Πιθανή η συμφωνία για χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων μετά...
27/06/201915:06

Πιθανή η συμφωνία για χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων μετά…

[ad_1]

Με αφορμή τις πρόωρες εκλογές, η Citigroup σχολιάζει το τοπίο το οποίο θα διαμορφωθεί στο ελληνικό οικονομικό και πολιτικό σκηνικό μετά τις κάλπες της 7ης Ιουλίου, ενώ επισημαίνει πως είναι πιθανή η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας.

Η αμερικανική τράπεζα επαναλαμβάνει στη νέα της έκθεση για τις παγκόσμιες προοπτικές, ότι οι εκλογές αποτελούν θετική εξέλιξη για την Ελλάδα. Όπως επισημαίνει, η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να κερδίσει την αυτοδυναμία, με τη διαφορά από τον ΣΥΡIZA να διαμορφώνεται στο περίπου 10%. Αντίθετα με τις προηγούμενες δύο εκλογικές αναμετρήσεις (Ιανουάριος και Σεπτέμβριος 2015) οι κίνδυνοι από τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα είναι πλέον πολύ περιορισμένοι, δεδομένου του ότι η μεγάλη πλειοψηφία του κοινοβουλίου είναι υπέρ μίας σχέσης συνεργασίας με τους διεθνείς πιστωτές, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την Citigroup, οι φορολογικές περικοπές στις οποίες στοχεύει και η πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις πολιτική ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να συμβάλουν στην περαιτέρω ενίσχυση των ξένων επενδύσεων.

Αυτό με τη σειρά του, όπως τονίζει, μπορεί να επιτρέψει στους Ευρωπαίους πιστωτές να συμφωνήσουν στην χαλάρωση των μεταμνημονιακών δημοσιονομικών στόχων, και ειδικά του 3,5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα, ενισχύοντας έτσι περαιτέρω την επενδυτική εμπιστοσύνη.

Πάντως η αμερικάνικη τράπεζα για μία ακόμη φορά υπογραμμίζει τις αδυναμίες της οικονομίας, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί φέτος στο μόλις 1,4%.

ψωω

Υπενθυμίζει πως παρά την ανάπτυξη της τάξης του 1,9% το 2018, το ελληνικό ΑΕΠ παραμένει περίπου 25% χαμηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα. Όπως επισημαίνει, η ανάπτυξη στηρίζεται από τις εξαγωγές -κυρίως τις τουριστικές εισπράξεις, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση δεν ξεπερνά το 1% ετησίως και δεν αναμένεται να επιταχυνθεί τα επόμενα χρόνια, δεδομένων των αρνητικών δημογραφικών τάσεων, των χαμηλών επιπέδων αποταμίευσης και την έλλειψη τραπεζικών πιστώσεων. Επίσης, παρά τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και την τεράστια εσωτερική υποτίμηση, η ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών βελτιώθηκε λιγότερο από ό,τι σε άλλες χώρες που βρέθηκαν σε πρόγραμμα .

Παράλληλα συνεχίζεται η πιστωτική συρρίκνωση, λόγω των ακόμη υψηλών επιπέδων NPLs των τραπεζών, ενώ τα πρόσφατα σχέδια των αρχών για τη μείωση των κόκκινων μπορεί να δώσουν κάποια ανάσα πιστώσεων στην οικονομία το 2019-2020.

Ελευθερία Κούρταλη

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα