Προαιρετική η 4η δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό – Ποιοι είναι καλό να την κάνουν
«Ισχυρή σύσταση» για τους άνω των 60 ετών και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα να προχωρήσουν στην 4η δόση – Δεν έχει σχέση με το πιστοποιητικό εμβολιασμού- Διευκρινίσεις από το υπουργείο Υγείας –
Διευκρινίσεις έδωσε το υπουργείο Υγείας σε σχέση με την 4η δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό. Το υπουργείο επισημαίνει ότι όπως τονίστηκε και στην ενημέρωση για τους άνω των 60 ετών «υπάρχει ισχυρή σύσταση» να προχωρήσουν σε 4η δόση μετά την περέλευση τετραμήνου από την τρίτη αναμνηστική δόση, κάτι που σημαίνει πως δεν είναι υποχρεωτική.
Αυτό σημαίνει πως η τέταρτη δόση δεν έχει να κάνει με την ισχύ ή όχι των πιστοποιητικών εμβολιασμού και όσων διευκολύνσεων απορρέουν από αυτά για τους πολίτες.
Ωστόσο, όπως τονίστηκε, η δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα άνω των 70 ετών και σε όσους άνω των 60 αλλά με υποκείμενα νοσήματα, έχει ευεργατικά αποτελέσματα καθώς μειώνει σημαντικά την πιθανότητα βαριάς νόσησης και άρα και νοσηλείας.
«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εκτίμησε ότι το πιθανό όφελος από μια τέταρτη δόση αναμένεται να είναι μεγαλύτερο σε άτομα ηλικίας 70 ετών και πάνω, καθώς και σε άτομα που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Επιπλέον, σε άτομα 60 και πάνω, ιδιαίτερα σε αυτά που έχουν υποκείμενα νοσήματα», σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου.
Τι ειπώθηκε στην ενημέρωση
Η τέταρτη δόση εμβολιασμού για τον κορωνοϊό στους πολίτες άνω των εξήντα ετών ανακοινώθηκε σήμερα από την πρόεδρ της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.
Η πλατφόρμα για την πραγματοποίηση των ραντεβού ανοίγει αρχικά για τους άνω των 80 ετών την 7η Απριλίου και θα ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα η ηλικιακή ομάδα 70-79 ετών και την μεθεπόμενη εβδομάδα για τις ηλικίες 60-69 ετών.
«Η Εθνική Επιτροπή συζήτησε σήμερα διεξοδικά για την 4η δόση (2η αναμνηστική). Η τρίτη δόση αποδείχθηκε ασφαλής και αποτελεσματική ακόμα και για τις παραλλαγές του κορωνοϊού. Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και υπό ανοσοκαταστολή βρίσκονται όμως σε κίνδυνο γιατί εμφανίζουν εξ αρχής χαμηλότερη ανοσοαπόκριση. Λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας της Omicron και της χαλάρωσης των μέτρων εξακολουθούμε να παρατηρούμε μεγάλο αριθμό μολύνσεων» ανέφερε η κα Θεοδωρίδου και σημείωσε:
«Παρά τα περιορισμένα δεδομένα, η ΕΘνική Επιτροπή εκτιμά ότι το όφελος από την τέταρτη δόση θα είναι μεγαλύτερο σε άτομα άνω των 70 ετών όπως και στους 60 ετών και άνω με υποκείμενα νοσήματα. Γι αυτό προτείνουμε 4η δόση (2η αναμνηστική) μετά την παρέλευση τεσσάρων μηνών από την πρώτη αναμνηστική (3η δόση) για τους πολίτες άνω των 60 ετών.
H πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών στις δηλώσεις της αναφέρθηκε και στους εμβολιασμούς παιδιών και εφήβων 12 -17 με ανοσοκαταστολή για τα οποία εγκρίθηκε η χορήγηση 4ης δόσης τρεις μήνες μετά την 3η δόση.
Για παιδιά 12 – 17 ετών με αυξημένους κινδύνους (διαβήτης, παχυσαρκία κλπ) χορηγείται τρίτη δόση εξι μήνες μετά από την β’ δόση ανέφερε.
Η κυρία Θεοδωρίδου σημείωσε επίσης ότι η δεύτερη αναμνηστική δόση (4η δόση) θα γίνεται με mRNA εμβόλια, δηλαδή Pfizer ή Moderna, 4 μήνες μετά από την 1η αναμνηστική δόση (3η δόση).
Η πορεία των εμβολιασμών
Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 20.590.000 εμβολιασμοί κατά της covid-19.
Ειδικότερα, για την πορεία των εμβολιασμών ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους είπε ότι με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 7.894.000 πολίτες, δηλαδή το 75,2% του γενικού πληθυσμού και 84,8% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος της ΕΕ είναι 75,1 % του γενικού πληθυσμού και 85,6% του ενήλικου πληθυσμού.
Περισσότεροι από 7.595.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους που αντιστοιχεί σε ποσοστό 72,4% του γενικού πληθυσμού και 81,1% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 72,4% του γενικού πληθυσμού και 83,1% του ενήλικου πληθυσμού.
Σχετικά με την 1η αναμνηστική δόση, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι δικαιούχοι αυτή τη στιγμή είναι 6.858.000 πολίτες, ποσοστό 90,4% επί των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 5.695.000 εμβολιασμοί, ποσοστό 83% των δικαιούχων και ακόμα 100.000 πολίτες έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, συνολικά 85%.
protothema.gr