17/11/202121:31

Πολυτεχνείο: Ειρηνική η πορεία στην Αθήνα για την 48η επέτειο – Περίπου 20.000 διαδηλωτές μετείχαν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις- «Φρούριο» το κέντρο της Αθήνας

Περίπου 20.000 διαδηλωτές μετείχαν στην πορεία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις – Διαδηλωτές του ΚΚΕ έκαψαν την αμερικανική σημαία – Συνθήματα και τραγούδια σε όλη τη διαδρομή

Με την πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία ολοκληρώθηκε ο τριήμερος εορτασμός της 48ης επετείου του Πολυτεχνείου.

Φοιτητικοί σύλλογοι με σύνθημα «48 Νοέμβρηδες μετά, η συλλογική μνήμη παραμένει ζωντανή», φορείς, κόμματα κι οργανώσεις, σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου μετέχουν στην πορεία. Ήδη, τα πρώτα μπλοκ πέρασαν από την αμερικανική πρεσβεία, φωνάζοντας συνθήματα κατά των ΗΠΑ, του ιμπεριαλισμού, του φασισμού και της κυβέρνησης. Έξω από την πρεσβεία  βρίσκονται παραταγμένα λεωφορεία της Αστυνομίας. Νωρίτερα, διαδηλωτές τραγουδούσαν τραγούδια όπως το «Πότε θα κάνει ξαστεριά».

Η συγκέντρωση έγινε στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Νωρίτερα, η πορεία πέρασε από τη Βουλή και στην κεφαλή της, σταμάτησε έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην πορεία μετέχουν 20.000 διαδηλωτές, συμπεριλαμβανομένου και του ΚΚΕ.

Κλειστή είναι η Βασ. Σοφίας, που ωστόσο λίγο μετά τις 19:30 αποδόθηκε στην κυκλοφορία από το ύψος του ξενοδοχείου Hilton έως την Πανεπιστημίου. Λίγο μετά τις 16:00 το μεσημέρι δόθηκε στην κυκλοφορία η οδός Πατησίων και στη συνέχεια η Σταδίου και η Πανεπιστημίου.

Διαδηλωτές του ΚΚΕ έκαψαν την αμερικανική σημαία στο τέλος της πορείας.

Κάψιμο αμερικάνικης σημαίας

Παρόντες στην πορεία είναι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, αλλά και ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης.

«Αντίσταση για πάντα στον φασισμό» είναι το σύνθημα του πανό που κρατούν εκπρόσωποι του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξόριστων Αντιστασιακών. Στην πορεία μετέχουν άτομα όλων των ηλικιών, ενώ φωνάζουν συνθήματα και λένε τραγούδια.

Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε νωρίτερα το «μπλοκ» με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ. Η πορεία έφτασε στην πρεσβεία λίγο πριν τις 5 το απόγευμα, ενώ τη σημαία κράτησαν και παιδιά. Φοιτητές τραγούδησαν τον Εθνικό Ύμνο και αποχώρησαν χωρίς εντάσεις.

Αστυνομικοί έχουν παραταχθεί από την εσωτερική πλευρά της εισόδου στη Βουλή, στη Βασ. Σοφίας.

Πολυτεχνείο: Έφτασαν κι άνοιξαν τη σημαία
Ξεκίνησε η πορεία με τη σημαία στο Πολυτεχνείο
Πολυτεχνείο σημαία
Τα μέλη της ΠΑΣΠ με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου ξεκίνησαν την πορεία 
simaia-polytechnio__1_
Η αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου
simaia-polytechnio__2_
Η αιματοβαμμένη σημαία στην κεφαλή της πορείας
papariga__2_
Έξω από τη Βουλή η Αλέκα Παπαρήγα
papariga__3_
papariga__1_

Κλειστοί τρεις σταθμοί του Μετρό

Με εντολή της αστυνομίας, ο σταθμός του μετρό «Μέγαρο Μουσικής» έκλεισε στις 15:00 και οι σταθμοί του μετρό «Σύνταγμα» και «Ευαγγελισμός» στις 16:30. Οι συρμοί θα διέρχονται από τους σταθμούς αυτούς χωρίς να πραγματοποιούν στάσεις.

Τροποποιήσεις θα υπάρξουν και σε δρομολόγια των γραμμών λεωφορείων και τρόλεϊ σε οδούς περιμετρικά του Πολυτεχνείου και στο κέντρο της πόλης, σύμφωνα με τις υποδείξεις της ΕΛΑΣ.

klathmonos__2_
Πλατεία Κλαυθμώνος
klathmonos__3_
Πλατεία Κλαυθμώνος
klathmonos__1_
Πλατεία Κλαυθμώνος

Ένταση και αψιμαχίες μεταξύ φοιτητών

Εντάσεις υπήρξαν από το πρωί στο χώρο του ιστορικού κτηρίου. Φοιτητές εμπόδισαν την διακοινοβουλευτική επιτροπή να καταθέσει στεφάνι/

Αψιμαχίες προκλήθηκαν μεταξύ φοιτητών για να εμποδιστεί η είσοδος σε μέλη της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ λίγη ώρα πριν από την κατάθεση στεφάνου αντιπροσωπείας του κόμματος.

polytexneio_1
polytexneio_3
polytexneio_4
polytexneio_5

protothema.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα