Ποινικός κώδικας: Αλλαγές σε βασικές διατάξεις και στην έκτιση των ποινών – Τι θα διαφοροποιηθεί στην υπόθεση των Τεμπών
Ένα από τα θέματα που αντιμετωπίζει ο νέος ποινικός κώδικας είναι αυτό των πραγματικών ποινών. Kαταδικασμένοι σε κάθειρξη δεκαετιών βγαίνουν σε λίγα χρόνια ενώ αλλοι δεν μπαίνουν καν στη φυλακή.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου για τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή, θα υπάρξει αυστηροποίηση τόσο στην έκτιση των ποινών όσο και στις προϋποθέσεις που προβλέπονται για την υφ΄ όρον απόλυση.
Οι αλλαγές
Αύξηση ανωτάτου ορίου κάθειρξης για κακουργήματα από τα 15 στα 20 έτη.
Αύξηση του ανωτάτου ορίου κάθειρξης επί συρροής κακουργημάτων στα 25 έτη (από 20) και επί συρροής πλημμελημάτων στα 10 έτη.
Υφ’ όρον απόλυση με ουσιαστικές και όχι τυπικές προϋποθέσεις, αφού θα εναπόκειται πλέον στην ουσιαστική κρίση του δικαστικού συμβουλίου ανάλογα με την επικινδυνότητα του εγκλήματος και τα ατομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του δράστη, ανεξαρτήτως τυπικών προϋποθέσεων συμπλήρωσης χρόνου κράτησης.
Σε κάθε περίπτωση, ο καταδικασθείς θα πρέπει να έχει εκτίσει τα 3/5 της ποινής του, δίχως τον ευεργετικό υπολογισμό, για να αποφυλακιστεί ενώ σε περίπτωση ισόβιας κάθειρξης, 18 χρόνια.
Αν υπάρχουν κι άλλες σωρευτικές ποινές που έχουν επιβληθεί, μπορεί να απολυθεί αν έχει παραμείνει στο σωφρονιστικό κατάστημα 20 έτη, ενώ στην περίπτωση περισσότερων ποινών ισοβίων μετά από 25 χρόνια.
Με το σχέδιο νόμου προβλέπεται επίσης πως όποιος, μετά την αποφυλάκισή του, συλληφθεί εκ νέου και καταδικαστεί σε φυλάκιση μεγαλύτερη του ενός έτους, μόλις η νέα ποινή γίνει αμετάκλητη, εκτίει αθροιστικά και το υπόλοιπο της προηγούμενης, το οποίο δεν είχε εκτίσει στο παρελθόν.
Το νομοσχέδιο αυτό φέρνει πληθώρα αλλαγών, με άξονα όχι μόνο την αυστηροποίηση και την πάταξη της μικροεγκληματικότητας αλλά και την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης. Για μια σειρά αδικημάτων θα υπάρχει απευθείας παραπομπή σε δίκη των κατηγορουμένων καταργώντας το ενδιάμεσο στάδιο των βουλευμάτων.
Είναι μία διάταξη που εάν ψηφιστεί θα εφαρμοστεί άμεσα στην υπόθεση για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, γεγονός που σημαίνει πρακτικά ότι μετά το τέλος της ανάκρισης θα ακολουθήσει η δίκη σε σύντομο χρονικό διάστημα. Θα προσδιοριστεί πιθανότατα στο τέλος της Άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού.
Ρεπορτάζ: Ντίνα Τσουκαλά
ΠΗΓΗ: ertnews.gr