22/12/202221:56

Πούτιν: Θέλουμε να τελειώσει ο πόλεμος, όλες οι συγκρούσεις λήγουν με διπλωματία

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε: «Θα προσπαθήσουμε για τον τερματισμό του, και όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο, φυσικά».

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ρωσία επιθυμεί τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και ότι όλες οι ένοπλες συγκρούσεις τελειώνουν με διπλωματικές διαπραγματεύσεις.

«Στόχος μας δεν είναι να γυρίσουμε το ρόδα της στρατιωτικής σύγκρουσης, αλλά, αντίθετα, να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε ο Πούτιν. «Θα προσπαθήσουμε για τον τερματισμό του, και όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο, φυσικά».

Μιλώντας μία ημέρα μετά την επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο, ο Πούτιν δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Το έχω πει πολλές φορές: η εντατικοποίηση των εχθροπραξιών οδηγεί σε αδικαιολόγητες απώλειες».

Η Ρωσία δηλώνει επίμονα ότι είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις – προκαλώντας έντονο σκεπτικισμό από την Ουκρανία και τις συμμάχους της, τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες υποψιάζονται ότι θέλει να κερδίσει χρόνο μετά από μια σειρά ηττών και υποχωρήσεων στον 10μηνο πόλεμο.

Η Ρωσία λέει ότι η Ουκρανία είναι αυτή που αρνείται να μιλήσει. Το Κίεβο λέει ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις της και να παραδώσει τα εδάφη που έχει καταλάβει.

«Όλες οι ένοπλες συγκρούσεις τελειώνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με κάποιου είδους διαπραγματεύσεις στη διπλωματική οδό», δήλωσε ο Πούτιν σύμφωνα με το Reuters.

Έντονη αντίδραση για τους Patriot

Την ίδια ώρα την αντίδραση της Μόσχας προκαλεί η επικείμενη παράδοση Patriot στην Ουκρανία με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν να διαμηνύει πως «οι παραδόσεις Patriot από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία θα παρατείνουν τη σύγκρουση».

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι οι Patriot που προμηθεύουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουκρανία είναι ένα παλιό οπλικό σύστημα που η Ρωσία θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει.

Ο Πούτιν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι Patriot είναι «αρκετά παλιό» και δεν λειτουργεί όπως το ρωσικό σύστημα S-300.

«Εντάξει, θα το λάβουμε υπόψη μας αυτό και θα βρεθεί ένα αντίδοτο», είπε.

Πεσκόφ: Θα στοχοποιήσουμε τους Patriot

Το Κρεμλίνο επέκρινε το αποτέλεσμα της επίσκεψης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον και προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να στοχεύει τον οπλισμό που προμηθεύουν στην Ουκρανία οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους συμπεριλαμβανομένων και των πυραύλων Patriot.

Η Μόσχα παρακολούθησε τη συνάντηση του Ζελένσκι με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο και δεν είδε κανένα σημάδι «προθυμίας να ακούσει τις ανησυχίες της Ρωσίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επίσκεψη.

Η Ρωσία θα βάλει «φυσικά» στο στόχαστρο το σύστημα αεράμυνας Patriot που οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να στείλουν στην Ουκρανία, είπε.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «επεκτείνουν συνεχώς το εύρος και αυξάνουν το τεχνικό επίπεδο» των όπλων που παρέχονται στην Ουκρανία, αν και αυτό δεν θα εμποδίσει τον ρωσικό στρατό να επιτύχει τους στόχους του, είπε σύμφωνα με το Bloomberg.

iEidiseis.gr 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα