Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: Χιλιάδες άμαχοι αναζητούν ασφαλές καταφύγιο – Συνωστίζονται στα σύνορα με την Αίγυπτο
Όσοι ξέφυγαν από τις ισραηλινές βόμβες στη Γάζα, περνούν το δικό τους Γολγοθά, πεινασμένοι, χωρίς καθαρό νερό και στερούμενοι τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης για την επιβίωσή τους. Τον χειρότερο εφιάλτη τους ζουν χιλιάδες παιδιά που δεν έχουν πια σπίτι και οικογένεια και περιφέρονται αναζητώντας καταφύγιο και φαγητό. Όλοι αναζητούν ασφαλές καταφύγιο με αποτέλεσμα χιλιάδες άμαχοι να συνωστίζονται στα σύνορα με την Αίγυπτο.
Στις 13 Οκτωβρίου, έξι μέρες μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς, το Ισραήλ αρχίζει να προειδοποιεί τους αμάχους στη βόρεια Γάζα να την εγκαταλείψουν και να πάνε προς το νότο πριν αρχίσει η χερσαία εισβολή του IDF.
Με μεγάλες δυσκολίες, οι περισσότεροι φεύγουν και στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλον – κυρίως μέσα και γύρω από τη μεγαλύτερη πόλη την Χαν Γιούνις – όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες.
Από την περασμένη Τετάρτη, το Ισραήλ πλέον ρίχνει φυλλάδια και καλεί όσους βρίσκονται σε οικισμούς ανατολικά της Χαν Γιούνις να φύγουν. Τους ζητάει να κινηθούν δυτικά και μάλιστα τους λέει ότι είναι καλύτερα έτσι γιατί θα βρίσκονται πιο κοντά στη Ράφα, από όπου μπαίνει η ανθρωπιστική βοήθεια.
Ωστόσο, οι άμαχοι πλέον αναρωτιούνται πού μπορούν τελικά να είναι ασφαλείς, καθώς ακόμα και στο νότο οι βομβαρδισμοί είναι συνεχείς και, όπως όλα δείχνουν, το Ισραήλ ετοιμάζει επέκταση των χερσαίων επιχειρήσεων και νότια.
Όταν αυτή η επιχείρηση ξεκινήσει, εκτιμάται ότι θα είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση καθώς ο φόβος για απώλειες αμάχων είναι μεγάλος, σε μια τόσο μικρή και πυκνοκατοικημένη περιοχή. Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, το Ισραήλ πρέπει να φτάσει στη Χαν Γιούνις, όπου πιθανότατα έχουν καταφύγει οι τρομοκράτες της Χαμάς για να μπορέσει να εκπληρώσει το στόχο του πολέμου που είναι η εξάλειψη της οργάνωσης.
Το ανθρώπινο δράμα δεν έχει τέλος
Το ανθρώπινο δράμα δεν έχει τέλος στο βόρειο τομέα της Λωρίδας της Γάζας, καθώς το νοσοκομείο Αλ Σίφα είναι εκτός λειτουργίας λόγω της ισραηλινής επιχείρησης και το Ινδονησιακό Νοσοκομείο κατακλύζεται με τραυματίες, κυρίως παιδιά.
«Θέλω να κοιμηθώ και κρυώνω. Δεν μπορώ να σταθώ και να κάνω τίποτε. Θέλω μόνο να πάω σπίτι μου» λέει ένα αγοράκι.
Πολλοί είναι οι κάτοικοι της Γάζας που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους με κάθε μέσο, κρατώντας λευκές σημαίες και κατευθύνονται προς το Νότο, με την ελπίδα ότι θα είναι ασφαλείς. Ωστόσο ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει κι εκεί.
«Παντού είναι επικίνδυνα, δεν υπάρχει κανένα ασφαλές μέρος, πουθενά» αναφέρει ένα κορίτσι, βιώνοντας τον εφιάλτη του πολέμου.
Η κατάσταση στην πόλη Χαν Γιούνις των 400.000 κατοίκων επιδεινώνεται καθημερινά. Οι ελλείψεις σε καύσιμα και τρόφιμα φέρνουν μεγαλύτερα δεινά στους αμάχους που κατέφυγαν στο Νότο, αλλά και στους κατοίκους. Οι άνθρωποι σχηματίζουν ουρές περιμένοντας για λίγο ψωμί. «Το αποχετευτικό σύστημα δεν λειτουργεί, δεν υπάρχουν καύσιμα, παντού υπάρχουν σκουπίδια, η ζωή μας σταμάτησε» τονίζει κάτοικος της Χαν Γιούνις, Ιζ Αλ Τζαλάμα.
Η Μαριάμ Σαχλούλ, εκτοπισμένη στη νότια Γάζα επιβεβαιώνει ότι «υπάρχουν ελλείψεις σε όλα, στα καύσιμα, οι φούρνοι έκλεισαν, υπάρχει έλλειψη και στο ηλεκτρικό ρεύμα. Οι ζωές μας είναι ένα μαρτύριο».
Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι οι άμαχοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τις άμεσες συνέπειες του λιμού, αφού κατέρρευσε η αλυσίδα της ανθρωπιστικής βοήθειας λόγω της έλλειψης καυσίμων. Ο Επικεφαλής των Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων του ΟΗΕ υπογραμμίζει: «Δεν ζητάμε το φεγγάρι. Ζητάμε βασικά μέτρα, αναγκαία, για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του πληθυσμού και να αναστρέψουμε την πορεία αυτής της παράδοξης απροσδόκητης, μη απαραίτητης και απαράδεκτης κρίσης».
Η παράδοση των καυσίμων είναι πιο επιτακτική ανάγκη για τους ανθρώπους της Γάζας. Οι διεθνείς πιέσεις εντείνονται για να εισέλθει περισσότερη βοήθεια και το Ισραήλ επιτρέπει πλέον την είσοδο δύο φορτηγών με καύσιμα κάθε μέρα. Ωστόσο, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι δεν επαρκούν.
Μιλώντας στο Reuters, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, εκτίμησε ότι οι συνομιλίες για το άνοιγμα διαδρόμου ανθρωπιστικής βοήθειας στη βόρεια Γάζα θα μπορούσαν να αποφέρουν σύντομα αποτελέσματα. «Βρίσκομαι σε συνεχή επικοινωνία και με τα δύο μέρη και είμαι σχετικά αισιόδοξος ότι θα μπορούσαμε να έχουμε σύντομα κάποια θετικά αποτελέσματα» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Στη Δυτική Όχθη, οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιούν καθημερινά εφόδους, συλλαμβάνοντας δεκάδες Παλαιστίνιους, που καταγγέλλουν κακομεταχείριση και ταπείνωση. Αλλά και διωγμούς από τους εποίκους. «(Οι ισραηλινές δυνάμεις) άρχισαν να μου λένε ότι είμαι μέλος του «Ισλαμικού Κράτους». Άρχισαν να με απειλούν ότι θα με σκοτώσουν. Με σημάδεψαν με ένα όπλο στο κεφάλι και μου είπαν ότι ήταν η τελευταία μου ημέρα, ότι θα πεθάνω» είπε.
«Φέρτε πίσω τους ομήρους»
Στο Ισραήλ, με ένα και μόνο σύνθημα «Φέρτε τους πίσω» οι οικογένειες συνεχίζουν την πορεία τους εδώ και 5 ημέρες από το Τελ Αβίβ, ζητώντας την απελευθέρωση των περίπου 240 ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.
Προορισμός τους είναι το γραφείο του Πρωθυπουργού Μπένιαμιν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ, για να εκφράσουν την οργή τους για τους χειρισμούς της κυβέρνησής του και την καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων, που βρίσκονται σε εξέλιξη με τη μεσολάβηση του Κατάρ.
ΠΗΓΗ: ertnews.gr