Πούτιν σε Σολτς: Μέσα στο Σαββατοκύριακο ο τρίτος γύρος συνομιλιών Ουκρανίας – Ρωσίας
Πάνω από μία ώρα κράτησε η τηλεφωνική επικοινωνία του Γερμανού καγκελάριου με τον Ρώσο πρόεδρο – Ο Σολτς κάλεσε τον Πούτιν να σταματήσει όλες τις εχθροπραξίες
Την άμεση παύση όλων των εχθροπραξιών στην Ουκρανία ζήτησε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που κράτησε για πάνω από μια ώρα, ο Σολτς ζήτησε να επιτραπεί η ανθρωπιστική βοήθεια σε εδάφη που ο πόλεμος συνεχίζεται, σύμφωνα με ανακοίνωση της καγκελαρίας. «Εδώ και μέρες υπάρχουν άσχημες εικόνες και πληροφορίες από την Ουκρανία», επισήμανε ο καγκελάριος και κάλεσε τη ρωσική ηγεσία «να σταματήσει αμέσως όλες τις μάχες και να επιτρέψει την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στις επίμαχες περιοχές».
Από την πλευρά του, ο Πούτιν ανέφερε ότι θα υπάρξει και τρίτος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας αυτό το Σαββατοκύριακο.
Μπλίνκεν: Δεν θέλουμε τη σύγκρουση με τη Ρωσία, αλλά θα υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή γης του ΝΑΤΟ
Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ αλλά και του ΝΑΤΟ να κρατήσουν στιβαρή στάση απέναντι στην Ρωσία.
Μιλώντας στο πλάι του γενικού γραμματέα της βορειοατλαντικής συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε το ΝΑΤΟ είναι μία αμυντική συμμαχία. «Δεν επιθυμούμε καμία σύγκρουση, αλλά εάν η σύγκρουση έρθει σε εμάς είμαστε αποφασισμένοι να την αντιμετωπίσουμε. Και θα υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή γης του ΝΑΤΟ», είπε χαρακτηριστικά ο Άντονι Μπλίνκεν κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.
Δείτε βίντεο:
Μιλώντας από την πλευρά του σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες μετά τη συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών ο Στόλτεμπεργκ, είπε:
«Κατανοούμε την απόγνωση, αλλά πιστεύουμε επίσης ότι αν το κάναμε αυτό (δημιουργώντας μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων) θα καταλήξαμε σε κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν πλήρη πόλεμο στην Ευρώπη, με τη συμμετοχή πολύ περισσότερων χωρών».
Οι σύμμαχοι συμφώνησαν να μην επιχειρούν αεροπλάνα του ΝΑΤΟ στον ουκρανικό εναέριο χώρο ή στρατεύματα του ΝΑΤΟ στο έδαφος της Ουκρανίας, είπε. «Ταυτόχρονα, έχουμε την ευθύνη ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να αποτρέψουμε την κλιμάκωση αυτού του πολέμου πέρα από την Ουκρανία, διότι αυτό θα ήταν ακόμη πιο επικίνδυνο, πιο καταστροφικό και θα προκαλούσε ακόμη περισσότερο ανθρώπινο πόνο».
protothema.gr