Πολιτικά πολύ δύσκολη η αλλαγή στόχων
16/07/201914:18

Πολιτικά πολύ δύσκολη η αλλαγή στόχων

[ad_1]

Της Δήμητρας Καδδά
 
Η αλλαγή στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος θα είναι πολιτικά πολύ δύσκολη ανέφερε ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο.  Επισήμανε όμως ότι υπάρχουν άμεσες δράσεις που θα ωθήσουν την ανάπτυξη.

Είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να πετύχει τους στόχους των δημοσίων επενδύσεων. Δεν ζητήσαμε να τους μειώσει και το έκανε τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα, είπε εννοώντας το ΠΔΕ.

Επισήμανε επίσης ότι το μαξιλάρι διαθεσίμων των 13 δισ. ευρώ μπορεί να οδεύσει προς την οικονομία.

Αναφερόμενος σε πιθανούς κινδύνους για την οικονομία είπε ότι πρέπει να κάνουμε μία διάκριση μεταξύ των εξωτερικών σοκ, για τα οποία θα υπάρξει κάλυψη από την ΕΕ αν χρειασθεί στο μέλλον, και των εσωτερικών κινδύνων.  

Το πιο δύσκολο είναι αν οι πολιτικές εκτροχιασθούν στην Ελλάδα, ανέφερε. Γιατί τότε θα τεθεί ερώτημα αν τηρούνται οι υποσχέσεις, πρόσθεσε.

Οι κίνδυνοι συνδέονται με το ενδεχόμενο να εκτροχιασθούν οι στόχοι. Βεβαίως η κυβέρνηση έχει δηλώσει την προθυμία της συνεργασθεί, εξήγησε.  Οι κίνδυνοι λοιπόν είναι πολύ χαμηλοί, οπότε θα έχουμε αγαστή συνεργασία.

Αναφέρθηκε και σε κίνδυνο που συνδέεται με τα κόκκινα δάνεια, που πρέπει να μειωθούν.

Ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο ανέφερε ότι χρειάζεται μία βιώσιμη ανάπτυξη και το κλειδί είναι οι μεταρρυθμίσεις. Η δημοσιονομική βάση είναι πιο στερεή. Πρέπει να υπάρχει ένα πιο φιλικό προς τις επενδύσεις φορολογικό σύστημα, να μειωθούν τα NPLs. Αυτό έχει να κάνει με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην ενέργεια, το κτηματολόγιο, το άνοιγμα των αγορών, είπε. Εχει υποτιμηθεί ότι πολλές από αυτές τις αλλαγές απαιτούν πολλά χρόνια και διαρκή εφαρμογή. Και τούτο απαιτεί βούληση.

Για τα κόκκινα δάνεια, είπε, τα συζητούσαμε επί σειρά ετών. Και εν τω μεταξύ το πρόβλημα οξύνθηκε.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα