Πόλεμος στην Ουκρανία: Εξέπνευσε το ρωσικό τελεσίγραφο για τους υπερασπιστές της Μαριούπολης – Δεν παραδόθηκαν οι Ουκρανοί
Οι τελευταίοι Ουκρανοί υπερασπιστές της Μαριούπολης εξακολουθούν να ελέγχουν τομείς της πόλης και “θα αγωνιστούν μέχρι τέλους”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε σήμερα από το αμερικανικό δίκτυο ABC.
“Όχι, η πόλη δεν έχει πέσει. Οι στρατιωτικές μας δυνάμεις, οι στρατιώτες μας εξακολουθούν να είναι εκεί. Θα αγωνιστούν μέχρι τέλους. Αυτή τη στιγμή που σας μιλώ, εξακολουθούν να βρίσκονται στη Μαριούπολη”, δήλωσε ο Σμίχαλ.
Οι Ουκρανοί στρατιώτες στην υπό πολιορκία Μαριούπολη φαίνεται πως έχουν αγνοήσει το τελεσίγραφο της Ρωσίας, που απαίτησε να καταθέσουν τα όπλα και να απομακρυνθούν από το στρατηγικό λιμάνι της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, η κατάληψη του οποίου θα ήταν μια σημαντική νίκη για τη Μόσχα.
Ο Ουκρανός πρωθυπουργός απέρριψε εξάλλου τις πρόσφατες δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν σύμφωνα με τον οποίο ο ρωσικός στρατός κερδίζει τον πόλεμο.
“Καμία μεγάλη πόλη δεν έχει πέσει. Μόνο η Χερσώνα είναι υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, όμως όλες οι άλλες πόλεις είναι υπό ουκρανικό έλεγχο”, επέμεινε ο Σμίχαλ, διευκρινίζοντας ότι περισσότεροι από 900 δήμοι κάθε μεγέθους, μεταξύ των οποίων η πρωτεύουσα Κίεβο, είναι ελεύθεροι από κάθε ρωσική κατοχή.
“Αυτή τη στιγμή πολεμάμε στην περιοχή του Ντονμπάς και δεν έχουμε την πρόθεση να παραδοθούμε”, πρόσθεσε, μιλώντας στα αγγλικά.
Παράλληλα, αξιωματούχοι της Μαριούπολης δήλωσαν σήμερα πως οι ουκρανικές δυνάμεις θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται την πόλη της Μαριούπολης παρά το τελεσίγραφο της Ρωσίας.
Σύμβουλος του δημάρχου της Μαριούπολης απάντησε στην απαίτηση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας να παραδοθούν οι Ουκρανοί στρατιώτες που εξακολουθούν να αντιστέκονται σε τμήμα της πόλης, λέγοντας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να πολεμούν.
“Το βράδυ (του Σαββάτου), οι κατακτητές ανακοίνωσαν ότι θα παράσχουν “διάδρομο παράδοσης” για τα εναπομείναντα στρατεύματα”, δήλωσε ο Πέτρο Αντριουστσένκο στο Telegram. “Αλλά από σήμερα, οι υπερασπιστές μας συνεχίζουν να κρατούν την άμυνα”, είπε.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας επιβεβαίωσε και αυτό ότι το τελεσίγραφο προς τους Ουκρανούς στρατιώτες που εξακολουθούν να αντιστέκονται να παραδοθούν αγνοήθηκε.
Σε ανακοίνωσή του, τόνισε ότι στους περικυκλωμένους Ουκρανούς στρατιώτες στο εργοστάσιο Azovstal “προσφέρθηκε να καταθέσουν οικειοθελώς τα όπλα και να παραδοθούν προκειμένου να σώσουν τη ζωή τους”.
“Ωστόσο, το εθνικιστικό καθεστώς του Κιέβου, σύμφωνα με ραδιοφωνικές υποκλοπές, απαγόρευσε τις διαπραγματεύσεις για παράδοση”, υποστήριξε το υπουργείο.
Υποστήριξε επίσης ότι σύμφωνα με Ουκρανούς στρατιώτες που είχαν παραδοθεί προηγουμένως “υπάρχουν έως και 400 ξένοι μισθοφόροι που εντάχθηκαν στις ουκρανικές δυνάμεις” παγιδευμένοι στο εργοστάσιο, μεταξύ των οποίων Ευρωπαίοι και Καναδοί. “Σε περίπτωση περαιτέρω αντίστασης, όλοι τους θα εξοντωθούν”, ανέφερε.
Ο Αντριουστσένκο δήλωσε επίσης ότι η αντίσταση στους Ρώσους συνεχίζεται και πέρα από το χαλυβουργείο Azovstal, μια γιγαντιαία εγκατάσταση που αποτελεί προπύργιο για τις ουκρανικές δυνάμεις που μάχονται στη Μαριούπολη.
“Παρά την επιθυμία των κατακτητών να δείξουν ότι ο τόπος των εχθροπραξιών περιορίζεται στο χαλυβουργείο Azovstal, αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα”, είπε. “Χθες το βράδυ έγιναν μάχες στην οδό Ταγκανρόγκ που βρίσκεται πέντε χιλιόμετρα μακριά από την Azovstal”.
Είπε ότι “κατά τη διάρκεια των μαχών, οι κατακτητές βομβάρδισαν και πάλι ιδιωτικές κατοικίες με βαρύ πυροβολικό. Συνεχίστηκαν επίσης οι βομβαρδισμοί στην περιοχή του λιμανιού”.
Το ρωσικό τελεσίγραφο
“Λαμβάνοντας υπόψη την καταστροφική κατάσταση που υπάρχει στο μεταλλουργικό εργοστάσιο Azovstal και με γνώμονα καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις προσφέρουν στους μαχητές των εθνικιστικών ταγμάτων και στους ξένους μισθοφόρους τη δυνατότητα να εγκαταλείψουν τις εχθροπραξίες και να καταθέσουν τα όπλα τους, από τις 06:00 της 17ης Απριλίου 2022”, ανέφερε η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
“Όλοι όσοι καταθέσουν τα όπλα τους εγγυούμαστε ότι θα σώσουν τη ζωή τους”, υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση.
Βάσει των όρων της προτεινόμενης συμφωνίας, οι εναπομείναντες στρατιώτες μέσα στο εργοστάσιο Azovstal έπρεπε να αποχωρήσουν στο διάστημα μεταξύ 06:00 και 13:00 χωρίς όπλα και πυρομαχικά.
Η έναρξη της παράδοσης θα υποδεικνυόταν με ύψωση σημαιών, τόνιζε το ρωσικό υπουργείο: “Από τη ρωσική πλευρά – κόκκινη σημαία. Από την ουκρανική πλευρά – λευκή σημαία. Σε όλη την περίμετρο του Azovstal”.
Συνεχίζονται οι αεροπορικές επιδρομές στη Μαριούπολη – Νεκροί από βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο
Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τα αεροπορικά πλήγματα με στόχο την πολιορκημένη Μαριούπολη, ανακοίνωσε σήμερα το ουκρανικό γενικό επιτελείο.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από το ουκρανικό επιτελείο, ρωσικές ταξιαρχίες πεζοναυτών “ετοιμάζονται για μια επιχείρηση αλεξιπτωτιστών” στη Μαριούπολη, ενώ επιθέσεις σημειώθηκαν στην περιοχή του λιμανιού.
Η ίδια πηγή πρόσθεσε πως συνεχίζονται επίσης σήμερα οι βομβαρδισμοί κατοικημένων περιοχών και ο μερικός αποκλεισμός του Χαρκόβου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας.
Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό του κέντρου της πόλης Χάρκοβο την Κυριακή και 13 τραυματίστηκαν, μετέδωσε ο ουκρανικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας Suspilne επικαλούμενος τις τοπικές υγειονομικές αρχές. “Διασώστες επιχειρούν στις περιοχές (που επλήγησαν από τους βομβαρδισμούς)”, τονίστηκε.
Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν την Κυριακή κατά τον βομβαρδισμό της πόλης Ζολότε στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης.
“Σε ένα από τα πολυώροφα κτίρια, δύο όροφοι καταστράφηκαν. Έχουμε τουλάχιστον δύο νεκρούς πολίτες, τέσσερις ακόμη τραυματίες”, δήλωσε ο Serhiy Gaidai, ο κυβερνήτης της περιοχής του Λουχάνσκ.
Παράλληλα, η Ουκρανία και η Ρωσία δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν την Κυριακή σχετικά με τις ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την εκκένωση των αμάχων από τις περιοχές που έχουν πληγεί από τον πόλεμο, δήλωσε την Κυριακή η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βερεστσκούκ.
“Δεν καταφέραμε να συμφωνήσουμε σχετικά με τις εκεχειρίες για τις διαδρομές εκκένωσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, δυστυχώς, δεν ανοίγουμε σήμερα ανθρωπιστικούς διαδρόμους”, δήλωσε στον λογαριασμό της στο Telegram.
Η Βερεστσκούκ σημείωσε επίσης ότι οι ουκρανικές αρχές ζήτησαν ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την εκκένωση αμάχων και τραυματιών ουκρανών στρατιωτών από το πολιορκημένο λιμάνι της Μαριούπολης.
Η Μαριούπολη αποτελεί θέατρο των σφοδρότερων μαχών στη διάρκεια της ρωσικής εισβολής, αλλά και της χειρότερης ανθρωπιστικής καταστροφής. Θα είναι η πρώτη ουκρανική μεγαλούπολη που καταλαμβάνει ο ρωσικός στρατός από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου.
Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατέστρεψαν ένα εργοστάσιο πυρομαχικών κοντά στο Κίεβο, δήλωσε την Κυριακή ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.
“Κατά τη διάρκεια της νύχτας, πύραυλοι υψηλής ακριβείας που εκτοξεύτηκαν από αέρος κατέστρεψαν ένα εργοστάσιο πυρομαχικών κοντά στην πόλη Μπρόβαρυ στην περιοχή του Κιέβου”, δήλωσε ο Κονασένκοφ.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε χθες Σάββατο τη Ρωσία ότι “εσκεμμένα προσπαθεί να εξοντώσει τους πάντες” στη Μαριούπολη, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται σε επαφή με τους υπερασπιστές της πόλης. Ωστόσο, δεν αντέκρουσε τον ισχυρισμό της Μόσχας ότι ουκρανικές δυνάμεις δεν υπάρχουν πλέον στον αστικό ιστό.
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του αργά το βράδυ του Σαββάτου, ο Ζελένσκι υποστήριξε: “Δεν υπήρξε ούτε μια ημέρα από την έναρξη της πολιορκίας της Μαριούπολης που να μην αναζητούσαμε λύση – στρατιωτική ή διπλωματική. “Ωστόσο η εξεύρεση αυτής της λύσης είναι εξαιρετικά δύσκολη. Μέχρι τώρα, δεν έχει υπάρξει μια 100% ρεαλιστική επιλογή”, τόνισε.
Η Μαριούπολη, με την στρατηγική θέση της στην Αζοφική Θάλασσα, αποτέλεσε στόχο των ρώσων εισβολέων από την έναρξη του πολέμου. Βρίσκεται μεταξύ της προσαρτημένης από τη Ρωσία χερσονήσου της Κριμαίας (δυτικά) και της περιφέρειας του Ντονέτσκ (ανατολικά), η οποία ελέγχεται εν μέρει από τους φιλορώσους αυτονομιστές από το 2014.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει ότι έχει “απομακρύνει” 168.000 αμάχους από τη Μαριούπολη, μέχρι σήμερα. Η Ουκρανία αναφέρει ότι χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί βίαια.
Οι προσπάθειες απομάκρυνσης αμάχων από τη Μαριούπολη – ορισμένες με τη συνδρομή της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού – έχουν επανειλημμένως αποτύχει, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για το ποια έχει την ευθύνη.
Η κατάληψη της Μαριούπολης θα έδινε στη Ρωσία την επιλογή να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία και να ελέγξει το σύνολο της βόρειας ακτής της Αζοφικής Θάλασσας.
Περίπου 1.450 άμαχοι εγκατέλειψαν το Σάββατο τις εμπόλεμες ζώνες
Σχεδόν 1.450 άνθρωποι εγκατέλειψαν χθες Σάββατο τις εμπόλεμες ζώνες της Ουκρανίας, σύμφωνα με την ενημέρωση από το Κίεβο.
Περίπου 1.380 άμαχοι μεταφέρθηκαν στη Ζαπορίζια από διάφορες πόλεις της νότιας και της ανατολικής Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων 170 από την πολιορκημένη Μαριούπολη, ανέφερε το γραφείο της ουκρανικής προεδρίας στο Telegram.
68 άμαχοι απομακρύνθηκαν επίσης με ασφάλεια από την περιοχή του Λουχάνσκ, η οποία δέχεται ακατάπαυστα πυρά, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Η εκκένωση της πόλης Λισικάνσκ δεν κατέστη δυνατή εξαιτίας “σφοδρών βομβαρδισμών” στην περιοχή, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Εν τω μεταξύ, η Μόσχα γνωστοποίησε ότι “παρά τα εμπόδια που προκαλεί το Κίεβο”, περίπου 15.800 άμαχοι μεταφέρθηκαν στη Ρωσία από εμπόλεμες ζώνες της Ουκρανίας, τις προηγούμενες 24 ώρες, χωρίς τη συμμετοχή των ουκρανικών αρχών.
Το Κίεβο και η Μόσχα αλληλοκατηγορούνται εδώ και εβδομάδες ότι σαμποτάρουν τη διαφυγή του άμαχου πληθυσμού. Οι ισχυρισμοί δεν μπορούν να επαληθευτούν από ανεξάρτητες πηγές, υπογραμμίζει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.