Ποιους καίνε οι νέες αυξήσεις στο ρεύμα, πώς «δαγκώνουν» οι ρήτρες
Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά πληρώνουν τα νέα τιμολόγια του ΑΔΜΗΕ, εκπτώσεις σε βιομηχανίες
Άλλο ένα μικρό… ηλεκτροσόκ περιμένει τους μικρούς και μεσαίους καταναλωτές ρεύματος από τον Αύγουστο, αυτή την φορά για το κόστος των μεταφορικών που πληρώνονται στον ΑΔΜΗΕ, την ώρα που το εξαιρετικά θερμό καλοκαίρι και η άνοδος των διεθνών τιμών φυσικού αερίου προκαλούν πρωτοφανείς αυξήσεις στις τιμές χονδρικής και ενώ η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει αφήσει στους παρόχους ανοικτό παράθυρο ασυδοσίας σε σχέση με τις «κρυφές» χρεώσεις των τιμολογίων τους.
Απόφαση της ΡΑΕ διασφαλίζει τη βελτίωση της κερδοφορίας του ΑΔΜΗΕ με πρόσθετες χρεώσεις στους καταναλωτές χαμηλής και μέσης τάσης, ενώ προβλέπει μειώσεις για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες της υψηλής τάσης. Η απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και θα τεθεί εντός διμήνου σε ισχύ, δηλαδή από τον Αύγουστο.
Προβλέπει ότι:
«Καίγονται» από τις νέες αυξήσεις κυρίως οι πελάτες μέσης τάσης, δηλαδή οι μεσαίες επιχειρήσεις, για τις οποίες η χρέωση ισχύος αυξάνεται στα 1.384 ευρώ/MW τις Ώρες Αιχμής από 1.197 ευρώ, δηλαδή η αύξηση φθάνει το 16%.
Μεγάλη είναι η αύξηση και για τους λοιπούς πελάτες χαμηλής τάσης, δηλαδή τα καταστήματα και μικρές επιχειρήσεις. Για αυτούς τους καταναλωτές, η χρέωση ενέργειας αυξάνεται στα 0,52 ευρώ/kWh από 0,488, δηλαδή κατά 6,5%.
Στη χαμηλή τάση, δηλαδή σε ό,τι αφορά τα τιμολόγια των νοικοκυριών, η χρέωση ισχύος παραμένει αμετάβλητη, αλλά η χρέωση ενέργειας αυξάνεται κατά 3,3%, στα 0,56 ευρώ/kWh. Την αύξηση για τη χρέωση ενέργειας δεν αποφεύγουν οι πολύτεκνοι και οι δικαιούχοι Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου. Για αυτούς, η χρέωση ενέργειας αυξάνει κατά 2,99% στα 0,62 ευρώ/kWh.
Μόνο οι μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες είναι κερδισμένες από τα τιμολόγια του ΑΔΜΗΕ που ενέκρινε η ΡΑΕ, καθώς για πελάτες υψηλής τάσης η χρέωση ισχύος μειώνεται κατά 2%, 23.560 ευρώ/MW.
Υπενθυμίζεται ότι από τις χρεώσεις απαλλάσσονται οι αγροτικοί πελάτες μέσης και χαμηλής τάσης, οι νυχτερινές καταναλώσεις ενέργειας πελατών χαμηλής τάσης και οι καταναλώσεις ενέργειας δικαιούχων Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου Α εντός των ορίων κατανάλωσης που ισχύουν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΑΔΜΗΕ είχε ζητήσει ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις στη μεσαία τάση και μεγαλύτερες εκπτώσεις στην υψηλή τάση, αλλά η ΡΑΕ δεν έκανε δεκτή αυτή την εισήγηση. Η Αρχή αποδέχθηκε πάντως ότι πρέπει να ενταχθεί στους υπολογισμούς των χρεώσεων και να τις «φουσκώσει» η έναρξη λειτουργίας της διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.
«Καίνε» οι ρήτρες
Οι νέες χρεώσεις του ΑΔΜΗΕ θα αρχίσουν να φαίνονται στους λογαριασμούς των καταναλωτών στο τέλος ενός καλοκαιριού, το οποίο έχει φέρει μεγάλες ανατροπές στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, που σε μεγάλο βαθμό θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα, καθώς οι τιμές της χονδρικής, όπως διαμορφώνονται πλέον στο χρηματιστήριο ενέργειας όχι μόνο θα συνεχίσουν να «καίνε» τους καταναλωτές, αλλά έχουν δημιουργήσει τεράστια σύγχυση στην αγορά, δεδομένου ότι οι εταιρείες προτιμούν να προβάλλουν στους καταναλωτές τις μεγάλες εκπτώσεις που προσφέρουν (π.χ. για συνεπή εξόφληση των λογαριασμών), αλλά όχι και να εξηγούν με καθαρό τρόπο τις ρήτρες αναπροσαρμογής με βάση την Οριακή Τιμή Συστήματος.
Το πολύ θερμό φετινό καλοκαίρι, που μπήκε από τον Ιούνιο με… άγριες διαθέσεις καύσωνα, κρατά σε επίπεδα ρεκόρ την τιμή χονδρικής του ρεύματος, που έφθασε και τα 128 ευρώ/MWh. Μειωμένη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο μείγμα και αυξημένη για τις λιγνιτικές μονάδες και τις μονάδες φυσικού αερίου (με τη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου να έχει εκτιναχθεί στα ύψη) κρατούν πολύ υψηλά τις τιμές χονδρικές και αυτό δεν φαίνεται να αλλάζει, τουλάχιστον όσο οι καιρικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα θερμές. Άλλωστε, και οι χρεώσεις για τους ρύπους (Co2) βρίσκονται μονίμως σε επίπεδα άνω των 50 ευρώ και οι προβλέψεις αναφέρουν ότι η στροφή της ΕΕ στην πράσινη ενέργεια θα τις οδηγήσει μεσοπρόθεσμα προς τα 100 ευρώ.
Οι καταναλωτές έχουν βρεθεί σε ένα λαβύρινθο με τον νέο τρόπο λειτουργίας της αγοράς, όπου οι περισσότερες συμβάσεις δεν διαμορφώνονται πλέον με σταθερά τιμολόγια, αλλά με βάση τις μεταβλητές τιμές χονδρικής του ρεύματος. Οι πάροχοι κάνουν αγώνα δρόμου για να μεταφέρουν στους καταναλωτές τον… μουτζούρη από τις επιβαρύνσεις της χονδρικής τιμής, διαφημίζοντας προγράμματα με μεγάλες εκπτώσεις, στόχος των οποίων όμως είναι να πεισθεί ο καταναλωτής να εγκαταλείψει παλιότερα προγράμματα με σταθερή χρέωση ρεύματος και να περάσει στο μοντέλο της μεταβλητής χρέωσης με βάση τις ρήτρες Οριακής Τιμής Συστήματος. Έτσι, κάθε φορά που θα αυξάνεται η τιμή χονδρικής, δεν θα επιβαρύνεται η κερδοφορία του παρόχου αλλά ο λογαριασμός του καταναλωτή.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης μίλησε ανοικτά πριν από λίγες ημέρες για παραπλανητικές τακτικές παρόχων, σημειώνοντας ότι κρύβουν τις ρήτρες και διαφημίζουν τις εκπτώσεις. Όμως, η ΡΑΕ, ενώ υποχρέωσε τη ΔΕΗ να καταργήσει τη ρήτρα Co2 για να είναι συγκρίσιμα τα τιμολόγιά της με των άλλων εταιρειών, έχει επιτρέψει στους άλλους παρόχους να ακυρώσουν ουσιαστικά την πρωτοβουλία της για διαφάνεια στα τιμολόγια. Ενώ είχε ζητήσει πλήρη στοιχεία για τα τιμολόγιά τους και ειδικότερα για τις ρήτρες ως τα τέλη Ιουνίου, οι ΡΑΕ δέχθηκε τις παρελκυστικές τακτικές των παρόχων, οι οποίοι δήλωσαν αδυναμία να δώσουν στοιχεία εγκαίρως και ουσιαστικά ανέβαλε την παρέμβασή της για το φθινόπωρο, ενώ στο μεταξύ οι πάροχοι θα συνεχίζουν να ακολουθούν τις ίδιες επιθετικές πρακτικές μάρκετινγκ.
Σημειώνεται ότι, ανάμεσα στις εκατοντάδες καταγγελίες που έχει δεχθεί για θέματα της αγοράς ρεύματος, η καταναλωτική οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ σημειώνει ότι πολλές αφορούν αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και, ειδικότερα, παραπλάνηση των καταναλωτών σε σχέση με τα προσφερόμενα προγράμματα ενέργειας.
Πρόκειται για παραπλανητικές διαφημίσεις προμηθευτών και τηλεφωνικές προσφορές, στις οποίες η τιμή της κιλοβατώρας που προωθούν είναι μεν χαμηλότερη από τον βασικό προμηθευτή ή της αγοράς εν γένει, ωστόσο επιβαρύνουν τους καταναλωτές με υψηλό πάγιο και επιπλέον χρεώσεις που συμπεριλαμβάνονται στα πακέτα προσφοράς, το οποίο και αποσιωπούν.
Ειδικότερα, δεν ενημερώνουν προσηκόντως για:
Το κόστος του παγίου.
Τη διάρκεια του συμβολαίου (24μηνη).
Την εγγύηση.
Τις ρήτρες αναπροσαρμογής, οι οποίες δύνανται να ανεβάσουν αισθητά το κόστος της kWh.
Το ποσοστό της έκπτωσης, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η εντύπωση μεγαλύτερου οφέλους για τον καταναλωτή από αυτό που στην πραγματικότητα ισχύει.
Το επιπλέον πάγιo για ένταξη σε πράσινα προγράμματα.
sofokleousin.gr