Πόλεμος για τα εμβόλια: «Χείρα φιλίας» από Μπόρις Τζόνσον – Προσφέρει στην ΕΕ εκατομμύρια δόσεις AstraZeneca
Σε μια κίνηση «ανακωχής» για τα εμβόλια προχώρησε ο Μπόρις Τζόνσον – Μετά την απειλή των Βρυξελλών για απαγόρευση στις εξαγωγές, ο Βρετανός πρωθυπουργός πρότεινε να μοιραστεί εκατομμύρια δόσεις που παρασκευάστηκαν στην Ολλανδία
Σε μια κίνηση κατευνασμού προχωρά η Βρετανία, θέλοντας να σταματήσει τον «πόλεμο των εμβολίων» με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό ελέγχου των εξαγωγών, με στόχο κυρίως το Λονδίνο.
Ο Μπόρις Τζόνσον θα προσφέρει εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca που παρασκευάζονται στο εργοστάσιο στην Ολλανδία, την ώρα που η Ευρώπη αντιμετωπίζει το τρίτο κύμα της πανδημίας.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός προειδοποίησε σήμερα ότι «η προηγούμενη εμπειρία μας δίδαξε ότι όταν ένα κύμα χτυπά τους φίλους μας, χτυπά και στις δικές μας ακτές» και είπε ότι η καλύτερη άμυνα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι να διατηρήσει τους εμβολιασμούς σε πλήρη ταχύτητα. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των κρουσμάτων στις ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Βελγίου και της Ολλανδία αυξάνονται, αν και στο Ηνωμένο Βασίλειο, με γρηγορότερο εμβολιαστικό πρόγραμμα, παραμένουν σταθερά και σε χαμηλά επίπεδα.
Τα σχόλια του Μπόρις Τζόνσον έρχονται εν μέσω αυξανόμενων φόβων ότι η Ευρώπη θα προχωρήσει σε απαγόρευση εξαγωγών των εμβολίων της Pfizer και της AstraZeneca που παράγονται εντός της επικράτειάς της, σε μια κίνηση που θα μπορούσε θα καθυστερήσει το πρόγραμμα εμβολιασμών της Βρετανίας για μήνες.
H Ε.Ε κατηγορεί την AstraZeneca ότι έχει αθετήσει συμφωνίες που υπογράφηκαν πέρυσι το καλοκαίρι για το εμβόλιο που ανέπτυξε με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όσο και τη Βρετανία ότι κρατάει για τον… εαυτό της παρτίδες δόσεων που παράγονται στα βρετανικά εργοστάσια αλλά προορίζονται για τις χώρες της Ε.Ε.
Στο επίκεντρο το εργοστάσιο της Halix στην Ολλανδία
Στο επίκεντρο βρίσκεται εργοστάσιο της εταιρείας Halix στην Ολλανδία, από το οποίο αναμένονται προμήθειες του εμβολίου της AstraZeneca τόσο στη Βρετανία όσο και στην Ευρώπη. Ωστόσο, ακόμη δεν αποτελεί εγκεκριμένο προμηθευτή, οπότε τα προϊόντα του δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, ενώ φέρεται ότι έστειλε παρτίδα εκατομμυρίων δόσεων στη Βρετανία.
Την ίδια ώρα, οι επικεφαλής του ευρωπαϊκού εγχειρήματος απειλούν να σταματήσουν τις εξαγωγές, εάν δεν λάβουν άμεση πρόσβαση σε εμβόλια που κατασκευάζονται στα κράτη-μέλη. Ως εκ τούτου, η Ντάουνινγκ Στριτ ετοιμάζεται να προσφέρει εμβόλια στο πλαίσιο ενός συμβιβασμού. Οι ρυθμιστικές αρχές αναμένεται ότι θα εγκρίνουν τις προμήθειες τον Απρίλιο.
Λύση με τους Ευρωπαίους αναζητά ο Τζόνσον
Η Βρετανία, θέλοντας να αυξήσει τις προμήθειες εμβολίων, προχώρησε σε συμφωνίες με εργοστάσια στο εξωτερικό. Πλέον, ο Μπόρις Τζόνσον καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να βρεθεί μια λύση που θα εκτονώσει την κρίση. Χθες το βράδυ συνομίλησε με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν, επιχειρώντας να τους πείσει να μαλακώσουν τη στάση του και έστειλε τον κυβερνητικό σύμμαχο Λόρδο Λίστερ στην Ινδία για να εκτονώσει την ένταση που έχει προκύψει σχετικά με μια παρτίδα πέντε εκατομμύρια δόσεων του εμβολίου.
Σύμφωνα με ανεξάρτητες έρευνες, τυχόν επιβολή της απαγόρευσης εξαγωγών εμβολίων, θα καθυστερούσε το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Βρετανίας έως και πάνω από δύο μήνες, ενώ θα έθετε σε αμφισβήτηση το πρόγραμμα εξόδου από το lockdown.
Συνεχίζονται οι τριγμοί μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών
Το εργοστάσιο της Halix φέρεται ότι έχει τα απαιτούμενα υλικά για να παρασκευάσει τουλάχιστον 5 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, αν και δεν έχει πάρει επίσημη άδεια. Στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, όπως και στο Seneffe του Βελγίου, παράγεται η φαρμακευτική ουσία πριν αποσταλεί για συσκευασία σε φιαλίδια στη Γερμανία και την Ιταλία.
Η προμήθεια των εμβολίων προκαλεί έντονους τριγμούς μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών. Την περασμένη εβδομάδα, ο Μπόρις Τζόνσον κάλεσε την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να αποφύγει κάθε κίνηση να μπλοκάρει τη διαδικασία παραλαβής.
Μέχρι στιγμής, τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν χορηγήσει 10,4 δόσεις εμβολίου ανά 100 κατοίκους, έναντι 42,7 δόσεων ανά 100 κατοίκους στο Ηνωμένο Βασίλειο.