Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Η Μέρκελ «ρίχνει νερό στο κρασί της», η Αθήνα πιέζει – Τα «αγκάθια» που ανέδειξε η Σύνοδος Κορυφής
Όλο και πιο διαλλακτική η Γερμανίδα καγκελάριος απέναντι στο ηλεκτρονικό πιστοποιητικό, που θα λειτουργεί ως «διαβατήριο» για τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες – «Better together» λέει το Reuters για την πρόταση Μητσοτάκη – Ενστάσεις Μακρόν – Bloomberg: Κίνδυνος να χαθεί και η φετινή τουριστική σεζόν
Τον δρόμο για το «άνοιγμα» του τουρισμού και των ταξιδιών ανά την Ευρώπη «έδειξαν» χθες οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλησιάζοντας σε συμφωνία για τα ηλεκτρονικά πιστοποιητικά εμβολιασμού, με χρονικό ορίζοντα ενός τριμήνου. Καθοριστική ως προς αυτήν την κατεύθυνση φαίνεται να είναι η -έστω μερική- μεταστροφή της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία εμφανίζεται πλέον πιο διαλλακτική.
Μιλώντας στους ομολόγους του της ΕΕ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε λόγο για ένα «ωραίο» ευρωπαϊκό πρότζεκτ και κάλεσε σε ταχεία δράση, προκειμένου η Ένωση να προχωρήσει εν συνόλω στην υιοθέτηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού. «Αν δεν το κάνουμε εμείς, όλοι μαζί, κάποιος άλλος θα το κάνει για μας -πιθανότατα, οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.
Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης κορυφής, η καγκελάριος της Γερμανίας μετρίασε την αρνητική στάση της σχετικά με τα πιστοποιητικά, εκφράζοντας την υποστήριξή της στην εργασία της Ένωσης προς ένα τέτοιο έγγραφο. Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ζήτημα των νομικών δυσκολιών που θα επέφερε ένα τέτοιο πιστοποιητικό.
Μιλώντας στη συνέχεια στους δημοσιογράφους, η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι δεν τίθεται θέμα για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, τουλάχιστον προς το παρόν, επικαλούμενη τα χαμηλά, ακόμη, ποσοστά εμβολιασμών ανά την Ευρώπη. «Πρέπει ωστόσο να είμαστε έτοιμοι» συμπλήρωσε με νόημα, λέγοντας ότι τα ευρωπαϊκά πιστοποιητικά θα βασιστούν σε ένα κοινό ψηφιακό σύστημα. Σύμφωνα με το Politico, για τα δεδομένα της συνήθως «φειδωλής» Άνγκελα Μέρκελ, αυτή η στάση ουσιαστικά μπορεί να ερμηνευθεί ως «ναι».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, εμφανίστηκε να δυσπιστεί, εκφράζοντας ανησυχίες για άγνωστους παράγοντες, όπως η διάρκεια της ανοσίας του εμβολίου, η μεταδοτικότητα αυτών που έχουν εμβολιαστεί, καθώς και νομικά και ηθικά ζητήματα σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων, όπως έγραψε το Bloomberg.
«Better together»
«Better together» έγραψε, με τη σειρά του, το πρακτορείο Reuters, σχολιάζοντας την πρόταση Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό, που ουσιαστικά θα αποτελέσει ένα ακόμη… διαβατήριο στα χέρια των εμβολιασμένων ταξιδιωτών. Στάθηκε στη διμερή συμφωνία της χώρας μας με το Ισραήλ, στις εν εξελίξει συζητήσεις με τη Βρετανία, αλλά και στα πιστοποιητικά που ήδη εκδίδει η χώρα μας, για όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου για τον κορωνοϊό.
Οι «27» ανέθεσαν τελικά στην Κομισιόν το καθήκον να καταρτίσει τους τεχνικούς όρους για ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού (θέματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη, υποστήριξη πληροφοριακών συστημάτων, διαλειτουργικότητα κλπ). Η Επιτροπή «θα χρειαστεί τρεις μήνες για να το πετύχει αυτό», δήλωσε η Μέρκελ.
Εναπόκειται στα κράτη-μέλη να προσαρμόσουν τα συστήματα υγείας τους και τις τελωνειακές τους δομές, προκειμένου να προετοιμαστούν για την εισαγωγή αυτού του κοινού πιστοποιητικού, σημείωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα για την εφαρμογή, εάν θέλουμε να έχουμε ένα πράσινο και αποτελεσματικό πιστοποιητικό έως το καλοκαίρι» τόνισε συγκεκριμένα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Το Bloomberg, από την άλλη, παρατηρεί ότι οι 27 ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ επιμένουν να καθυστερούν, με κίνδυνο να μην καταφέρουν να διασώσουν ούτε την τουριστική σεζόν του 2021, την ώρα που «κολοσσοί» της τεχνολογίας, όπως η Apple και η Google, «τρέχουν» ήδη τις διαδικασίες για την έκδοση τέτοιων πιστοποιητικών. Εάν καθυστερήσουν έτι περαιτέρω, οι χώρες του ευρωπαϊκού μπλοκ, οι οικονομίες των οποίων εξαρτώνται κατά βάση από τον τουρισμό, μπορεί να περιέλθουν σε μια καταστροφική περιδίνηση…