15/02/202419:26

Πολιτιστικός Σύλλογος Τραπεζικών Υπαλλήλων Ηλείας: Προβολή ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή»

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραπεζικών Υπαλλήλων του Νομού Ηλείας σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας το Σάββατο το απόγευμα στις 2 Μαρτίου 2024 και ώρα 6,30μμ,στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του 1ου Γυμνασίου Πύργου[Γυμν.Δούκα 20] πραγματοποιούν την εκδήλωση της προβολής του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία του δημοσιογράφου της ΕΡΤ και παραγωγού ντοκιμαντέρ κ. Θωμά Σίδερη με τίτλο «Η Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή» παραγωγής του εν Αθήναις Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών [Βραβείο Ακαδημίας Αθηνων].

Στην εκδήλωση που θα προλογίσει ο Παν/τος Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Μπακόπουλος  και θα λαβουν μέρος η Χορωδία του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου και η Σχολή Βυζαντινης Μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας ..

Πριν από την προβολή της ταινίας θα μιλήσει ο κ. Σταύρος Αρβανιτοπουλος, Δρ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας, με θέμα ”Οι συνθήκες της Ιδρυσης της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής το 1454” και  θα αναφερθεί στην ιστορία της Σχολής που είναι το αρχαιότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα του Ελληνισμού, το οποίο συνεχίζει να λειτουργεί ακόμα μέχρι της μέρες μας στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης.

Στην ταινία, παρουσιάζεται η σύγχρονη ιστορία της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής, μέσα από τα μάτια των μαθητών και των δασκάλων της και ένα επιπλέον σύντομο κινηματογραφικό ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη των δεκαετιών 1950 και 1960 μέσα από σπάνια τεκμήρια.


Μεταξύ άλλων, στην ταινία μιλούν για το εκπαιδευτικό ίδρυμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Ακαδημαϊκός Πασχάλης Κητρομιλίδης, ο Σχολάρχης της ΠΜΓΣ Δημήτρης Ζώτος, o Αρχιτέκτονας Δρ. Σάββας Τσιλένης, Ιστορικοί, μαθητές και δάσκαλοι της Σχολής.  

politi trapezou ilias ntok 2

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα