Πλήρη άρση των capitals controls εισηγείται η Τράπεζα της Ελλάδος – News.gr
12/07/201915:10

Πλήρη άρση των capitals controls εισηγείται η Τράπεζα της Ελλάδος – News.gr

[ad_1]

Ο Γιάννης Στουρνάρας ενημέρωσε σχετικά τον πρωθυπουργό

Την πλήρη άρση των capital controls που ισχύουν από τον Ιούνιο του 2015, το συντομότερο δυνατόν, εισηγήθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, στη συνάντησή που είχε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σύμφωνα με το Reuters.

Με το τελευταίο αυτό βήμα, θα καταργηθούν οι υφιστάμενοι περιορισμοί στην αποστολή εμβασμάτων για εμπορικούς ή άλλους σκοπούς και στις αναλήψεις μετρητών στο εξωτερικό, αλλά και οι όποιες εξαιρέσεις παραμένουν στις συναλλαγές μέσω διαδικτύου. Ο κ. Στουρνάρας είχε προαναγγείλει την εξέλιξη αυτή με δηλώσεις του στο Reuters πριν από περίπου ένα μήνα, λέγοντας ότι «είμαστε σε καλό δρόμο για την πλήρη άρση των κεφαλαιακών ελέγχων φέτος».

Στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον διοικητή της ΤτΕ, συζητήθηκαν οι ευρύτερες εξελίξεις στην οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες δόθηκε έμφαση στις θετικές προσδοκίες των διεθνών αγορών για την ελληνική οικονομία με τη νέα διακυβέρνηση, γεγονός που αποτυπώνεται τόσο στη σημαντική βελτίωση του κόστους δανεισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, όσο και στην ψήφο εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών για χρεόγραφα που εκδόθηκαν από συστημικές τράπεζες, όπως η Τράπεζα Πειραιώς (ομόλογο 400 εκατ. ευρώ) και η Εθνική Τράπεζα (ομόλογο 400 εκατ. ευρώ) με χαμηλό επιτόκιο.

Σε δήλωσή του ο κ.Στουρνάρας είπε, πως είναι ιδιαίτερα χαρούμενος, που επισκέφθηκε το Μέγαρο Μαξίμου μετά απο 3,5 χρόνια. Όπως ανέφερε για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, όλα τα «όπλα» είναι στο τραπέζι, προσθέτοντας πως η χώρα χρειάζεται δημοσιονομικό χώρο, για να κάνει μεταρρυθμισεις. Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, το πρωτογενές πλεόνασμα είναι στο 2,9% έναντι στόχου 3,5%, δήλωσε όμως πως δεν ανησυχεί, καθώς ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί με ενίσχυση της ανάπτυξης. Αναφερόμενος στα κόκκινα δάνεια, είπε πως και οι δύο προτάσεις που έχουν κατατεθεί, μπορούν να υλοποιηθούν.

Σχετικά Tags
Γιάννης Στουρνάρας Capital Controls Κυριάκος Μητσοτάκης

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα