Πώς ο αστακός από φαγητό των φτωχών και των σκλάβων έγινε φαγητό των πλουσίων;
[ad_1]
Σήμερα ο αστακός αποτελεί ένα από τα ακριβότερα εδέσματα. Κάποτε όμως ήταν ένα ταπεινό φαγητό, με το οποίο τρέφονταν οι φτωχότερες τάξεις της κοινωνίας – υπήρξε κατά κάποιο τρόπο η πρωτεΐνη των φτωχών.
Πριν από πολλά χρόνια στις ακτές της Αμερικής υπήρχε τόσο μεγάλη αφθονία αστακών που οι αυτόχθονες τους χρησιμοποιούσαν για δόλωμα ή ακόμα και για λίπασμα. Αργότερα οι αστακοί σερβίρονταν στους φυλακισμένους και τους σκλάβους.
Πότε έγινε δημοφιλής και ακριβός
Με την έλευση του αμερικάνικου σιδηρόδρομου, στα τέλη της δεκαετίας του 1800, οι αστακοί ξεκίνησαν να σερβίρονται στα βαγόνια και να αποκτούν φανατικούς οπαδούς. Αυτή η αύξηση της δημοφιλίας τους ήταν που τους έκανε πιο δυσεύρετους, καθώς από την υπεραλίευση άρχισαν να μειώνονται οι πληθυσμοί τους στις θάλασσες. Και κάπως έτσι η τιμή τους έφτασε στα ύψη.
Περνώντας τα χρόνια ο αστακός συνδέθηκε τελικά με το γκουρμέ φαγητό και έγινε σύμβολο του πλούτου και της καλής ζωής. Σήμερα το ψάρεμά του δεν είναι εύκολη υπόθεση και επιπλέον υπάρχει μεγάλο κόστος στην μεταφορά του, διότι πωλείται ζωντανός.
Πληροφορίες από: lifo.gr