Πολιτικός σεισμός στη Γαλλία: Προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ – Κρίσιμο το επόμενο 48ωρο
H Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη, εισέρχεται σε καθεστώς πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας. Η απόφαση Μπαρνιέ, να προσφύγει σε άρθρο του γαλλικού Συντάγματος, το οποίο του επιτρέπει να νομοθετεί ερήμην της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, φέρνει πρόταση μομφής και θέτει την κυβέρνηση σε άμεσο κίνδυνο.
Πιο αναλυτικά, ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ αποφάσισε να προσφύγει στο άρθρο 49,3 του γαλλικού Συντάγματος. Με την απόφαση αυτή παρακάμπτει την κοινοβουλευτική ψηφοφορία και αναλαμβάνει την πλήρη πολιτική ευθύνη για την υιοθέτηση του προϋπολογισμού, κάτι που αναπόφευκτα θα προκαλούσε πρόταση δυσπιστίας από την Αριστερά.
Έτσι, κατατέθηκαν δύο προτάσεις μομφής, από την Συμμαχία της Αριστεράς, αλλά και το κόμμα της Μαρί Λε Πεν. Οι προτάσεις μομφής, θα εξεταστούν την Τετάρτη (σύμφωνα με το πρωτόκολλο, χρειάζονται δύο μέρες πριν την ψηφοφορία της πρότασης μομφής).
Με δεδομένο ότι τα κόμματα αυτά διαθέτουν από κοινού την κοινοβουλευτική πλειοψηφία η κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ, τον οποίο όρισε πρωθυπουργό προ τριμήνου ο πρόεδρος Μακρόν, αντιμετωπίζει στην παρούσα φάση σαφή κίνδυνο πτώσης την Τετάρτη.
«Από εδώ και πέρα, κυρίες και κύριοι βουλευτές, όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και εγώ τις δικές μου», ανέφερε στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μισέλ Μπαρνιέ. Τόνισε επίσης, πως οι Γάλλοι «δεν θα μας συγχωρέσουν αν προτιμήσουμε τα συμφέροντα κάποιων, και όχι το μέλλον του έθνους».
Τι γίνεται με τον προϋπολογισμό
Η Γαλλία εισέρχεται σε κρίση με δύο πιθανά σενάρια. Το ένα είναι να τελειώσει το έτος με μια υπηρεσιακή κυβέρνηση Μπαρνιέ και με προϋπολογισμό για το 2025, εκείνον του 2024 ή να υπάρξει νέα κυβέρνηση που θα προσπαθήσει μέσα σε 70 ημέρες να παρουσιάσει νέο προϋπολογισμό για το 2025, κάτι που φαίνεται αδύνατο.
Υπενθυμίζεται ότι ο Μπαρνιέ απέσυρε την πρόταση για αύξηση του φόρου στην ηλεκτρική ενέργεια την περασμένη εβδομάδα, υποχωρώντας στην πίεση της ακροδεξιάς.
Ωστόσο, το κόμμα της Λεπέν ζήτησε να αυξηθούν οι συντάξεις σε ποσοστό που να καλύπτει αυτό του πληθωρισμού. Η βουλευτής του RN Μαρίν Λεπέν είχε δώσει προθεσμία στον Γάλλο πρωθυπουργό μέχρι σήμερα, να ικανοποιήσει τα αιτήματα του κόμματός της για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Διαφορετικά, είχε απειλήσει ότι θα υποστηρίξει, μαζί με την Αριστερά, πρόταση δυσπιστίας.
Η υπερψήφιση μιας πρότασης μομφής θα ήταν κάτι το πρωτόγνωρο μετά την πτώση της κυβέρνησης του Ζορζ Πομπιντού το 1962. Η κυβέρνηση Μπαρνιέ θα ήταν σε αυτήν την περίπτωση η πιο σύντομη στην ιστορία της 5ης Δημοκρατίας.
ΠΗΓΗ: ertnews.gr