02/01/202023:28

Προκαλεί η Τουρκία για τον EastMed: Θα αποτύχει – Αγνοεί τα δικαιώματά μας στην ανατολική Μεσόγειο

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, δήλωσε ότι κάθε σχέδιο που αγνοεί τα δικαιώματά τους για τους φυσικούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο θα αποτύχει

Πιστή στην πολιτική των προκλήσεων και των εμπρηστικών δηλώσεων, η Άγκυρα δεν έχασε την ευκαιρία, λίγες ώρες μετά την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον EastMed, να προβεί σε επίδειξη ισχύος.

Παρά το μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι ο αγωγός «δεν απειλεί κανέναν», η τουρκική πλευρά εξακολουθεί να κινείται επιθετικά και να αψηφά τις διεθνείς προειδοποιήσεις για αποφυγή εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αντιδρώντας στην υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον ενεργειακό αγωγό EastMed, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι δήλωσε ότι κάθε σχέδιο που αγνοεί τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων για τους φυσικούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο θα αποτύχει.

«Ο πιο οικονομικός και ασφαλής δρόμος για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο και η διανομή τους στις καταναλωτικές αγορές στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας, είναι η Τουρκία», υπογράμμισε ο Ακσόι στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Οι τρεις αρχηγοί των κρατών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ κάλεσαν όποιον το επιθυμεί να μετάσχει στο έργο, με την αυστηρή προϋπόθεση να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας.

Έμφαση δόθηκε και στα οφέλη του αγωγού, που πέραν της οικονομικής και αναπτυξιακής πλευράς, αναμένεται ότι θα συμβάλλει στην ειρήνη και συνεργασία στην περιοχή, αλλά και στην αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης των χωρών που συμπράττουν για την κατασκευή του.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκαν και στη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα μετέχει στη συγχρηματοδότηση του έργου, αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών, που παρέχουν διακομματική στήριξη στον αγωγό, θέτοντας την διπλωματική παράμετρο του έργου.

Ως μια κίνηση στην διπλωματική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου που σηματοδοτεί ουσιαστικά την έμπρακτη απόρριψη του μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης για τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών ερμηνεύουν πολιτικοί αναλυτές στην Κύπρο την υπογραφή της συμφωνίας για τον EastMed.

Η επόμενη πράξη για τον ΕastMed θα παιχτεί μετά το 2022, σημειώνει η DW, αφού μετά τη σημερινή υπογραφή θα ακολουθήσει μελέτη βιωσιμότητας του αγωγού, η οποία αναμένεται να διαρκέσει δύο χρόνια. Το κόστος της μελέτης ανέρχεται στα 70 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 35 θα αντληθούν από ευρωπαϊκά ταμεία.

Η μελέτη αναμένεται να καταδείξει την βιωσιμότητα του έργου λαμβάνοντας υπόψιν το κόστος κατασκευής και το περιεχόμενο των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις ΑΟΖ του Ισραήλ και της Κύπρου.

Ακιντζί: «Η συμφωνία για τον EastMed δεν βοηθά το Κυπριακό»

Από την πλευρά του ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί σχολίασε με γραπτή ανακοίνωσή του την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον EastMed υποστηρίζοντας ότι τέτοιες ενέργειες δεν βοηθούν στην επίλυση του Κυπριακού.

protothema.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα