ΠΟΥ: Η οξεία φάση της πανδημίας θα τερματιστεί πιθανόν φέτος
«Υπολογίζουμε ότι η οξεία φάση θα τερματιστεί φέτος, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού θα εμβολιαστεί μέχρι τα μέσα του έτους, γύρω στον Ιούνιο ή τον Ιούλιο» τόνισε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας – Ποιες χώρες χαλαρώνουν τα μέτρα
Πληθαίνουν τα μηνύματα για την αρχή του τέλος της πανδημίας το 2022, ενώ ήδη χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής χαλαρώνουν τους αυστηρούς περιορισμούς. Η «οξεία φάση» της πανδημίας θα τερματιστεί φέτος, εφόσον επιτευχθεί ο στόχος, δηλαδή να εμβολιαστεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού, δήλωσε – από τη μεριά του – ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
«Υπολογίζουμε ότι η οξεία φάση θα τερματιστεί φέτος, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού θα εμβολιαστεί μέχρι τα μέσα του έτους, γύρω στον Ιούνιο ή τον Ιούλιο», είπε στους δημοσιογράφους ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Νότια Αφρική. «Είναι στο χέρι μας (…) Είναι θέμα επιλογής», πρόσθεσε.
Ο Τέντρος επισκέφθηκε τα εργαστήρια της εταιρείας βιοτεχνολογίας Afrigen που εδρεύει στο Κέιπ Τάουν. Εκεί παρασκευάστηκε το πρώτο εμβόλιο τεχνολογίας mRNA για την Covid-19 στην Αφρική. Το εμβόλιο αυτό, που βασίστηκε στον γενετικό κώδικα του νέου κορονοϊού, τον οποίο παραχώρησε η εταιρεία Moderna, θα είναι έτοιμο για κλινικές δοκιμές τον Νοέμβριο και εκτιμάται ότι θα πάρει άδεια χρήσης το 2024.
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το εμβόλιο αυτό θα είναι φτηνότερο και προσαρμοσμένο στις συνθήκες της αφρικανικής ηπείρου. Το σχέδιο της Afrigen στηρίζεται από τον ΠΟΥ και τον διεθνή μηχανισμό Covax για την ίση πρόσβαση στα εμβόλια.
Μόνο το 11% των Αφρικανών έχει εμβολιαστεί μέχρι σήμερα. Η ήπειρος θα πρέπει να εξαπλασιάσει το ποσοστό αυτό ώστε να φτάσει τον στόχο του 70% μέχρι τα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2022.
Σε τροχιά χαλάρωσης μέτρων έχουν μπει χώρες της Ευρώπης ενόσω οι εμβολιασμοί προχωρούν και η διανομή των χαπιών κορωνοϊού διευρύνεται. Μέτρα που επιβλήθηκαν για την αναχαίτιση της μετάλλαξης Omicron αποσύρονται σταδιακά, ωστόσο χώρες όπως η Γερμανία επιμένουν στην τήρηση των μέτρων καθώς εκτιμούν ότι ο κορωνοϊός παραμένει σε έξαρση. Εκείνο όμως που περιμένουν πολίτες και κυβερνήσεις είναι να περάσει η πανδημία σε ενδημική φάση.
Σε λίγες ώρες η ζωή σε Ιταλία και Ισπανία αλλάζει τρόπον τινά. Από αύριο, στην Ιταλία, σταματά να ισχύει η υποχρεωτική χρήση της προστατευτικής μάσκας στους ανοικτούς χώρους. Οι πολίτες θα πρέπει να τη φορούν μόνο σε περίπτωση πολυκοσμίας.
Η χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους παραμένει σε ισχύ μέχρι τις 31 Μαρτίου. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι θα αποφασίσει αν το μέτρο θα πρέπει να παραταθεί, ανάλογα με τη διάδοση του κορωνοϊού.
Από αύριο ανοίγουν και πάλι ντίσκο και κλαμπ. H πρόσβαση θα επιτρέπεται μόνον σε όσους πολίτες έχουν λάβει τουλάχιστο δυο δόσεις εμβολίου ή έχουν θεραπευθεί από τον κορωνοϊό. Παράλληλα, στην πίστα χορού -όπου κανείς θα μπορεί να βγάζει τη μάσκα- θα πρέπει να μπορεί να τηρείται απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων, ανάμεσα στους πελάτες.
Η Ισπανία ήρε το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, καθώς οι μολύνσεις από την Covid-19 συνεχίζουν να υποχωρούν από τα επίπεδα ρεκόρ. Οι μάσκες παραμένουν υποχρεωτικές στις πολυπληθείς συναθροίσεις σε ανοικτούς χώρους, όπως στις συναυλίες, στους κλειστούς χώρους και στις δημόσιες συγκοινωνίες, όμως σχεδόν όλες οι περιφέρειες ήραν το μέτρο της επίδειξης ενός πιστοποιητικού Covid για την είσοδο στα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα.
Η Σουηδία κατήργησε σχεδόν όλους τους περιορισμούς της πανδημίας και σταμάτησε τη διεξαγωγή δωρεάν τεστ για την Covid-19, παρόλο που η πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης παραμένει υψηλή.
Η κυβέρνηση της Σουηδίας, η οποία καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας επέλεξε να μην προχωρήσει σε επιβολή lockdown, υιοθετώντας μια πιο ήπια προσέγγιση με συστάσεις προς τους πολίτες, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα καταργήσει τους εναπομείναντες περιορισμούς – κηρύσσοντας ουσιαστικά την λήξη της πανδημίας – καθώς οι εμβολιασμοί και η μικρότερης σοβαρότητας παραλλαγή Omicron έχουν μετριάσει σε μεγάλο βαθμό τους αριθμούς κρουσμάτων και θανάτων.
Μπαρ και εστιατόρια θα μπορούν ξανά να παραμένουν ανοιχτά μετά τις 23:00 το βράδυ και χωρίς περιορισμούς στον αριθμό των πελατών. Τα όρια προσέλευσης για μεγαλύτερους εσωτερικούς χώρους καταργούνται, όπως και η χρήση του πάσου εμβολιασμού.
protothema.gr