Πόλεμος στην Ουκρανία: Φρούριο με οδοφράγματα παντού το Κίεβο – Αποχωρούν με κάθε μέσο οι άμαχοι- Ούτε βήμα πίσω ο Πούτιν – Μπήκαν στην ανατολική Μαριούπολη οι Ρώσοι, 25 χλμ έξω απο τα περίχωρα στο Κίεβο
Η ουκρανική πρωτεύουσα ετοιμάζεται για μια μεγάλη μάχη – Στα 25 χλμ το βασικό μέρος των ρωσικών δυνάμεων, λένε οι βρετανικές υπηρεσίες – Ολονύχτιοι οι βομβαρδισμοί στα περίχωρα
Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για μια ακόμα ημέρα και όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Κίεβο και τη Μαριούπολη. Την πρωτεύουσα και ένα από τα μεγάλα λιμάνια της Ουκρανίας που συνεχίζει να αντιστέκεται στους Ρώσους εισβολείς.
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πάρει θέσεις σήμερα το πρωί γύρω από το Κίεβο και έχουν «αποκλείσει» τη Μαριούπολη στη νότια Ουκρανία, όπου χιλιάδες άνθρωποι υφίστανται μια καταστροφική πολιορκία. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν σήμερα το πρωί ότι ήχησαν σειρήνες συναγερμού για αεροπορική επιδρομή σε όλη την ουκρανική επικράτεια, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις Κίεβο, Οδησσό, Ντνίπρο και Χάρκοβο.
Σύμφωνα με τις βρετανικές υπηρεσίες, το βασικό μέρος των ρωσικών στρατευμάτων βρίσκεται στα 25 χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο, ενώ οι Ρώσοι βομβάρδιζαν όλη τη νύχτα υποδομές και κτίρια στα περίχωρα της πρωτεύουσας. Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία από τις αποθήκες που βομβαρδίστηκαν χθες: Πάρα τις επιθέσεις τους σε μεγάλες πόλεις, κύριος στόχος των Ρώσων παραμένει το Κίεβο, το οποίο επιχειρούν να περικυκλώσουν. Είναι παρόντες στα προάστια της πόλης και προσπαθούν να εξαλείψουν την άμυνά της σε τοποθεσίες δυτικά και βόρεια της πόλης για να την «αποκλείσουν», δήλωσε το ουκρανικό επιτελείο.«Το Κίεβο είναι σύμβολο της αντίστασης» και προετοιμάζεται για «λυσσαλέα αντίσταση», λέει σ’ ένα βίντεο ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.Όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες της τελευταίας ημέρας, η ουκρανική πρωτεύουσα ετοιμάζεται για τη «μεγάλη μάχη» καθώς ο στρατός που έχει μείνει πίσω, οι άνδρες που πολεμούν για την πατρίδα στήνουν κάθε λογής οδοφράγραμα σε σημαντικά σημεία της πόλης.Οι εικόνες που έρχονται από το Κίεβο θυμίζουν ταινία «αποκάλυψης» με μια έρημη πλέον πόλη. Μόνο στρατιώτες στους δρόμους. Το μπαρούτι μυρίζει πιο έντονα από ποτέ στο Κίεβο, για αυτό και οι Ουκρανοί άμαχοι αποχωρούν μαζικά από τη χώρα όσο αυτό είναι δυνατόν.Λίγα λεπτά πριν από τις 5:30 τα ξημερώματα ήχησαν σειρήνες στην ουκρανική πρωτεύουσα για αεροπορική επιδρομή. Σύμφωνα με μήνυμα του επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης του Κιέβου, Ολέξι Κουλέμπα, στο Telegram: «Η περιοχή του Κιέβου βρίσκεται σε συναγερμό για αεροπορική επιδρομή. Όλοι να αναζητήσουν καταφύγιο άμεσα».
Σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες, ο στρατός του Πούτιν που είναι συγκεντρωμένος έξω από το Κίεβο, ενισχύθηκε με νέες δυνάμεις, οι οποίες κατέφτασαν είτε από τη Λευκορωσία, είτε από τη ρωσική επικράτεια. Αργά το βράδυ καταγράφηκαν ισχυρές εκρήξεις σε κοντινή απόσταση από το κέντρο της πόλης, ενώ ήχησαν για μία ακόμη φορά οι σειρήνες.
Αποχωρούν μαζικά από το Κίεβο οι άμαχοι
Η ανθρωπιστική κρίση επεκτείνεται, με περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν διαφύγει από την Ουκρανία, από τους οποίους 116.000 είναι πολίτες τρίτων χωρών, μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τους αριθμούς που δόθηκαν χθες, Παρασκευή, στη δημοσιότητα από τα Ηνωμένα Έθνη. Σ’ αυτούς προστίθενται περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι που είναι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας, διευκρίνισε ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι.Οι πρόσφυγες κατευθύνονται οι περισσότεροι προς την Πολωνία , η οποία υπολογίζει, σύμφωνα με τους συνοριοφύλακές της, ότι 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν διασχίσει τα σύνορα από τις 24 Φεβρουαρίου.Οι πρόσφυγες αυτοί «δεν αισθάνονται σαν επισκέπτες. Τους υποδεχθήκατε στις οικογένειές σας με τρυφερότητα, με αδελφική ευγένεια», ευχαρίστησε ο Ζελένσκι σε μακροσκελές βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο οποίο πλέκει το εγκώμιο των Πολωνών.Οχήματα βρίσκονται κολλημένα στη κίνηση προσπαθώντας να βρουν μια δίοδο εξόδου από την εμπόλεμη Ουκρανία. Οικογένεια κάνουν τα αδύνατα, δυνατά για να πάρουν τα παιδιά τους μακριά από τους βομβαρδισμούς βλέποντας πως ο εχθρός δεν «λυπάται», όπως απέδειξει με την επίθεση στο νοσοκομείο της Μαριούπολης.
Το «ξέκοψε» ο Ρώσος πρόεδρος σε Σολτς και Μακρόν ότι δεν σκοπεύει να τερματίσει τον πόλεμο – Συνάντηση με τον Πούτιν ακόμα και στο Ισραήλ ζητά ο Ζελένσκι – Στα 25 χιλιόμετρα από το Κίεβο οι ρωσικές δυνάμεις – Μάχες στους δρόμους της Μαριούπολης
Η 17η ημέρα των ρωσικών πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και οι μάχες μαίνονται σε πολλά μέτωπα. Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, ο ρωσικός στρατός μπήκε στον ανατολικό τομέα της Μαριούπολης, με τις μάχες πλέον να λαμβάνουν χώρα στους δρόμους της πόλης.
Την ίδια ώρα, και μολονότι ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εμφανίστηκε και πάλι πρόθυμος να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ακόμα και επί ισραηλινού εδάφους, ο Ρώσος ομόλογός του, μιλώντας με τους Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς, ξεκαθάριζε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να τερματίσει τον πόλεμο.
Στη Μαριούπολη παραμένουν εγκλωβισμένοι εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι Ουκρανοί πολίτες, χωρίς ρεύμα, ενώ πολλοί από αυτούς δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και τρόφιμα. Η Δύση κάνει λόγο για μία τεράστια ανθρωπιστική κρίση και οι Ουκρανοί ζητούν συνεχώς να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι, για να διαφύγουν με ασφάλεια οι πολίτες.
Το μεσημέρι του Σαββάτου έγινες επίσης γνωστό ότι ο ουκρανικός στρατός υποχώρησε από την πόλη Βολνοβάχα, η οποία πλέον έχει πέσει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων.
Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν νωρίτερα ότι ήχησαν σειρήνες συναγερμού για αεροπορική επιδρομή σε όλη την ουκρανική επικράτεια, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις Κίεβο, Οδησσό, Ντνίπρο και Χάρκοβο.
Σύμφωνα με τις βρετανικές υπηρεσίες, το βασικό μέρος των ρωσικών στρατευμάτων βρίσκεται στα 25 χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο, ενώ οι Ρώσοι βομβάρδιζαν όλη τη νύχτα υποδομές και κτίρια στα περίχωρα της πρωτεύουσας.
Παρά τις επιθέσεις τους σε μεγάλες πόλεις, κύριος στόχος των Ρώσων παραμένει το Κίεβο, το οποίο επιχειρούν να περικυκλώσουν. Είναι παρόντες στα προάστια της πόλης και προσπαθούν να εξαλείψουν την άμυνά της σε τοποθεσίες δυτικά και βόρεια της πόλης για να την «αποκλείσουν», δήλωσε το ουκρανικό επιτελείο.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, οι ρωσικές δυνάμεις σχεδιάζουν να διεξάγουν ένα «ψευδοδημοψήφισμα» στη Χερσώνα, την ουκρανική πόλη που βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή. Ο αναπληρωτής επικεφαλής του τοπικού συμβουλίου της Χερσώνας είπε στο Reuters ότι θέλει να δημιουργήσει μια νέα αποσχισθείσα δημοκρατία, όπως το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ.
Αποχωρούν μαζικά από το Κίεβο οι άμαχοι
Η ανθρωπιστική κρίση επεκτείνεται, με περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν διαφύγει από την Ουκρανία, από τους οποίους 116.000 είναι πολίτες τρίτων χωρών, μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τους αριθμούς που δόθηκαν χθες, Παρασκευή, στη δημοσιότητα από τα Ηνωμένα Έθνη. Σ’ αυτούς προστίθενται περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι που είναι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας, διευκρίνισε ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι.
Οι πρόσφυγες κατευθύνονται οι περισσότεροι προς την Πολωνία, η οποία υπολογίζει, σύμφωνα με τους συνοριοφύλακές της, ότι 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν διασχίσει τα σύνορα από τις 24 Φεβρουαρίου.
Οι πρόσφυγες αυτοί «δεν αισθάνονται σαν επισκέπτες. Τους υποδεχθήκατε στις οικογένειές σας με τρυφερότητα, με αδελφική ευγένεια», ευχαρίστησε ο Ζελένσκι σε μακροσκελές βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο οποίο πλέκει το εγκώμιο των Πολωνών.
Οχήματα βρίσκονται κολλημένα στη κίνηση προσπαθώντας να βρουν μια δίοδο εξόδου από την εμπόλεμη Ουκρανία. Οικογένεια κάνουν τα αδύνατα, δυνατά για να πάρουν τα παιδιά τους μακριά από τους βομβαρδισμούς βλέποντας πως ο εχθρός δεν «λυπάται», όπως απέδειξει με την επίθεση στο νοσοκομείο της Μαριούπολης.
protothema.gr