Πόλεμος στην Ουκρανία: Έρχεται νέος γύρος διαπραγματεύσεων, την ώρα που η Ρωσία σφυροκοπά την Ουκρανία
Τι συμφωνήθηκε σήμερα στη Λευκορωσία μεταξύ των δύο πλευρών – Αγωνία για τους αμάχους – Το Κίεβο και τα μεγάλα λιμάνια είναι στο επίκεντρο των επιθέσεων
Οι διαπραγματευτές της Ρωσίας δήλωσαν απόψε όχι μόνο ότι θα υπάρχει και τέταρτος γύρος διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, αλλά και ότι αυτός θα γίνει πολύ σύντομα στη Λευκορωσία.
«Ο επόμενος, τέταρτος γύρος, θα διεξαχθεί πολύ-πολύ σύντομα», είπε ο Λεονίντ Σλούτσκι μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση. «Δεν θα ανακοινώσω την ακριβή ημερομηνία ακόμη. Θα καθοριστεί πιθανότατα αύριο», πρόσθεσε.
Χωρίς μεγάλη πρόοδο ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων
Ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Κιέβου και Μόσχας ολοκληρώθηκε νωρίτερα σήμερα. Ουκρανός διαπραγματευτής μετέφερε ότι οι συνομιλίες με τη Ρωσία που κράτησαν περίπου 4 ώρες οδήγησαν σε μικρές θετικές εξελίξεις όσον αφορά στους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Ανέφερε επίσης ότι δεν οδήγησαν σε ένα αποτέλεσμα που θα μπορούσε να βελτιώσει την κατάσταση.
Ρωσία και Ουκρανία θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους για κατάπαυση του πυρός, δήλωσε απόψε ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντολιάκ, αφού ολοκληρώθηκε ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων.
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Ποντολιάκ ανέφερε ότι στις σημερινές συνομιλίες επιτεύχθηκε «μικρή πρόοδος» όσον αφορά την υλικοτεχνική υποδομή για την απομάκρυνση των αμάχων. Δεν υπήρξε όμως κάποια συμφωνία που να βελτιώνει σημαντικά την ευρύτερη κατάσταση.
Ωστόσο ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι είπε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για οτιδήποτε θετικό μετά τον τρίτο γύρο των συνομιλιών. Ο Λεονίντ Σλούτσκι από την πλευρά του είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχει οποιαδήποτε ψευδαίσθηση το επόμενο βήμα (των διαπραγματεύσεων) θα φέρει ένα οριστικό αποτέλεσμα.
«Ελπίζουμε ότι θα αναληφθούν σύντομα οι επόμενες προσπάθειες για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων», πρόσθεσε ο Σλούτσκι.
Η εισβολή από πόλη σε πόλη – Η Ρωσία συνεχίζει το σφυροκόπημα, αγωνία για τους αμάχους
Η εισβολή της Ρωσία στην Ουκρανία συνεχίζεται για ένα ακόμα 24ωρο καθώς συνεχίζει να βομβαρδίζει περιοχές αμάχων.
Η Ουκρανία μάλιστα έχει απωθήσει τις δυνάμεις εισβολής, ανακαταλαμβάνοντας την πόλη Τσουχουίβ έξω από το Χάρκοβο πυρπολώντας δεκάδες ρωσικά ελικόπτερα εν μέσω της σφοδρής επίθεσης. Την ίδια στιγμή η ρωσική φάλαγγα στρατιωτικών οχημάτων δεκάδων χιλιομέτρων δεν φαίνεται να πλησιάζει περισσότερο στο Κίεβο, αλλά οι δυνάμεις του Βλάντιμιρ Πούτιν εξακολουθούν να περικυκλώνουν την πρωτεύουσα.
Ο στρατός της Ουκρανίας εκτιμά τώρα ότι 11.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στις μάχες μαζί με την απώλεια 1.000 τεθωρακισμένων οχημάτων, 290 αρμάτων μάχης, 68 ελικοπτέρων, 46 αεροσκαφών και δεκάδων άλλων μηχανημάτων. Αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών πιστεύουν επίσης ότι ο Πούτιν έχει δεσμεύσει το 95% των δυνάμεών του που είχαν συγκεντρωθεί στα σύνορα.
Βροχή οι βόμβες στο Κίεβο
Κατάπαυση του πυρός και ανθρωπιστικούς διαδρόμους ανακοίνωσε νωρίτερα η Ρωσία για το Κίεβο, λέγοντας ότι θα επιτραπεί στους πολίτες να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα, τη Μαριούπολη και τις πόλεις Χάρκοβο και Σούμι. Ωστόσο, οι ανακοινώσεις διαψεύστηκαν από τον βομβαρδισμό γυναικών και παιδιών την Κυριακή.
Στο Ιρπίν, προάστιο του Κιέβου, οι βόμβες έπεσαν βροχή σε πυκνοκατοικημένες περιοχές την Κυριακή, σκοτώνοντας αμάχους. Όλα αυτά ενώ μια λαοθάλασσα ανθρώπων περπατούσαν πάνω από τα απομεινάρια μιας κατεστραμμένης γέφυρας για να διασχίσουν ένα ποτάμι και να εγκαταλείψουν την πόλη.
Στην πρωτεύουσα, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να τη βομβαρδίζουν από αέρως, αλλά έχει ακόμη γλιτώσει από μια μεγάλη επίθεση στο έδαφος.
Τα ρωσικά άρματα μάχης και τα τεθωρακισμένα οχήματα δεν έχουν ακόμη εισέλθει στην πόλη, με την τεράστια αυτοκινητοπομπή να παραμένει κολλημένη περίπου 25 χιλιόμετρα από το Κίεβο. Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι οι 15.000 στρατιώτες που είναι στη φάλαγγα μπορεί να ανασυντάσσονται και να περιμένουν προμήθειες προτού εξαπολύσουν μια καταιγιστική επίθεση στο Κίεβο.
Εθελοντές χτίζουν τώρα γρήγορα φράγματα στο κέντρο της πόλης, χρησιμοποιώντας σακιά άμμου και μεταλλικά οδοφράγματα για να αποτρέψουν την άφιξη των αρμάτων μάχης. Η Ρωσία ξεκαθάρισε τα σχέδιά της να καταλάβει γρήγορα την πρωτεύουσα, με τους δυτικούς αξιωματούχους ασφαλείας να φοβούνται ότι θα ανατρέψουν την κυβέρνηση και θα εφαρμόσουν το νέο καθεστώς τους μέσα σε λίγες ημέρες.
Πάνω από 1,7 εκατ. οι πρόσφυγες
Περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια Ουκρανοί που τράπηκαν σε φυγή από την εισβολή της Ρωσίας έχουν περάσει μέχρι στιγμής στην Κεντρική Ευρώπη, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ, καθώς χιλιάδες άλλοι διέσχισαν τα σύνορα.
Το Reuters ανέφερε ότι η Πολωνία -η οποία έχει τη μεγαλύτερη ουκρανική κοινότητα στην κεντρική Ευρώπη- έχει δεχθεί περισσότερους από 1 εκατομμύριο Ουκρανούς πρόσφυγες από την έναρξη της σύγκρουσης στις 24 Φεβρουαρίου, με το ορόσημο να λήγει αργά την Κυριακή. «Πρόκειται για ένα εκατομμύριο ανθρώπινες τραγωδίες, ένα εκατομμύριο άνθρωποι που εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους λόγω του πολέμου», έγραψε στο Twitter η πολωνική συνοριοφύλακας αργά την Κυριακή.
Συνολικά 1.735.068 άμαχοι – κυρίως γυναίκες και παιδιά, καθώς οι άνδρες έμειναν σπίτι για να πολεμήσουν – έχουν μέχρι στιγμής περάσει τα σύνορα στην Κεντρική Ευρώπη, ανέφερε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να δει έως και πέντε εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες, εάν συνεχιστεί ο βομβαρδισμός της Ουκρανίας από τη Ρωσία, δήλωσε ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ, Josep Borrell.
Το Χάρκοβο δεν έχει πέσει ακόμα
Η βία στη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας δεν έχει κοπάσει, με τις σειρήνες να συνεχίζουν να ηχούν όλη τη νύχτα εν μέσω έντονων αεροπορικών βομβαρδισμών. Το Χάρκοβο έχει υποστεί αδιάκοπες επιθέσεις τις τελευταίες ημέρες, και κατά τη διάρκεια της νύχτας οι βομβαρδισμοί σκότωσαν τουλάχιστον οκτώ ανθρώπους και κατέστρεψαν κτίρια κατοικιών, ιατρικές και εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις και διοικητικά κτίρια.
Η αστυνομία της περιοχής δήλωσε τη Δευτέρα ότι συνολικά 209 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μόνο εκεί, εκ των οποίων οι 133 ήταν άμαχοι. Εάν η Ρωσία καταλάβει την πόλη, θα μπορέσει να εξαπολύσει επίθεση στο Κίεβο από άλλο μέτωπο. Οι εισαγγελείς του ΟΗΕ λένε ότι το Χάρκοβο υποβλήθηκε σε αδιάκριτους βομβαρδισμούς, σε ένα πιθανό έγκλημα πολέμου.
Στρατιωτικά πλήγματα στο χωριό Γιακοβλίβκα κατέστρεψαν 30 σπίτια, αφήνοντας τρεις νεκρούς και επτά τραυματίες, ενώ διασώστες ανέσυραν 10 ανθρώπους από τα ερείπια, σύμφωνα με τις αρχές έκτακτης ανάγκης.
Οι κάτοικοι που προσπαθούσαν απεγνωσμένα να γλιτώσουν από τις οβίδες και τις βόμβες που έπεφταν συνωστίζονταν στον σιδηροδρομικό σταθμό και πίεζαν στα τρένα, χωρίς πάντα να γνωρίζουν πού κατευθύνονταν. Το δημαρχείο έχει μετατραπεί σε ερείπια και πολλά τμήματα της πόλης δεν έχουν νερό, ηλεκτρικό ρεύμα ή θέρμανση. Παρά τους αδιάκοπους βομβαρδισμούς και τους βομβαρδισμούς, το Χάρκοβο παραμένει στα χέρια της Ουκρανίας.
Μάχες στη Μαριούπολη – Νάρκες παντού
Στη Μαριούπολη, οι κάτοικοι που εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι στην πολιορκημένη πόλη κοιμούνται σε υπόγεια καταφύγια για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς των ρωσικών δυνάμεων που συνεχίζονται εδώ και έξι ημέρες και έχουν αποκόψει τα τρόφιμα, το νερό, το ηλεκτρικό ρεύμα και τη θέρμανση. Έχουν γίνει δύο αποτυχημένες προσπάθειες εκκένωσης αμάχων από την πόλη-λιμάνι, από την οποία η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού εκτιμά ότι προσπαθούσαν να διαφύγουν 200.000 άνθρωποι.
Βαρύ πυροβολικό έπληξε κατοικημένες περιοχές σε άλλες μεγάλες πόλεις, ανέφεραν τοπικοί αξιωματούχοι. Τρόφιμα, νερό, φάρμακα και σχεδόν όλες οι άλλες προμήθειες ήταν σε απελπιστική έλλειψη και οι κάτοικοι πίστευαν ότι μπορούσαν να διαφύγουν όταν ανακοινώθηκε 11ωρη κατάπαυση του πυρός. Αλλά οι ρωσικές επιθέσεις έκλεισαν γρήγορα τον ανθρωπιστικό διάδρομο, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.
Η κατάληψη της Μαριούπολης θα μπορούσε να επιτρέψει στη Μόσχα να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014. Κορυφαίος αξιωματούχος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού αναφέρει ότι μία από τις ομάδες της που προσπαθούσε να οδηγήσει μια ομάδα αμάχων έξω από την πολιορκημένη πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης ανακάλυψε ότι ο δρόμος που επρόκειτο να βγουν έξω ήταν ναρκοθετημένος – μια «εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση».
Η Οδησσός στο στόχαστρο
Η Ουκρανία φοβάται ότι η Οδησσός, ένα λιμάνι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της, θα είναι ο επόμενος στόχος της ρωσικής επίθεσης στο νότο. Οι άμυνες κατασκευάζονται με την ανησυχία ότι ο Πούτιν θέλει να πνίξει την οικονομία καταλαμβάνοντας το λιμάνι μέσω του οποίου εξάγονται σιτηρά και ορυκτά στην Ευρώπη.
Η πόλη του ενός εκατομμυρίου κατοίκων κοντά στα σύνορα της Ρουμανίας και της Μολδαβίας κατέχει ιδιαίτερη θέση στη ρωσική στρατηγική. Ένα κοσμοπολίτικο λιμάνι με εκπληκτική αρχιτεκτονική του 19ου αιώνα, αμμώδεις παραλίες και μεσογειακό κλίμα, έχει μια ρωσόφωνη πλειοψηφία από την εποχή που ήταν το δεύτερο λιμάνι της αυτοκρατορίας.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι προειδοποίησε την Κυριακή ότι η Μόσχα «ετοιμάζεται να βομβαρδίσει την Οδησσό», λέγοντας: «Θα είναι ένα έγκλημα πολέμου… ένα ιστορικό έγκλημα».
Η πόλη αντιστάθηκε στην αυτονομιστική ώθηση που έβγαλε την κυρίως ρωσόφωνη περιοχή Ντονμπάς στα ανατολικά από τον έλεγχο του Κιέβου, όταν ο Πούτιν προσάρτησε την κοντινή χερσόνησο της Κριμαίας το 2014. Η Οδησσός είναι το κύριο λιμενικό συγκρότημα της Ουκρανίας. Αυτό που βρίσκεται στην ίδια την πόλη διαχειρίζεται βενζίνη και μέταλλα, ενώ άλλα στο κοντινό Γιουντζι και στο Ιλιτσιβιτσκ διαχειρίζονται χημικά και εμπορευματοκιβώτια.
Μικολάιβ
Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την επίθεσή τους στο Μικολάιβ, ανοίγοντας πυρ εναντίον της πόλης περίπου 480 χιλιόμετρα νότια του Κιέβου. Διασώστες δήλωσαν ότι σβήνουν πυρκαγιές που προκλήθηκαν από επιθέσεις με ρουκέτες σε κατοικημένες περιοχές. Στήλες καπνού εθεάθησαν να υψώνονται πάνω από την πόλη στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τους βομβαρδισμούς.
Την Παρασκευή, ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στην πόλη των περίπου 500.000 κατοίκων και ξέσπασαν μάχες. Οι τοπικές αρχές της ναυπηγούπολης είπαν στους κατοίκους να μην πανικοβάλλονται και ο στρατιωτικός σύμβουλος του Ζελένσκι, Ολέξι Αρέστοβιτς, δήλωσε ότι η ρωσική προέλαση εκεί είχε ανακοπεί.
Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι ο στόχος της Ρωσίας μπορεί να είναι να κινηθεί πέρα από τη Χερσόνησο προς το Μυκολαίβ, προκειμένου να δημιουργήσει εκεί μια βάση επιχειρήσεων που θα μπορέσει στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει σε μια κίνηση περικύκλωσης και κατάληψης της Οδησσού.
Στα χέρια των Ρώσων η Χερσώνα
Η Χερσώνα παραμένει η μόνη πόλη που βρίσκεται στα χέρια της Ρωσίας μετά την κατάληψή της την περασμένη εβδομάδα. Αυτό όμως δεν έχει σταματήσει την αντίσταση των κατοίκων απέναντι στους νέους κατακτητές τους.
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ισχυρίστηκαν επίσης ότι κατέστρεψαν έως και 30 ρωσικά ελικόπτερα που είχαν μετακινηθεί στο αεροδρόμιο Χορνομπάιβκα, κοντά στη Χερσώνα, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η πόλη επιτρέπει στον Πούτιν να διασχίσει τον ποταμό Δνείπερο και να προελάσει στο Κίεβο από τα νότια, με τους διοικητές του στρατού να μπορούν να συνδέσουν τις δύο κύριες επιθέσεις.
Η πόλη κατέχει επίσης την παροχή γλυκού νερού για την περιοχή, πράγμα που σημαίνει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει στην Κριμαία.
Η διακοπή της πρόσβασης της Ουκρανίας στην ακτογραμμή θα επέφερε καίριο πλήγμα στην οικονομία της χώρας και θα επέτρεπε στη Ρωσία να οικοδομήσει έναν χερσαίο διάδρομο που θα εκτείνεται από τα σύνορά της, μέσω της Κριμαίας, η οποία έχει καταληφθεί από τη Ρωσία από το 2014, και σε όλη τη διαδρομή δυτικά προς τη Ρουμανία.