29/04/202414:49

Πολιτιστικός Σύλλογος Τραπεζικών Ηλείας: Με μεγάλη επιτυχία και η φετινή εκδήλωση «Ηλείας Εγκώμιον» στον Πύργο

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, στο Συνεδριακό Κέντρο της Π.Ε. Ηλείας η εκδήλωση που διοργάνωσε για 13η χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραπεζικών Ηλείας «Ηλείας Εγκώμιον». Στην εκδήλωση έγινε αρχικά αφιέρωμα στους Αρχαιολογικούς χώρους της Ηλείας, καθώς και στο παρελθόν και παρόν του Νομού.


Ακολούθησαν ενδιαφέρουσες ομιλίες στη συνέχεια. Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Παθολόγος – Ογκολόγος,- Πρ.της Ελληνικής Ετ. Προληπτικής Ογκολογίας Παναγιώτης Γκινόπουλος, ο Διευθυντής Πολιτισμού της UNESCO Γιώργος Τσούκαλης και ο πρ. Πρύτανης του ΕΜΠ και Καθηγητής Σχολής Χημικών Μηχανικών (ΕΜΠ) Ανδρέας Μπουντουβής.
Επίσης συμμετείχε και η Μικτή Χορωδία Πύργου.

Ο κ.Κων/νος Τριανταφυλλόπουλος ανέλαβε Διευθυντής Πολιτισμου και Περιβάλλοντος της International Action Art Σχολείο παραχωρήθηκε για Πολιτιστικούς ,Κοινωνικούς και Ανθρωπιστικούς λόγους… Μια εκδήλωση που τα είχε τα πάντα. Πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, αρχαιολογικές αναφορές, επιστημονικές και τεκμηριωμένες θέσεις για τη διεκδίκηση των πολιτισμικών αγαθών, ποίηση και πολλή μουσική και τραγούδι σχετική με το αντικείμενο της εκδήλωσης αθροίζοντας ένα μεγάλο φάσμα ανθρώπων του Πολιτισμού ,της Τέχνης και της Διανόησης ,της Μουσικής και της Ποίησης,αλλά και πολλές ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις.

Η εκδήλωση, την οποία οργάνωσε ο δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος Τραπεζικών Ν. Ηλείας επικεντρώθηκε στους τρεις μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους, την Αρχαία Ολυμπία, τον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα, την Αρχ. Ήλιδα και πραγματικά ήταν σε απόλυτη σχέση με τον τίτλο της, αλλά και σύγχρονα θέματα. Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους ”Χαρταετούς” και την μαγνητοσκοπημένη απαγγελία του Κ.Καζάκου ,την ωδή ”Ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα” Προλόγισε ο Πρόεδρός της Κώστας Τριανταφυλλόπουλος τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Η σημερινή εκδήλωση… πρόκειται για ένα αφιέρωμα στην Ηλεία, που πραγματοποιείται για 13η χρονιά, Θεσμός πλέον.

Η σημερινή εκδήλωση είναι μια διαδρομή στο χρόνο.. Είναι μια σύντομη σπονδυλωτή αναδρομή με στοιχειά του Πολιτισμού και των Ανθρώπων του. Ευχή και προσδοκία, η προβολή του τόπου μας, αλλά και αξίωση και στόχος, η επιστροφή των αρχαιοτήτων στην κοιτίδα τους καθώς και η διαφύλαξη των πολιτιστικών συμβόλων και αγαθών,των Παγκόσμιων Ιδεών και Αξιών, που αποτελούν μοναδική, στους αιώνες, παρακαταθήκη του Νομού μας και σημεία αναφοράς » και ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές .

Ανακοίνωσε την παραχώρηση από το Δήμο Πύργου,με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ.του Δημοτικού Σχολείου του Αγ.Ιωάννου για Πολιτιστικούς και Κοινωνικούς σκοπούς στο Σύλλογο τους. Ακρως ενδιαφέρουσα αναφορά στο εργο του στον όμιλο άλλα και στις αρχαιοκαπηλίες ,από τον Ερευνητή και Διευθυντή της UNESCO κ.Γιώργο Τσούκαλη εκ μέρους του προεδρου κ.Γ.Μαρωνίτη. Στο τέλος της αποκαλυτικής και συγκλονιστικής ομιλίας του για την δράση των αρχαιοκαπήλων αλλά και τις επιτυχίες τους στη διωξη τους ,αλλά και τις ενδιαφέρουσες προτάσεις του και τον ”Πολιτιστικό Τουρισμό”,επέδοσε πλακέτα στον κ.Κώστα Τριανταφυλλόπουλο με το διορισμό του ως Διευθυντή Πολιτισμού και Περιβάλλοντος της International Action Art ,θυγατρικής της unesco, ευχόμενος καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.

Ακολούθησε η εξαιρετική τοποθέτηση του Ογκολόγου-Παθολόγου κ. Παναγ.Γκινόπουλου για την πρόληψη των πολλών μορφών του Καρκίνου,τα νέα μέσα και τα ανησυχητικά και αυξανόμενα στατιστικά του Νομού. Ολοκληρώθηκαν οι ομιλίες με αυτή του πρ.Πρύτανη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ.Ανδρέα Μπουντουβή που ανέσυρε τις μαθητικές αναμνήσεις και μίλησε για την Παιδεία και τα σύγχρονα επιτεύγματα των Ηλείων μαθητών. Εντυπωσιακή ήταν η εμφάνιση της Μικτής Χορωδίας Πύργου που ερμήνευσε θαυμάσια τραγούδια Ηλείων δημιουργών.

Στους ομιλητές επιδώθηκαν αναμνηστικές γκραβούρες-πίνακες [δια χειρός Ν.Χειμώνα],βιβλία,αγαλματίδια κα Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα της international Action Art και με την στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και της ΟΤΟΕ.

Παρέστησαν, ο Σεβ.Μητροπολίτης κ.κ.Αθανάσιος, οι αιδ. Π.Δημητρακόπουλος και Αθ.Ράττας ,ο Υφ/ργός Προστασίας του Πολίτη κ.Ανδρ.Νικολακόπουλος ,οι βουλευτές κ.κ.Διον.Καλαματιανός και Μιχ.Κατρίνης ,ο Δήμαρχος Πύργου κ.Στ.Κανής ,οι Αντ/ρχοι κ.κ.Β.Παναγόπουλος και Θ.Κόρδας ,,η Προεδρος ΔΕΥΑΠ κα Ρ.Αλικάκη-Τζανέτου, ο Δασάρχης κ.Π.Λάττας,ο πρώην Δήμαρχος Ζαχάρως κ.Κ.Αλεξανδρόπουλος , ο Προεδρος του Ελληνικού Ωδείου κ.Γ.Γεωργόπουλος, ο πρόεδρος Εφέδρων Αξκών κ. Ν.Παναγιωτακόπουλος ,ο αν/δρος του Ιατρικού Συλλόγου κ.Οικονομόπουλος,το στέλεχος της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων κ.Ανδρ.Γιατράς,ο εικαστικός κ.Ν.Χειμώνας , καθώς και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι σωματείων και οργανώσεων,άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών,διευθυντές υπηρεσιών και σχολικών μονάδων,στελέχη τραπεζών και άλλοι.

Επίσης παρέστη ο περσινός ομιλητής κ.Παν.Ζελας. Ακολούθησε ευρεία συνεστίαση με πολύ τραγούδι και κέφι με πρωταγωνιστές τους κ.κ.Μάκη Ρομποτή[τραγούδι] ,Γ.Μιχαηλίδη [μπουζούκι-ηχητικά] ,Μιχ.Τζίφα[κιθάρα],και το Χορευτικό του Συλλόγου Γορτυνίων.


Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της International Action Art και με την στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και της ΟΤΟΕ.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα