16/03/202216:45

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ενα προσχέδιο συμφωνίας 15 σημείων ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, δημοσίευσαν οι Financial Times

Αποκήρυξη του ενδεχομένου ένταξης του Κιέβου στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφάλειας – Ποιος θα είναι ο ρόλος της Τουρκίας –  Τι αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times

Σημαντική πρόοδο στην κατάρτιση ειρηνευτικού σχεδίου 15 σημείων φαίνεται ότι πέτυχαν Ουκρανία και Ρωσία, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Το σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων την κατάπαυση του πυρός και την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, εάν το Κίεβο ανακηρύξει την ουδετερότητά του και αποδεχθεί περιορισμούς ως προς τις ένοπλες δυνάμεις που διαθέτει, σύμφωνα με τρία άτομα που εμπλέκονται στις συνομιλίες.

Η προτεινόμενη συμφωνία, την οποία Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές συζήτησαν πλήρως για πρώτη φορά τη Δευτέρα, θα περιλαμβάνει την παραίτηση του Κιέβου από την αξίωση ένταξης στο ΝΑΤΟ, όπως και τη δέσμευση ότι δεν θα φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις ή όπλα, με αντάλλαγμα την προστασία από συμμαχικές δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η  Τουρκία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η φύση των δυτικών εγγυήσεων για την ουκρανική ασφάλεια και η αποδοχή τους από τη Μόσχα θα μπορούσε να αποδειχθεί μεγάλο εμπόδιο σε οποιαδήποτε συμφωνία.

Αποχώρηση όλων των ρωσικών στρατευμάτων ζητά το Κίεβο

Αν και η Μόσχα και το Κίεβο υποστήριξαν ότι υπήρξε πρόοδος στους όρους της συμφωνίας, Ουκρανοί αξιωματούχοι παραμένουν επιφυλακτικοί για το εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι πλήρως δεσμευμένος στην ειρήνη και ανησυχούν ότι η Μόσχα ενδέχεται να αγοράζει χρόνο για να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να συνεχίσει τις επιθετικές της ενέργειες.

Ο Μικαΐλο Ποντολιάκ, ανώτατος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στους Financial Times ότι κάθε συμφωνία θα συμπεριλάμβανε τον όρο της αποχώρησης των στρατευμάτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας από το ουκρανικό έδαφος που κατέλαβαν από την έναρξη της εισβολής στης 24 Φεβρουαρίου, δηλαδή στις νότιες περιοχές στην Αζοφική Θάλασσα, τη Μαύρη Θάλασσα όπως και σε εδάφη στην ανατολή και στον βορρά του Κιέβου.

Η Ουκρανία, θα συγκρατούσε τις ένοπλες δυνάμεις της αλλά θα ήταν υποχρεωμένη να μείνει εκτός στρατιωτικών συμμαχιών όπως ο ΝΑΤΟ και να απέχει από το ενδεχόμενο φιλοξενίας ξένων στρατιωτικών βάσεων στο έδαφός της.

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η ουδετερότητα της Ουκρανίας που θα στηρίζεται στο καθεστώς της Αυστρίας ή της Σουηδίας είναι ένα ενδεχόμενο προς συζήτηση. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι «απολύτως συγκεκριμένες διατυπώσεις» ήταν «κοντά στο να συμφωνηθούν» στις διαπραγματεύσεις.

Δύο πηγές ανέφεραν ότι η συμφωνία φέρεται να περιλαμβάνει επίσης διατάξεις για την κατοχύρωση δικαιωμάτων για τη ρωσική γλώσσα στην Ουκρανία, όπου ομιλείται αν και επίσημη γλώσσα παραμένουν τα ουκρανικά.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου «τα ανθρωπιστικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων και των γλωσσικών ζητημάτων, συζητούνται μόνο μέσα από το πρίσμα των αποκλειστικών συμφερόντων της Ουκρανίας».

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων παραμένει το αίτημα της Ρωσίας να αναγνωρίσει η Ουκρανία την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και την ανεξαρτησία των δύο αυτονομιστικών περιοχών στο Ντονμπάς. Η Ουκρανία, είπε ο Ποντολιάκ, έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί, αλλά είναι πρόθυμη να διαχωρίσει το ζήτημα.

«Τα αμφισβητούμενα εδάφη και τα εδάφη συγκρούσεων είναι σε ξεχωριστή υπόθεση. Μέχρι στιγμής μιλάμε για εγγυημένη αποχώρηση από τα εδάφη που έχουν καταληφθεί από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στις 24 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας», ανέφερε.

Πώς σχολίασε το δημοσίευμα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου

Σχόλιο για το δημοσίευμα των Financial Times έκανε και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ ανέφερε ότι είναι πολύ νωρίς να αποκαλυφθεί οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ria.

protothema.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα