Πιστοποιητικό εμβολιασμού – Φον Ντερ Λάιεν: Στις 17 Μαρτίου η υιοθέτηση της πρότασης εντός Ε.Ε.
Η πρόεδρος της Κομισιόν με επιστολή της προς τους Ευρωπαίους ηγέτες αναφέρεται στο «Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό», που είχε προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Στόχος να διευκολύνει τη μετακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών
Για το «Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό» ενημέρωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τους Ευρωπαίους ηγέτες, με επιστολή που τους απέστειλε, ενόψει και της υιοθέτησης νομοθετικής πρότασης στις 17 Μαρτίου.
Στην επιστολή της, η πρόεδρος της Κομισιόν υπενθύμισε ότι στη βιντεοδιάσκεψη της 24ης Φεβρουαρίου υπήρξε συμφωνία για να εργαστούν προκειμένου να συμφωνήσουν σε μια κοινή αντίληψη για να διευκολύνουν το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης εντός της ΕΕ.
Το πιστοποιητικό Covid-19
θα αφορά όσους έχουν εμβολιαστεί, έχουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού ή έχουν αναρρώσει από τη νόσο.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημειώνει ότι για να υπάρξει ένα ευρωπαϊκό σύστημα, δεν χρειάζεται μόνον το νομικό πλαίσιο, αλλά και δουλειά σε τεχνικά θέματα, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε επίπεδο κρατών μελών, σχετικά με την έκδοση πιστοποιητικών από τους αρμόδιους φορείς και την επαλήθευσή τους μέσω ενός πλαισίου εμπιστοσύνης εντός του μπλοκ.
Η βάση της κοινής προσέγγισης είναι η εμπιστοσύνη, σημειώνει η Φον ντερ Λάιεν, λέγοντας ότι οι αρχές κάθε κράτους μέλους χρειάζονται διασφαλίσεις ότι οι πληροφορίες από τους εταίρους τους είναι αξιόπιστες. Επίσης θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι η πρόσβαση θα περιορίζεται στον ελάχιστο αριθμό πληροφοριών, που κρίνονται απολύτως απαραίτητες.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, το Πράσινο Διαβατήριο θα διευκολύνει την ελεύθερη κίνηση και θα διασφαλίσει ότι όσο κάποιοι περιορισμοί θα παραμένουν, θα χρησιμοποιούνται απολύτως δικαιολογημένα και στον βαθμό που χρειάζεται.
Στην επιστολή της σημειώνει ότι οι πολίτες θα μπορούν με το πιστοποιητικό να απολαμβάνουν το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης, χωρίς κίνδυνο για τη δημόσια Υγεία. Επίσης, θα πρέπει να αποφευχθούν διακρίσεις προς όσους αδυνατούν να εμβολιαστούν είτε για ιατρικούς λόγους είτε επειδή δεν έχουν ακόμη το δικαίωμα στα εθνικά προγράμματα εμβολιασμών, αλλά και για όσους για παράδειγμα έχουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού και θεωρούνται ότι δεν αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.