέλος, να υπάρξει ο απαραίτητος σχεδιασμός και να εκτελεστούν εκείνα τα έργα που αφορούν την αντιπλημμυρική προστασία του λαού και της περιουσίας του, πριν εμφανιστούν άλλα νέα προβλήματα με τις πρώτες βροχοπτώσεις. Γι’ αυτά όπως κι άλλα θέματα, το ΚΚΕ θα πρωταγωνιστήσει για να προχωρήσουν. Χρειάζεται όμως παράλληλα αυτά, να γίνουν υπόθεση του ίδιου του λαϊκού παράγοντα, της οργανωμένης πάλης αγροτών και κτηνοτρόφων, μέσα από τους Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες τους. Σε αυτή την κατεύθυνση, οι κομμουνιστές θα είναι μπροστά, όπως και μέχρι σήμερα πράττουν».

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα