Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανησυχία για τον κίνδυνο διαφυγής ραδιενεργών ουσιών στο Τσερνόμπιλ
Η διαχειρίστρια εταιρεία ανακοίνωσε ότι ο πυρηνικός σταθμός δεν έχει πλέον ηλεκτρική τροφοδοσία – Οι εργασίες αποκατάστασης δεν είναι δυνατές λόγω των εχθροπραξιών – Κατάπαυση πυρός ζητά ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Κουλέμπα για να επιδιορθώσουν το πρόβλημα – Επισημαίνει ότι οι γεννήτριες θα πάψουν να ψύχουν τους αντιδραστήρες μετά από 48 ώρες
Την πλήρη διακοπή της ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ και των συστημάτων ασφαλείας του, εξαιτίας των ρωσικών στρατιωτικών ενεργειών, ανακοίνωσε η εταιρεία Ukrenergo, διαχειρίστρια του ουκρανικού δικτύου ηλεκτροδότησης.
Η ουκρανική εταιρεία Energoatom, διαχειρίστρια των τεσσάρων πυρηνικών σταθμών της Ουκρανίας ανακοίνωσε ωστόσο ότι ραδιενεργές ουσίες είναι πιθανόν να διαφύγουν από τον πυρηνικό σταθμό, επειδή το χρησιμοποιημένο πυρηνικό καύσιμο δεν μπορεί να ψυχθεί μετά την διακοπή της ηλεκτροδότησης.
Ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ «έχει πλήρως αποσυνδεθεί από το δίκτυο ηλεκτροδότησης εξαιτίας των στρατιωτικών ενεργειών του ρώσου κατακτητή. Ο σταθμός δεν διαθέτει πλέον ηλεκτρική τροφοδοσία», αναφέρεται στην σελίδα της Ukrenergo στο Facebook.
Οι εργασίες για την αποκατάσταση της σύνδεσης με το δίκτυο και της ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού, ο οποίος έχει καταληφθεί από ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, δεν είναι δυνατές λόγω των εχθροπραξιών, διευκρίνισε η Energoatom.
Κατάπαυση πυρός ζητά ο Κουλέμπα για να αποκατασταθεί το πρόβλημα
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα ζήτησε την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας για να πείσει τη Ρωσία να προχωρήσει σε κατάπαυση πυρός «και να επιτρέψει στα συνεργεία επισκευής να αποκαταστήσουν την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας το συντομότερο δυνατόν».
Σύμφωνα με τον Κουλέμπα, όλη η γραμμή τροφοδοσίας του πυρηνικού σταθμού και όλες οι πυρηνικές εγκαταστάσεις που ελέγχονται από τον ρωσικό στρατό έχουν υποστεί ζημιές.
Μάλιστα ο Κουλέμπα ανέφερε ότι οι εναλλακτικές γεννήτριες θα τροφοδοτούν τον πυρηνικό σταθμό για 48 ώρες. Στη συνέχεια, πρόσθεσε, θα τεθεί εκτός λειτουργίας το σύστημα ψύξης, κάτι που προκαλεί τον κίνδυνο διαρροής ακτινοβολίας. «Ο βάρβαρος πόλεμος της Ρωσίας απειλεί όλη την Ευρώπη. Ο Πούτιν πρέπει να το σταματήσει αμέσως» τόνισε.
Οι ειδικοί εκφράζουν φόβοι για τη διαρροή ακτινοβολίας και τη μεταφορά ραδιενεργού νέφους σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας, στη Λευκορωσία, τη Ρωσία και την Ευρώπη.
Καθησυχαστική η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας
Η διακοπή της ηλεκτροδότησης στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ «δεν έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ασφάλεια», ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής ενέργειας (IAEA), η οποία ενημερώθηκε από τις ουκρανικές αρχές για το πρόβλημα της διακοπής της ηλεκτροδότησης στον πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας.
Σε μια καθησυχαστική ανάρτηση στο twitter, η IAEA επισημαίνει ότι λόγω του χρονικού διαστήματος από το πυρηνικό δυστύχημα, το 1986, «το θερμικό φορτίο της πισίνας εναπόθεσης του χρησιμοποιημένου πυρηνικού καυσίμου και ο όγκος του ύδατος ψύξης είναι ικανά για να διασφαλίσουν την απελευθέρωση της θερμότητας χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα».
Ο σταθμός του Τσερνόμπιλ βρίσκεται σε ζώνη αποκλεισμού και περιλαμβάνει ανενεργούς πυρηνικούς αντιδραστήρες και εγκαταστάσεις ραδιενεργών αποβλήτων. Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) δεν έχει αντιδράσει στις προειδοποιήσεις.
Λίγες ώρες νωρίτερα, η IAEA είχε ανακοινώσει ότι η μετάδοση εξ αποστάσεως των δεδομένων από τα συστήματα ελέγχου έχει διακοπεί.
Η IAEA αναφερόταν στις κάμερες και άλλα όργανα που έχουν τοποθετηθεί από τον διεθνή οργανισμό στο πλαίσιο της αποστολής ελέγχου του ειρηνικού χαρακτήρα των πυρηνικών προγραμμάτων στον κόσμο.
Περισσότεροι από 200 τεχνικοί και φύλακες έχουν εγκλωβιστεί στις εγκαταστάσεις, εργαζόμενοι συνεχώς επί 13 ημέρες υπό ρωσική παρακολούθηση.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ζήτησε από την Ρωσία να τους επιτρέψει εναλλασσόμενες βάρδιες, ρεπό και καθορισμένο ωράριο, που είναι βασικά στοιχεία για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων.
«Είμαι πολύ ανήσυχος για την δυσχερή και αγχώδη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το προσωπικό στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ και για τους πιθανούς κινδύνους που αυτή η κατάσταση σημαίνει για την πυρηνική ασφάλεια», προειδοποίησε ο επικεφαλής της IAEA Ραφαέλ Γκρόσι.
protothema.gr