Πόλεμος στην Ουκρανία: Αυξάνονται δραματικά οι νεκροί στη Μαριούπολη, δορυφορικές εικόνες δείχνουν μαζικό τάφο- Το Κίεβο ζητά επειγόντως τη δημιουργία διαδρόμου για την απομάκρυνση αμάχων από τη χαλυβουργία Azovstal
Ο τάφος έχει επεκταθεί τις τελευταίες εβδομάδες προκειμένου να συμπεριλάβει περισσότερες από 200 νέες σορούς – Η Maxar Technologies ανέφερε πως η επέκταση ξεκίνησε μεταξύ της 23ης-26ης Μαρτίου – «Καταλάβαμε τη Μαριούπολη, εκτός από το Αζοφστάλ» δήλωσε νωρίτερα στον Πούτιν ο Ρώσος υπουργός Άμυνας
Παγωμένη κι οργισμένη η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τις ρωσικές βαρβαρότητες στη Μαριούπολη που θυμίζει απέραντο νεκροταφείο καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Ουκρανών αξιωματούχων, έχουν σκοτωθεί στις μάχες έως και 20.000 άμαχοι.
Ενημέρωση Σοϊγκού σε Πούτιν – «Καταλάβαμε τη Μαριούπολη, εκτός από το Αζοφστάλ»
«Καταλάβαμε τη Μαριούπολη εκτός από το Azovstal». Αυτό ήταν το μήνυμα του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού στον Βλάντιμιρ Πούτιν στην ενημέρωση για την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία που Ρωσία ονομάζει «ειδική επιχείρηση».
Οι αναφορές διεθνών πρακτορείων λένε ακόμη ότι ο Πούτιν συνεχάρη τον Σοϊγκού για την επιτυχή επιχείρηση και δίνει εντολή ότι δεν χρειάζεται να γίνει έφοδος στο εργοστάσιο Azovstal, αλλά ότι πρέπει να αποκλειστεί έτσι ώστε να μην μπορεί να βγει ούτε «μύγα».
Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας, η Ρωσία θα χρειαστεί αρκετές ημέρες για να «ρίξει» το εργοστάσιο Azovstal.
Ο Πούτιν επανέλαβε ότι η Ρωσία «εγγυάται» για τη ζωή όσων βρίσκονται στο εργοστάσιο Azovstal, εάν παραδοθούν. Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν επανειλημμένα αρνηθεί να παραδώσουν τη θέση τους.
Σύμφωνα με τον Σοϊγκού, η Ρωσία άνοιξε τον δρόμο σε περισσότερους από 142.000 αμάχους ώστε να φύγουν τη Μαριούπολη. Υποστήριξε παράλληλα ότι 1.478 Ουκρανοί μαχητές έχουν ήδη παραδοθεί, αλλά περισσότεροι από 2.000 εξακολουθούν να υπερασπίζονται το μεταλλουργικό εργοστάσιο Azovstal και πρόσθεσε ότι παραμένει αποκλεισμένο. Μέχρι στιγμής, η ουκρανική πλευρά δεν έχει σχολιάσει με κανέναν τρόπο.
«Ενορχηστρωμένες δηλώσεις»
Ο Άντριου Ροθ, ο ανταποκριτής του Guardian στη Μόσχα, αναφέρει ότι η δήλωση του Σεργκέι Σοϊγκού έγινε κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στο Κρεμλίνο, όπου ο υπουργός Άμυνας παρουσίασε μια έκθεση στον Ρώσο πρόεδρο σχετικά με τη μάχη που παρακολουθείται στενά για την ουκρανική πόλη και ισχυρίστηκε ότι η πόλη «απελευθερώθηκε», αν και οι μάχες συνεχίζονται.
Σύμφωνα με τον Βρετανό, η συνάντηση των δύο φάνηκε να ενορχηστρώνεται προκειμένου οι Ρώσοι να οπισθοχωρήσουν από την επίθεσή τους στο εργοστάσιο του Azovstal, η οποία έχει ανακοπεί από τη σθεναρή ουκρανική αντίσταση και τις δυσκολίες λειτουργίας στη βιομηχανική περιοχή.
Ο Πούτιν χαρακτήρισε το σχέδιο εισβολής στη χαλυβουργία «μη πρακτικό» και δήλωσε: «Διατάζω να ακυρωθεί».
«Αυτή είναι η περίπτωση που πρέπει να σκεφτούμε, τη διατήρηση της ζωής και της υγείας των στρατιωτών και των αξιωματικών μας», είπε επίσης ο Πούτιν. Αντ’ αυτού, κάλεσε τα ρωσικά στρατεύματα να αποκλείσουν την περιοχή «ώστε να μην μπορεί να περάσει ούτε μύγα».
Ρωσία στους εγκλωβισμένους της Μαριούπολης: «Φορέστε λευκά περιβραχιόνια, για να μη σας πυροβολήσουμε»
Ο Ουκρανός πεζοναύτης Σερχίβ Βολίνα προειδοποιεί τους στρατιώτες που παραμένουν στη στρατηγική πόλη- λιμάνι της Ουκρανίας ότι θα είναι οι τελευταίες ημέρες της ζωής τους αφού αρνήθηκαν να παραδοθούν
Ο ρωσικός στρατός απειλεί πολίτες της Μαριούπολης ότι θα τους πυροβολήσει εάν δεν φορέσουν λευκά περιβραχιόνια, σύμβολο του ρωσικού στρατού, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» επικαλούμενη έγκυρες ουκρανικές πηγές.
Την ώρα που ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προσφέρεται να ανταλλάξει Ρώσους αιχμαλώτους για την ελευθερία των συμπολιτών του, αξιωματούχος της Μαριούπολης υποστηρίζει ότι τα στρατεύματα του Πούτιν απειλούν να ανοίξουν πυρ κατά αμάχων που δεν φορούν λευκά περιβραχιόνια. Στόχος των Ρώσων είναι να τους χρησιμοποιήσουν ως «δόλωμα».
Σύμφωνα με το βρετανικό δημοσίευμα που επικαλείται τον Πιέτρο Αντριουστσένκο , σύμβουλο του δημάρχου της Μαριούπολης, η Ρωσία εξαναγκάζει τους πολίτες να φορούν λευκά περιβραχιόνια, που θεωρούνται σύμβολο του ρωσικού στρατού, ώστε να γίνουν «δόλωμα» για τους Ουκρανούς ελεύθερους σκοπευτές. Και, με τη σειρά τους να βοηθήσουν τους στρατιώτες τους Πούτιν να ανακαλύψουν πού είναι κρυμμένοι οι ελεύθεροι σκοπευτές.
Σε δηλώσεις του στο Telegram, o σύμβουλος του δημάρχου της Μαριούπολης, λέει χαρακτηριστικά:
«Οι εισβολείς δεν προτείνουν πλέον με «ήπιο τρόπο» στους πολίτες να φορούν άσπρα περιβραχιόνια ώστε ώστε να μπορούν να εντοπίζονται – έχουν στραφεί σε άμεσες απειλές, όπως ότι, εάν κάποιος κυκλοφορεί στο δρόμο χωρίς λευκό περιβραχιόνιο, θα τον πυροβολούν εν ψυχρώ».
«Οι Ρώσοι μετατρέπουν σταδιακά την πόλη σε πραγματικό γκέτο για τους Ουκρανούς, χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα τους αμάχους ως «δόλωμα» για τον εντοπισμό των hotspots, των σημείων δηλαδή όπου καραδοκούν οι Ουκρανοί ελεύθεροι σκοπευτές».
Η ανησυχητική αυτή εξέλιξη βλέπει το φως της δημοσιότητας καθώς ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι είναι έτοιμος να ανταλλάξει Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου προκειμένου να εγκαταλείψουν με ασφάλεια τη Μαριούπολη άμαχοι και Ουκρανοί που εξακολουθούν να παραμένουν στην πόλη, σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.
Ο ηγέτης της Ουκρανίας πρόσθεσε ακόμη ότι η κατάσταση στη Μαριούπολη, όπου παραμένουν 100.000 άνθρωποι, επιδεινώνεται συνεχώς και εκατοντάδες άνθρωποι που φέρεται να έχουν τραυματιστεί, δεν έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Στο μεταξύ, τα ουκρανικά στρατεύματα που έχουν βρει καταφύγιο στο χαλυβουργείο Azovstal της Μαριούπολης, τον τελευταίο μεγάλο ουκρανικό θύλακα αντίστασης στη στρατηγική πόλη, αγνόησαν και δεύτερο ρωσικό τελεσίγραφο που τους ζητά να παραδοθούν .
Ο Ουκρανός πεζοναύτης Σερχίβ Βολίνα έχει προειδοποιήσει τους στρατιώτες που παραμένουν στην στρατηγική πόλη ότι θα είναι πιθανόν οι τελευταίες ημέρες της ζωής τους αφού αρνήθηκαν να καταθέσουν τα όπλα τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, έως και 2 χιλιάδες άνθρωποι – κυρίως γυναίκες και παιδιά – παραμένουν στο χαλυβουργείο «Azovstal» χωρίς τρόφιμα.
Οι άμαχοι «που κατέφυγαν σε μεγάλο αριθμό» στις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας «δεν εμπιστεύονται τους (Ρώσους) στρατιώτες», τόνισε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας – Ο Πούτιν δεσμεύτηκε ότι θα σωθούν όσοι παραδοθούν και έδωσε εντολή στον Σοϊγκού να «μη βγει ούτε μύγα»
Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα για την εγκαθίδρυση επειγόντως ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για την απομάκρυνση αμάχων από την χαλυβουργία Azovstal, τον τελευταίο θύλακα αντίστασης στην πόλη-λιμάνι Μαριούπολη, που τελεί υπό πολιορκία από τις ρωσικές δυνάμεις.
Οι άμαχοι «που κατέφυγαν σε μεγάλο αριθμό» στις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας «δεν εμπιστεύονται τους (Ρώσους) στρατιώτες», τόνισε το ουκρανικό υπουργείο με ανάρτηση στο Twitter.
«Ένας ανθρωπιστικός διάδρομος είναι αναγκαίος επειγόντως» με «εγγυήσεις ότι οι άνθρωποι θα είναι ασφαλείς», πρόσθεσε. Παράλληλα ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο δήλωσε ότι περίπου 200 άνθρωποι περιμένουν να απομακρυνθούν από την πόλη, αλλά μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες κανένα λεωφορείο δεν είχε φτάσει για να τους παραλάβει.
Πρόσθεσε πως ένα μικρό κομβόι λεωφορείων απομάκρυνε ανθρώπους χθες από την πολιορκούμενη πόλη και τώρα κατευθύνεται προς την Ζαπορίζια που τελεί υπό τον έλεγχο ουκρανικών δυνάμεων.
Και όλα αυτά την ώρα που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έκρινε σήμερα ότι οι δυνάμεις του έθεσαν «επιτυχώς» υπό τον έλεγχό τους την Μαριούπολη, την στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι στην νοτιοανατολική Ουκρανία, και έδωσε εντολή οι ρωσικές δυνάμεις να πολιορκήσουν μάλλον τους τελευταίους Ουκρανούς πολεμιστές που έχουν οχυρωθεί στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Αζοφστάλ παρά να τους επιτεθούν.
«Ολοκληρώθηκε επιτυχώς το έργο της απελευθέρωσης της Μαριούπολης», δήλωσε ο Πούτιν στον υπουργό Άμυνας της κυβέρνησής του Σεργκέι Σοϊγκού σε συνάντησή τους που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης στον υπουργό του ότι θέλει να πολιορκηθούν οι τελευταίοι Ουκρανοί πολεμιστές που έχουν οχυρωθεί στις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Azovstal, διότι μια επίθεση θα είχε μεγάλο κόστος σε ανθρώπινες ζωές, καθώς η ζώνη αυτή αποτελείται κυρίως από ένα εκτεταμένο δίκτυο υπόγειων στοών. «Θεωρώ ότι δεν είναι αρμόζουσα η προτεινόμενη επίθεση στην βιομηχανική ζώνη. Διατάσσω να ακυρωθεί», δήλωσε ο Πούτιν.
«Θα πρέπει να σκεφτούμε (…) τη ζωή και την υγεία των στρατιωτών μας και των αξιωματικών μας, δεν θα πρέπει να διεισδύσουμε σε αυτές τις κατακόμβες και να συρθούμε κάτω από τη γη», συνέχισε. «Αποκλείστε όλη αυτήν την ζώνη κατά τρόπο που να μην μπορεί να περάσει ούτε μύγα».
Σε αυτές τις εκτεταμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις βρίσκονται ακόμη 2.000 Ουκρανοί στρατιωτικοί, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Ο Πούτιν δεσμεύτηκε επίσης ότι θα σωθεί η ζωή αυτών που θα παραδοθούν.
«Προτείνετε για άλλη μια φορά σε όλους αυτούς, που δεν έχουν καταθέσει τα όπλα, να το κάνουν, η ρωσική πλευρά τούς εγγυάται ότι θα σωθεί η ζωή τους και ότι θα αντιμετωπιστούν με αξιοπρέπεια», σημείωσε, λέγοντας ότι στους τραυματίες που θα παραδοθούν θα παρασχεθεί ιατρική βοήθεια.
Την ίδια στιγμή, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ αξίωσε σήμερα από τη Ρωσία να επιτρέψει επειγόντως την απομάκρυνση μέσω ανθρωπιστικού διαδρόμου των αμάχων και των τραυματισμένων στρατιωτών από την χαλυβουργία Αζοφστάλ, που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις στην Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία.
«Υπάρχουν περίπου 1.000 άμαχοι και 500 τραυματισμένοι στρατιώτες εκεί. Αυτοί όλοι πρέπει να απομακρυνθούν από την Azovstal σήμερα», σημείωσε η Βερεστσούκ σε ανάρτησή της στο διαδίκτυο.
«Ενορχηστρωμένες δηλώσεις»
Από την πλευρά του ο Άντριου Ροθ, ο ανταποκριτής του Guardian στη Μόσχα, αναφέρει ότι η δήλωση του Σεργκέι Σοϊγκού έγινε κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στο Κρεμλίνο, όπου ο υπουργός Άμυνας παρουσίασε μια έκθεση στον Ρώσο πρόεδρο σχετικά με τη μάχη που παρακολουθείται στενά για την ουκρανική πόλη και ισχυρίστηκε ότι η πόλη «απελευθερώθηκε», αν και οι μάχες συνεχίζονται.
Σύμφωνα με τον Βρετανό, η συνάντηση των δύο φάνηκε να ενορχηστρώνεται προκειμένου οι Ρώσοι να οπισθοχωρήσουν από την επίθεσή τους στο εργοστάσιο του Azovstal, η οποία έχει ανακοπεί από τη σθεναρή ουκρανική αντίσταση και τις δυσκολίες λειτουργίας στη βιομηχανική περιοχή. Ο Πούτιν χαρακτήρισε το σχέδιο εισβολής στη χαλυβουργία «μη πρακτικό» και δήλωσε: «Διατάζω να ακυρωθεί».
«Αυτή είναι η περίπτωση που πρέπει να σκεφτούμε, τη διατήρηση της ζωής και της υγείας των στρατιωτών και των αξιωματικών μας», είπε επίσης ο Πούτιν. Αντ’ αυτού, κάλεσε τα ρωσικά στρατεύματα να αποκλείσουν την περιοχή «ώστε να μην μπορεί να περάσει ούτε μύγα».
Η Ρωσία βομβαρδίζει μανιωδώς το Χάρκοβο
Στο μεταξύ ο δήμαρχος της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, του Χαρκόβου, δήλωσε ότι δέχεται έντονους βομβαρδισμούς. Ο Ιγκόρ Τρέκχογ αναφέρεται από το Reuters ότι είπε σε τηλεοπτικό διάγγελμα: «Τεράστιες εκρήξεις, η Ρωσική Ομοσπονδία βομβαρδίζει μανιωδώς την πόλη». Είπε ότι περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι παραμένουν στη βορειοανατολική πόλη, ενώ περίπου το 30% του πληθυσμού, κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, έχουν εκκενωθεί.
Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν με πυρά πυροβολικού και πυραύλους 1.001 στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε, μεταξύ των οποίων 162 θέσεις από τις οποίες εκτοξεύονταν πυρά. Οι ρωσικές δυνάμεις και οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές έθεσαν επίσης υπό τον πλήρη έλεγχό τους την πόλη Κρεμίνα στην ανατολική Ουκρανία, πρόσθεσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Εννέα πτώματα αμάχων εντοπίστηκαν στην Μποροντιάνκα, κάποια φέρουν “σημάδια βασανιστηρίων”, σύμφωνα με την αστυνομία
Τα πτώματα εννέα αμάχων βρέθηκαν χθες, Τετάρτη, στην Μποροντιάνκα, κοντά στο Κίεβο, ορισμένα εκ των οποίων φέρουν “σημάδια βασανιστηρίων”, ανακοίνωσε η αστυνομία της ουκρανικής πρωτεύουσας στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε. “Οι άνθρωποι αυτοί σκοτώθηκαν από τις (ρωσικές) δυνάμεις κατοχής και κάποια από τα θύματα φέρουν σημάδια βασανιστηρίων“, κατήγγειλε ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας Αντρί Νεμπίτοφ σε ανάρτησή του στο Facebook.
Στην Μποροντιάνκα έγιναν, σύμφωνα με το Κίεβο, “σφαγές αμάχων” στη διάρκεια του Μαρτίου, όταν οι ρωσικές δυνάμεις είχαν υπό την κατοχή τους την πόλη. “Σε έναν ομαδικό τάφο, υπήρχαν δύο 35χρονοι άνδρες, και δίπλα σε αυτούς ένας έφηβος 15 ετών”, διευκρίνισε ο Νεμπίτοφ. “Σε έναν άλλον, οι δυνάμεις της τάξης βρήκαν τα πτώματα έξι ανθρώπων: τεσσάρων ανδρών και δύο γυναικών”, οι οποίοι “μπόρεσαν να αναγνωριστούν ως κάτοικοι της πόλης”, πρόσθεσε.
“Οι Ρώσοι στρατιωτικοί σκότωσαν συνειδητά αμάχους που δεν πρόβαλαν καμία αντίσταση”, υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι τα πτώματα των θυμάτων “μεταφέρθηκαν στα νεκροτομεία της περιοχής του Κιέβου για να γίνει ιατροδικαστική εξέταση”. Ιατροδικαστές και ερευνητές έκαναν επίσης επιθεώρηση στους δύο ομαδικούς τάφους που βρέθηκαν, σύμφωνα με τον Νεμπίτοφ. “Η αστυνομία της περιοχής του Κιέβου συνεχίζει να ερευνά” για τα εγκλήματα σε βάρος αμάχων που αποδίδονται από την Ουκρανία στους Ρώσους, σημείωσε επίσης.
Μετά την απόσυρση των δυνάμεων της Μόσχας πριν από τρεις εβδομάδες από την περιφέρεια του Κιέβου, εκατοντάδες πτώματα αμάχων βρέθηκαν από τις ουκρανικές αρχές, οι οποίες καταγγέλλουν μαζί με τους δυτικούς ότι οι Ρώσοι στρατιώτες διέπραξαν “εγκλήματα πολέμου” στα εδάφη που είχαν υπό την κατοχή τους. Η Ρωσία απορρίπτει επισήμως την κατηγορία αυτή.
Οι άμαχοι αποχωρούν
Τέσσερα λεωφορεία που απομακρύνουν αμάχους κατάφεραν να αποχωρήσουν από τη Μαριούπολη, την στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.
Οι απομακρύνσεις αμάχων, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα, γίνονται την ώρα που το λιμάνι αυτό στην Αζοφική Θάλασσα δείχνει να βρίσκεται στα πρόθυρα να περάσει στον έλεγχο των Ρώσων έπειτα από σχεδόν δύο μήνες πολιορκίας.