Πόλεμος τη Μ. Ανατολή: Μποϊκοτάζ της Χαμάς στις νέες συνομιλίες για εκεχειρία – Πρωτοφανής κυβερνοεπίθεση στο Ιράν
Λίγες ώρες πριν από την επανέναρξη των συνομιλιών για εκεχειρία στη Γάζα στη Ντόχα του Κατάρ, οι πολύνεκροι βομβαρδισμοί των Ισραηλινών στο παλαιστινιακό θύλακα δυναμιτίζουν περαιτέρω την ατμόσφαιρα.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Τζο Μπάιντεν υποστήριξε ότι η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτρεπτικά στην επαπειλούμενη επίθεση του Ιράν.
Πρωτοφανής χαρακτηρίζεται την ίδια ώρα, η κυβερνοεπίθεση που παρέλυσε το τραπεζικό σύστημα της Τεχεράνης. Κυρίαρχη εκτίμηση είναι πως η κυβερνοεπίθεση ήταν ενδεχομένως μήνυμα προς την Τεχεράνη από τη Δύση ή και το Ισραήλ ότι δεν χρειάζονται πύραυλοι για να πληγεί η χώρα.
Με το σκηνικό να είναι ρευστό όσο ποτέ προηγουμένως, το Ισραήλ προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, τα πολεμικά και τα της ειρήνης, μεταδίδει ο απεσταλμένος του ΕΡΤΝews Κωστής Κωνσταντίνου.
Η ισραηλινή κυβέρνηση στέλνει στο Κατάρ τον ανώτερο πολιτικό του σύμβουλο Οφίρ Φαλκ, μαζί με τους επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και έναν υποστράτηγο, ενώ επαναφέρει το ζήτημα της απελευθέρωσης των ομήρων.
Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι δεν θα παραστεί στις συνομιλίες της Ντόχα αλλάζοντας προηγούμενη απόφασή της. Η εξήγηση που έδωσε είναι πως το Ισραήλ σκλήρυνε τη στάση του, κάτι που ωστόσο δεν εξήγησε. Η απόφαση αυτή ενδέχεται να μεταβληθεί εκ νέου καθώς η ηγεσία της Χαμάς -πλην του Σινουάρ- ζει στην πρωτεύουσα του Κατάρ.
Ο συντονιστής του Προέδρου Μπάιντεν για τη Μέση Ανατολή, Μπρεντ Μακ Καρκ, σπεύδει στην Αίγυπτο και το Κατάρ, χώρες που μεσολαβούν σε ό,τι έχει να κάνει με μία συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
Νέα σενάρια για επίθεση «σήμερα ή αύριο»
Παράλληλα ωστόσο κυκλοφορούν και νέα σενάρια. Με βάση ένα από αυτά το Ισραήλ φαίνεται να εκτιμά ότι οι Ιρανοί δεν θέλουν να περιμένουν μέχρι να ολοκληρωθεί η σύνοδος στην Ντόχα και είναι πιθανό η επίθεση να πραγματοποιηθεί ακόμη και απόψε ή αύριο. Τα Μέσα που μεταφέρουν το σενάριο τονίζουν ότι πρόκειται για εκτιμήσεις αλλά και ότι πολλές άλλες τέτοιες διαψεύστηκαν στο παρελθόν.
Την ίδια ώρα το ζήτημα Μπεν Γκβιρ παίζει πολύ ψηλά στην ατζέντα καθώς μετά την αρχική αντίδραση Νετανιάχου και αντιπολίτευσης αλλά και τις έντονες αντιδράσεις διεθνώς, και οι κυβερνητικοί εταίροι όπως το Ενωμένο Κόμμα του Τορά, ένα θρησκευτικό κόμμα, ξεσπαθώνει κατά του Νετανιάχου ο οποίος έχει απομονωθεί. Ο ίδιος απαντά ότι τα περί προσευχής στο Όρος του Ναού ήταν πάντα οι θέσεις του.
Το κόμμα του, απειλώντας ουσιαστικά την κυβέρνηση, δεν παρουσιάστηκε στην Κνέσετ με αποτέλεσμα να καταψηφιστεί νομοσχέδιο που κατέθεσε ο Συνασπισμός.
ΠΗΓΗ: Ertnews.gr