Πώς η κλιματική κρίση μπορεί να προκαλέσει νέες πανδημίες – «Η αλλαγή του καιρού αλλάζει το πρόσωπο των ασθενειών»
Τουλάχιστον 15.000 περιπτώσεις ιών θα μεταφερθούν από το ένα είδος στο άλλο τα επόμενα πενήντα χρόνια, με την κλιματική κρίση να επηρεάζει επίσης την εξάπλωση των ασθενειών, θέτοντας σε κίνδυνο ζώα και ανθρώπους, προκαλώντας ακόμα και νέες πανδημίες. Αυτό αναφέρουν τουλάχιστον έρευνες επιστημόνων που επικαλείται ο βρετανικός Guardian.
«Καθώς αλλάζει ο κόσμος, θα αλλάξει και το πρόσωπο των ασθενειών», είπε χαρακτηριστικά στον Guardian ο Γκρέγκορι Άλμπερι, ειδικός στην οικολογία των ασθενειών στο Πανεπιστήμιο Georgetown και συν-συγγραφέας της εργασίας, που δημοσιεύθηκε στο «Nature».
«Αυτή η μελέτη παρέχει περισσότερες αδιαμφισβήτητες αποδείξεις ότι οι επόμενες δεκαετίες δεν θα είναι μόνο πιο θερμές, αλλά και πιο άρρωστες», συμπλήρωσε. Ο πλανήτης υπερθερμαίνεται, πολλά είδη ζώων θα αναγκαστούν να μετακινηθούν σε νέες περιοχές για να βρουν κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης.
Τα ζώα αυτά θα μεταφέρουν τα παράσιτα και τα παθογόνα τους και έτσι θα εξαπλωθούν μεταξύ ειδών με τα οποία δεν είχαν αλληλεπιδράσει στο παρελθόν. Με τον τρόπο αυτό θα αυξηθεί ο κίνδυνος αυτού που αποκαλείται «διάχυση», όπου οι ιοί μεταφέρονται από τα ζώα στους ανθρώπους, πυροδοτώντας ενδεχομένως μια άλλη πανδημία του μεγέθους της Covid-19.
Όπως εξήγησε ο Άλμπερι, η κλιματική αλλαγή «κλονίζει τα οικοσυστήματα στον πυρήνα τους» και προκαλεί αλληλεπιδράσεις μεταξύ ειδών που είναι ήδη πιθανό να μεταδίδουν ιούς. Τόνισε δε, ότι ακόμη και οι δραστικές κινήσεις για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη δεν θα είναι αρκετές τώρα για να σταματήσουν τον κίνδυνο των γεγονότων διάχυσης.
«Αυτό συμβαίνει, δεν μπορεί να αποτραπεί ακόμη και στα καλύτερα σενάρια κλιματικής αλλαγής και πρέπει να λάβουμε μέτρα για τη δημιουργία υποδομών υγείας για την προστασία των ζωικών και ανθρώπινων πληθυσμών», επεσήμανε.