06/12/202321:10

Πόλεμος Ισραήλ- Χαμάς: Άφαντος ο ηγέτης της Χαμάς, Σινουάρ – Σφοδρές μάχες στην «καρδιά» της Χαν Γιούνις

Το σφυροκόπημα σε όλη τη Γάζα εντείνεται, με τον Ισραηλινό στρατό να ανακοινώνει ότι επλήγησαν 250 στόχοι τις τελευταίες 24ώρες. Και στα τρία πιο σημαντικά προπύργια της Χαμάς, στη Τζαμπάλια και στη Σετζάιγια στο Βορρά και στο κέντρο της Χαν Γιούνις στο Νότο, οι μάχες ισραηλινών στρατιωτών με τη Χαμάς είναι σφοδρές.

Σύμφωνα με το Αλ Αραμπίγια, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει και το σπίτι του ηγέτη της Χαμάς, Γιάχια Σινουάρ στη Χαν Γιούνις, αν και ο ίδιος είναι άφαντος.

Οι δυνάμεις των IDF εξουδετέρωσαν επίσης σήμερα (6/12) αρκετούς διοικητές της Χαμάς και στελέχη της ταξιαρχίας της Βόρειας Λωρίδας της Γάζας – της δεύτερης μεγαλύτερης ταξιαρχίας της Χαμάς – οι οποίοι κρύβονταν σε μια σήραγγα που βρίσκεται κοντά στο νοσοκομείο της Ινδονησίας, κατά τη διάρκεια της επίθεσης, σύμφωνα με ανάρτηση του ισραηλινού στρατού στο Χ.

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι ανακάλυψε κοντά σε «κτίρια κατοικιών», «μία από τις μεγαλύτερες αποθήκες όπλων στη Λωρίδα της Γάζας», μέσα στις οποίες βρίσκονταν κυρίως πύραυλοι, εκτοξευτές ρουκετών και drones. «Αυτό είναι μια ακόμη απόδειξη της κυνικής χρήσης των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας από την Χαμάς ως ανθρώπινες ασπίδες», υποστήριξε ο στρατός.

«Απόλυτο χάος» στα νοσοκομεία
Οι εικόνες που καταγράφονται στα νοσοκομεία και στις γειτονιές της Γάζας, εξακολουθούν να είναι αποκαλυπτικές. Η έλλειψη των βασικών αγαθών και η απόγνωση οδηγούν σε λεηλασίες, όπως έγινε σε κατάστημα στη Χαν Γιούνις.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Άφαντος ο ηγέτης της Χαμάς, Σινουάρ – Σφοδρές μάχες στην «καρδιά» της Χαν Γιούνις
(AP Photo/Hatem Ali)
Στα νοσοκομεία, κάθε μέρα οι εξελίξεις είναι όλο και χειρότερες, όπως καταγράφει το ρεπορτάζ του Skynews. «Το νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιούνις είναι υπερπλήρες, βυθίζεται στο απόλυτο χάος. Ξέμειναν από κρεβάτια μέρες πριν, τώρα ξεμένουν και από χώρο στο πάτωμα. Είναι καλυμμένοι από αίμα, παιδιά, άνδρες, γυναίκες, νέοι και ηλικιωμένοι, που τραυματίστηκαν από αεροπορικές επιδρομές σε σπίτια και σχολεία, σε πολλές περιπτώσεις, η ζωή τους κρέμεται από μια κλωστή».

«Νετανιάχου παραιτήσου» – Οργή από τους συγγενείς ομήρων
Στην άλλη πλευρά, συγγενείς των 138 ομήρων που παραμένουν στα χέρια της Χαμάς ή συνδεόμενων με την τρομοκρατική οργάνωση ομάδων, συνάντησαν τα μέλη του πολεμικού Συμβουλίου, και τον ισραηλινό πρωθυπουργό. Στον Τύπο του Ισραήλ, η συνάντηση περιγράφεται «χαώδης», με τους ορισμένους συγγενείς να ουρλιάζουν στον Μπενιαμίν Νετανιάχου πως πρέπει να παραιτηθεί όταν τους είπε πως «δεν υπάρχει περίπτωση να τους φέρουμε όλους πίσω τώρα(…)».

Η μητέρα ενός ομήρου, φέρεται να φώναξε στον υπουργό Άμυνας Γιοαβ Γκαλάντ: «Δεν είμαι έτοιμη να θυσιάσω τον γιό μου για την καριέρα σου ή για την καριέρα κάποιου άλλου εδώ μέσα».

Λίγες ώρες αργότερα, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, καλούσε τη διεθνή κοινότητα να συμβάλει στην απελευθέρωση των ομήρων.

Η πορεία του πολέμου
Με τον τούρκο πρόεδρο να απορρίπτει το σενάριο για ουδέτερη ζώνη, η Ουάσιγκτον αναμένει η χερσαία επιχείρηση στη νότια Γάζα να κρατήσει πιθανότατα ως το τέλος του μήνα και να ακολουθήσει μια πιο στοχευμένη στρατηγική, μικρότερης ισχύος, με πλήγματα σε ηγέτες και μέλη της Χαμάς. Η μοναδική εγγύηση για την αποστρατικοποίηση της Γάζας είναι ο ισραηλινός στρατός και όχι κάποια διεθνής δύναμη διαμήνυσε για άλλη μια φορά ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

Το σενάριο να αναλάβει προσωρινά την ασφάλεια στη Γάζα την επομένη του πολέμου μια διεθνής δύναμη επανήλθε στο προσκήνιο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και περιλαμβάνει την ανάληψη του ελέγχου τελικώς από μια ανανεωμένη Παλαιστινιακή Αρχή.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα