"Πόλεμος" κυβέρνησης-εργαζομένων στα Ταμεία για τις εκκρεμείς συντά...
24/06/201908:24

“Πόλεμος” κυβέρνησης-εργαζομένων στα Ταμεία για τις εκκρεμείς συντά…

[ad_1]

Του Δ. Κατσαγάνη

Χάσμα μεταξύ Υπ. Εργασίας και διοικήσεων των ταμείων από τη μία μεριά και των εργαζομένων στα ίδια ταμεία έχει δημιουργηθεί σε σχέση με το “καυτό” ζήτημα των εκκρεμών συνταξιοδοτήσεων και του πλήθους τους. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ τις “βλέπουν” υπερδιπλάσιες σε σχέση με τις διοικήσεις των προαναφερθέντων ταμείων.  

Αφορμή της δημόσιας σύγκρουσης μεταξύ εργαζομένων και διοικήσεων στα ταμεία  ήταν η  εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) σε σχέση με το πλήθος των εκκρεμών συντάξεων στο συνέδριο της Ομοσπονδίας την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα, με τους εργαζομένους στα ταμεία, οι εκκρεμείς κύριες, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ ξεπερνούν τις  250.000.

Αντίθετα, το Υπ. Εργασίας “κατεβάζει” το πλήθος των εκκρεμών συντάξεων και εφάπαξ κοντά στις 105.000 (χωρίς σ’αυτές να περιλαμβάνονται εκείνες του Δημοσίου). Συνεπώς, η διαφορά στις εκτιμήσεις των δύο πλευρών ανέρχεται στις… 145.000. Με άλλα λόγια, οι εργαζόμενοι στα Ταμεία βλέπουν πως οι εκκρεμείς αιτήσεις είναι υπερδιπλάσιες σε σχέση με εκείνες που εκτιμά το Υπουργείο Εργασίας.

Συγκεκριμένα, η ΠΟΠΟΚΠ επισήμανε πως, αναφορικά με τον ΕΦΚΑ, “ο αριθμός των αιτήσεων συνταξιοδότησης που βρίσκονται σε εκκρεμότητα φτάνει τις 80.000”. Ωστόσο, σ’ αυτό το πλήθος δεν συμπεριλαμβάνονται περίπου 25.000, οι οποίες κατατέθηκαν το τελευταίο τρίμηνο. 

Επίσης, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στο οποίο κατατίθενται οι αιτήσεις των αποχωρούντων δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα με την ΠΟΠΟΚΠ, υπάρχουν 5000 αιτήσεις εκπαιδευτικών, 7500 αιτήσεις από εργαζομένους σε Δήμους και Νοσοκομεία, 8000 αιτήσεις στρατιωτικών και τουλάχιστον 15.000 άλλων κατηγοριών. Συνολικά, δηλαδή, εκκρεμούν  στρατιωτικοί και τουλάχιστον άλλες 15000 στις υπόλοιπες κατηγορίες

Η ΠΟΠΟΚΠ  καταγγέλλει, επίσης “τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του ΕΦΚΑ – με ευθύνη της Πολιτικής Ηγεσίας και της Διοίκησης – είναι χειραγωγημένα” και πως “επιμέρους κατηγοριοποιήσεις και ταξινομήσεις – ελαστικές και ανελαστικές περιπτώσεις, ληξιπρόθεσμες και μη ληξιπρόθεσμες κλπ – ουσιαστικά θολώνουν την πραγματική εικόνα στην οποία εμείς καταλήξαμε λαμβάνοντας στοιχεία από τα τμήματα συντάξεων των Ταμείων.

Επίσης, τονίζεται πως “για τις υπόλοιπες εκκρεμότητες (αναγνωρίσεις χρόνου, διαγραφές, επανεγγραφές κλπ) ήταν αδύνατο να υπάρξει αντίστοιχη διαδικασία, αφού αυτές είναι εκατοντάδες χιλιάδες”.

Στο δε Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), σύμφωνα με την ΠΟΠΟΚΠ “σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του Ταμείου, στις 30 Απριλίου 2019 οι επικουρικές συντάξεις που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα ήταν 87504 και τα εφάπαξ 20614”. Ωστόσο, και στην περίπτωση του ΕΤΕΑΕΠ, εκφράζονται επιφυλάξεις μήπως οι παραπάνω αριθμοί των καθυστερούμενων συντάξεων τόσο στην επικουρική όσο και στο εφάπαξ είναι “πλασματικοί”, αφού εκτός των άλλων δεκάδες χιλιάδες αιτήματα δεν εμφανίζονται επειδή εκκρεμεί η έκδοση της κύριας σύνταξης”.

Απαντώντας στην ΠΟΠΟΚΠ, αλλά και στα δημοσιεύματα τα οποία ακολούθησαν, το Υπ. Εργασίας, μαζί και οι διοικήσεις του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ, εξέδωσαν τις δικές τους θέσεις.

Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, τον τρέχοντα μήνα (σ.σ. Ιούνιο),οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις για κύρια σύνταξη, που βρίσκονται σε εκκρεμότητα για περισσότερο από τρεις μήνες στον ΕΦΚΑ, ανέρχονται σε 48.839  (σ.σ. έναντι 80.000 που εκτιμά η ΠΟΚΟΚΠ). Η συνολική δαπάνη που απαιτείται για την καταβολή τους ανέρχεται σε 218,4 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, ο αριθμός αυτός είναι μειωμένος σε ποσοστό 71% σε σύγκριση με τις 168.900 εκκρεμείς συντάξεις που ήταν την 1η Ιανουαρίου 2015.

Από την πλευρά του, το ΕΤΕΑΠ,  επισημαίνει πως οι επικουρικές ληξιπρόθεσμες συντάξεις (με απόφαση κύριου φορέα) που βρίσκονται σήμερα σε εκκρεμότητα φτάνουν τις 42.357  (σ.σ. έναντι 87.504, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΠΟΠΟΚΠ), συνολικής δαπάνης 65 εκατ. ευρώ. Τα ληξιπρόθεσμα εφάπαξ που εκκρεμούν είναι 15.984 (σ.σ. έναντι 20614, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΠΟΚΟΚΠ), συνολικής δαπάνης 138,2 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται, σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΤΕΑΕΠ,  πως την 1η Ιανουαρίου 2015 ο αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης (γήρατος, αναπηρίας και χηρείας) ήταν 142.550 και ο αριθμός των εκκρεμών εφάπαξ ήταν 55.600.

Συνεπώς η μείωση των ληξιπρόθεσμων εκκρεμοτήτων στις επικουρικές φτάνει στο 72,4% και στα εφάπαξ στο 74,7%, σύμφωνα με το ταμείο.

Μετά τις εξηγήσεις  τις οποίες έδωσαν τα ίδια τα ταμεία σε σχέση με το πλήθος των εκκρεμών συνταξιοδοτήσεων και σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, κου. Τάσου Πετρόπουλου, σύμφωνα με τις οποίες “ο μόνος ασφαλής φορέας που μπορεί να δίνει πληροφόρηση είναι ο ΕΦΚΑ”, η ΠΟΠΟΚΠ σχολίασε πως “γίνεται παντού λόγος για τα “ΕΦΚΑ statistics”. Και όχι μόνο αυτό, αλλά “πλέον έχουμε και τα “ΕΤΕΑΕΠ statistics”, μέσω του “τρυκ” των “ληξιπρόθεσμων επικουρικών με απόφαση κύριου φορέα” οι οποίες φτάνουν τις 42.357! Και οι υπόλοιπες 45.147 που αναφέρονται στα στοιχεία του ίδιου του ΕΤΕΑΕΠ τα οποία δημοσιοποιήσαμε,  τι θεωρούνται; Ανύπαρκτες ή αόρατες;” διερωτάται η ΠΟΚΟΚΠ.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα