Πόλεμος στην Ουκρανία: Αυτό είναι το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας -Τι ανακοίνωσε η Φον ντερ Λάιεν
Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασε την πρότασή της προς τα κράτη-μέλη για το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Το έκτο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, το έκτο αυτό πακέτο θα περιλαμβάνει κυρώσεις κατά υψηλόβαθμων Ρώσων στρατιωτικών που διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. «Πρώτον, απαριθμούμε υψηλόβαθμους στρατιωτικούς και άλλα άτομα που διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στη Μπούκα και είναι υπεύθυνα για την απάνθρωπη πολιορκία της πόλης της Μαριούπολης. Αυτό στέλνει ένα άλλο σημαντικό μήνυμα σε όλους τους δράστες του πολέμου του Κρεμλίνου: Ξέρουμε ποιοι είστε και θα λογοδοτήσετε», είπε η Φον ντερ Λάιεν.
Δεύτερο μέτρο είναι η έξοδος της SberBank – της μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας με διαφορά, και για δύο άλλες μεγάλες τράπεζες από το SWIFT. Όπως επισήμανε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν με αυτό το μέτρο «χτυπάμε τράπεζες που είναι συστημικά κρίσιμες για το ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και την ικανότητα του Πούτιν να σπείρει την καταστροφή. Αυτό θα εδραιώσει την πλήρη απομόνωση του ρωσικού χρηματοπιστωτικού τομέα από το παγκόσμιο σύστημα».
«Τρίτον, απαγορεύουμε τα ραδιοτηλεοπτικά μας κύματα σε τρεις μεγάλους ρωσικούς κρατικούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς. Δεν θα τους επιτρέπεται πλέον να διανέμουν το περιεχόμενό τους στην ΕΕ, σε οποιαδήποτε μορφή είτε είναι καλωδιακά, μέσω δορυφόρου, στο Διαδίκτυο ή μέσω εφαρμογών smartphone. Έχουμε αναγνωρίσει αυτά τα τηλεοπτικά κανάλια ως φερέφωνα που ενισχύουν επιθετικά τα ψέματα και την προπαγάνδα του Πούτιν. Δεν πρέπει να τους δίνουμε άλλο βήμα να διαδώσουν αυτά τα ψέματα», σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Τέταρτον, το Κρεμλίνο βασίζεται σε λογιστές και συμβούλους από την Ευρώπη και αυτό θα σταματήσει. Δεν θα παρέχονται πλέον αυτές οι υπηρεσίες στη Ρωσία.
Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν: Σταδιακό εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου
Επίσης η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι η ΕΕ θα καταργήσει σταδιακά την προμήθεια αργού πετρελαίου από την Ρωσία. «Το τελευταίο μου σημείο για τις κυρώσεις: Όταν οι ηγέτες συναντήθηκαν στις Βερσαλίες, συμφώνησαν να καταργήσουν σταδιακά την εξάρτησή μας από τη ρωσική ενέργεια. Στο τελευταίο πακέτο κυρώσεων, ξεκινήσαμε με τον άνθρακα. Τώρα αντιμετωπίζουμε την εξάρτησή μας από το ρωσικό πετρέλαιο. Ας είμαστε ξεκάθαροι: δεν θα είναι εύκολο. Ορισμένα κράτη μέλη εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο. Αλλά πρέπει απλά να το δουλέψουμε», είπε η Φον ντερ Λάιεν και συνέχισε: «Τώρα προτείνουμε την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου. Αυτό θα είναι μια πλήρης απαγόρευση εισαγωγής για όλο το ρωσικό πετρέλαιο, αυτό που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης και αγωγών, αργό και διυλισμένο. Θα φροντίσουμε να καταργήσουμε σταδιακά το ρωσικό πετρέλαιο με τάξη, με τρόπο που να επιτρέπει σε εμάς και στους εταίρους μας να εξασφαλίσουμε εναλλακτικές οδούς εφοδιασμού και να ελαχιστοποιήσουμε τον αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα καταργήσουμε σταδιακά την προμήθεια αργού πετρελαίου από τη Ρωσία εντός έξι μηνών και προϊόντων διύλισης έως το τέλος του έτους».
«Έτσι, μεγιστοποιούμε την πίεση στη Ρωσία, ενώ ταυτόχρονα ελαχιστοποιούμε τις παράπλευρες ζημίες σε εμάς και στους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο. Γιατί για να βοηθήσουμε την Ουκρανία, η δική μας οικονομία πρέπει να παραμείνει ισχυρή», είπε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής επισήμανε ότι με όλα τα παραπάνω βήματα η Ευρώπη στερεί από τη ρωσική οικονομία τη δυνατότητά της να εκσυγχρονιστεί. «Η Ρωσία ήθελε να σβήσει την Ουκρανία από τον χάρτη, όμως η Ουκρανία έχει υψώσει το ανάστημά της ενωμένη και με γενναιότητα και ο Πούτιν τελικά θα καταστρέψει τη δική του χώρα», ανέφερε.
Εξαίρεση Ουγγαρίας, Σλοβακίας από το πετρελαϊκό εμπάργκο
Όπως μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές που έχουν γνώση του θέματος, θα δοθεί μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία – που είχαν αντιταχθεί σε μια τάχιστη επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο- και οι δύο χώρες θα συνεχίσουν λόγω της μεγάλης εξάρτησής τους να αγοράζουν μέχρι τα τέλη του 2023 ρωσικό πετρέλαιο βάσει των ισχυόντων συμβολαίων.
Το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ουγγαρίας, το Mol, έχει ήδη πάρει μέτρα προετοιμασίας για το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο, μεταξύ άλλων με στοκάρισμα ποσοτήτων όπως δήλωσε ο πρόεδρος και CEO του, Zsolt Hernadi.
Χωρίς πρόσβαση στο ρωσικό αργό πετρέλαιο, η παραγωγή θα μειωθεί κατά 20% στο διυλιστήριο της Mol στην Ουγγαρία και κατά 30% στη μονάδα της στη Σλοβακία, λόγω τεχνολογικών θεμάτων κατά την επεξεργασία άλλων τύπων πετρελαίου, πρόσθεσε.
Οι τιμές του πετρελαίου πήραν την ανιούσα
«Άλμα» έκαναν οι τιμές του πετρελαίου μετά την προαναγγελία του ευρωπαϊκού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο από την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν με τις αγορές να αναμένουν αυξημένο ανταγωνισμό για τις προμήθειες μαύρου χρυσού ανά την υφήλιο, που δεν προέρχονται από τη Ρωσία καθώς οι Ευρωπαίοι αγοραστές κυνηγούν τις παραδόσεις υποκατάστατων.
Έτσι η τιμή του αμερικανικού αργού ενισχύθηκε κατά 2,8% στα 105,31 δολάρια το βαρέλι και τα μελλοντικά συμβόλαι για το Brent ενισχύθηκαν κατά 2,7% στα 107,84 δολάρια το βαρέλι.
Επιπλέον, η Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι η ΕΕ δεν θέλει μόνο να βοηθήσει την Ουκρανία να νικήσει τον πόλεμο, αλλά και να ορθοποδήσει μετά τον πόλεμο. Πρότεινε η ΕΕ να αρχίσει να εργάζεται σε ένα φιλόδοξο πακέτο ανοικοδόμησης της χώρας, το οποίο θα φέρει μαζικές επενδύσεις. Η ίδια σημείωσε ότι η ΕΕ έχει ήδη κάνει πολλά, με άμεση στήριξη στον ουκρανικό προϋπολογισμό και πακέτο μακροοικονομικής βοήθειας, ενώ οι δασμοί από τα προϊόντα της χώρας έχον σταματήσει. Τόνισε, επίσης, ότι το ΑΕΠ της Ουκρανίας θα μειωθεί κατά 35-50% φέτος και ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι από το Μάιο και μετά η Ουκρανία θα χρειάζεται 5 εκατομμύρια ευρώ το μήνα για να συνεχίσει να υπάρχει. «Πρέπει να τους στηρίξουμε, αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας. Καλωσορίζω ότι και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σοβαρή στήριξη στον προϋπολογισμό της Ουκρανίας και πρέπει να κάνουμε και εμείς το ίδιο, ως ΕΕ», είπε η Πρόεδρος της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι σε δεύτερο στάδιο θα έρθει η ανοικοδόμηση της χώρας, μετά τη συγκλονιστική καταστροφή σε σπίτια, σιδηροδρόμους, σχολεία, εργοστάσια. «Μέσα στο χάος του πολέμου είναι δύσκολο να καταλήξουμε σε μια ακριβή εκτίμηση, αλλά οι οικονομολόγοι μιλούν για εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ», ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν.
iefimerida.gr