14/09/202319:44

Πλημμύρες στη Θεσσαλία: 130 κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 126 λοίμωξης του αναπνευστικού- Παραμένει στο νοσοκομείο το βρέφος- Ανεβαίνουν τα κρούσματα μολύνσεων από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία

Παραμένει στο νοσοκομείο το βρέφος. Ανεβαίνουν τα κρούσματα μολύνσεων από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία.

«Βροχή» τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και λοίμωξης του αναπνευστικού στις πλημμυρισμένες περιοχές στη Θεσσαλία, όπως ανακοινώθηκε στην τελευταία ενημέρωση από το Συντονιστικό στη Λάρισα το απόγευμα της Πέμπτης (14/9).

Ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος ανακοίνωσε ότι έχουν γίνει 6.764 οριστικές αιτήσεις και 3.513 προσωρινές αιτήσεις για αποζημιώσεις. Υπενθύμισε δε, ότι για την οικονομική ενίσχυση σε πληγέντες χωριών που έχουν πλημμυρίσει εντελώς τα σπίτια, δεν χρειάζεται αίτηση στο arogi.gov.gr.

H ΑΑΔΕ έχει ορίσει μέσα στις ΔΟΥ ειδικά γραφεία στη Θεσσαλία, όπου μπορούν να καταφεύγουν οι πληγέντες που δεν έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ.

Η Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη ανακοίνωσε ότι 1.152 πολίτες επισκέφθηκαν τις δομές υγείας. Καταγράφονται 130 κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 126 κρούσματα λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού. Ο αριθμός των κρουσμάτων, όπως σημείωσε η ίδια, δεν εμπνέει ανησυχία καθώς είναι αναμενόμενο για την περίοδο και την εποχή. Επίσης, έχουμε μια επιπλέον νοσηλεία στη Μαγνησία και μία στην Καρδίτσα.

Επίσης, στο νοσοκομείο παραμένει το βρέφος που εμφάνισε σαλμονέλα. Μέχρι τώρα τα επιβεβαιωμένα παθογόνα είναι σαλμονέλα, εντεροπαθογόνο E.coli, ροταϊός και κλωστρίδιο.

Τόνισε δε, ότι μέχρι τώρα δεν έχουν καταγραφεί συρροές κρουσμάτων σε καμία περιοχή. Η κυρία Αγαπηδάκη, είπε ακόμη ότι έχει ξεκινήσει η ανίχνευση προνυμφών στα λιμνάζοντα ύδατα και γίνονται παρεμβάσεις, ώστε να μειωθεί η μολυσματικότητα των λιμνάζων υδάτων σε όλη την περιοχή.

Τι έδειξαν οι έλεγχοι για το νερό

Αναφορικά με την υδροδότηση, είπε ότι ελήφθησαν 40 νέα δείγματα αλλά τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν υπάρχει αλλαγή στα όσα ανακοινώθηκαν χθες για το νερό. Δηλαδή, η κατάσταση για την ποιότητα και την καταλληλότητα του νερού έχει ως εξής:

 1. Δήμος Νοτίου Πηλίου: το νερό είναι ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση.
 2. Δήμος Αλμυρού: είναι κατάλληλο.
 3. Δήμος Ρήγα Φεραίου: κατάλληλο.
 4. Δήμος Παλαμά: ακατάλληλο.
 5. Δήμος Σοφάδων: ακατάλληλο.
 6. Δήμος Καρδίτσας: κατάλληλο.
 7. Δήμος Μουζακίου: κατάλληλο.
 8. Δήμος Αργιθέας: ακατάλληλο.
 9. Δήμος Λίμνης Πλαστήρα: ακατάλληλο.

Στη Λάρισα:

 1. Στον Δήμο Λάρισας το νερό είναι κατάλληλο.
 2. Δήμος Ελασσόνας: κατάλληλο.
 3. Δήμος Φαρσάλων: ακατάλληλο.
 4. Δήμος Τυρνάβου: κατάλληλο.
 5. Δήμος Κιλελέρ: ακατάλληλο.
 6. Δήμος Αγιάς: κατάλληλο.
 7. Δήμος Τεμπών: κατάλληλο.

Στα Τρίκαλα:

 1. Στον Δήμο Τρικκαίων το νερό είναι κατάλληλο.
 2. Δήμος Πύλης: ακατάλληλο.
 3. Δήμος Μετεώρων: κατάλληλο, εφόσον παρέχεται από τις γεωτρήσεις. Έχει κάνει σχετική ενημέρωση και οι τοπικές αρχές.
 4. Δήμος Φαρκαδόνας: ακατάλληλο.

Την Παρασκευή 15/9 θα μοιραστούν στους πολίτες 25.000 γαλότσες και προστατευτικές στολές για την αποφυγή μολύνσεων σε λασπώδεις περιοχές.

Η ενημέρωση έγινε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για θέματα Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, Χρήστο Τριαντόπουλο και τον αναπληρωτή Εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννη Αρτοποιό.

Δείτε το βίντεο με την ενημέρωση από το Συντονιστικό στη Λάρισα:

ΠΗΓΗ: iEidiseis.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα