06/10/202019:39

Προκαλεί η Τουρκία στην Κύπρο: Ανοίγει την παραλία μήκους 1,5 χιλιομέτρου της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου – Καταδίκη από την κυπριακή κυβέρνηση

Το άνοιγμα θα αφορά μόνο την παραλία μήκους 1,5 χιλιομέτρου και όχι την ίδια την περίκλειστη πόλη – Προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ετοιμάζει η Λευκωσία – Πρώτη αντίδραση Κομισιόν: Δεν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση στην περιοχή – Ακιντζί: Ντροπή για τη δημοκρατία το σόου Ερντογάν – Τατάρ

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ, ανακοίνωσαν πριν λίγο στην Άγκυρα το άνοιγμα της παραλίας της Αμμοχώστου. Το άνοιγμα θα αφορά μόνο την παραλία μήκους 1,5 χιλιομέτρου και όχι την ίδια την περίκλειστη πόλη.

Η τελετή η οποία εντάσσεται στις προσπάθειες στήριξης του Ερσίν Τατάρ ενόψει των λεγόμενων «προεδρικών εκλογών» της Κυριακής θα γίνει την Πέμπτη.

H «υποδοχή» της ανακοίνωσης από τον Τούρκο Δημοσιογράφο Γιουσούφ Ερσίν, μέσω twitter

ammoxostos1
ammoxostos2

Η Λευκωσία ήταν ενήμερη για τις κινήσεις της Άγκυρας και αναμένεται να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ήδη στην περιοχή βρίσκονται μπουλντόζες για να ετοιμάσουν τον χώρο ο οποίος δεν ήταν προσβάσιμος για 46 χρόνια.

ammoxostos3

Η κίνηση εκ μέρους της Άγκυρας θέτει σε κίνδυνο την διαδικασία επανέναρξης των συνομιλιών που είχε ανακοινώσει ο ΓΓ του ΟΗΕ.

ammoxostos4

Ερντογάν: Τα Βαρώσια είναι έδαφος των Τουρκοκυπρίων

Στις δηλώσεις που έκανε στο περιθώριο της συνάντησης με τον Τατάρ, ο Ερντογάν είπε πως «θέλουμε εγγυήσεις για τα δικαίωματα των Τουρκοκυπρίων στους φυσικούς πόρους γύρω από το νησί της Κύπρου. Είδαμε στις πρόσφατες συνεδριάσεις της ΕΕ πως οι Τουρκοκύπριοι δεν αναφέρθηκαν πουθενά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτή η αδικία. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τη μάχη μέχρι οι Τουρκοκύπριοι να αναγνωριστούν, πολιτικά και οικονμομικά, σαν ισότιμο μέλος του παγκόσμιου συστήματος. Ελπίζουμε πως τα Βαρώσια θα λειτουργήσουν πλήρως και είμαστε έτοιμοι για την παροχή κάθε είδους υποστήριξης στους Τουρκοκύπριους σε αυτό το θέμα. Είναι γεγονός πως αποτελούν έδαφος των Τουρκοκυπρίων και υποστηρίζουμε πλήρως την απόφαση ανοίγματος της παραλίας για το κοινό. Γνωρίζουμε ότι πολλοί θα ενοχληθούν, αλλά μέχρι σήμερα οι Τουρκοκύπριοι και εμείς κάναμε υπομονή χωρίς να έχουμε καμιά ανταπόκριση».

Ο Τούρκος Πρόεδρος επίσης έβαλε ταφόπετρα στις προσπάθειες για επανέναρξη διαλόγου για επίλυση του Κυπριακού λέγοντας πως μετά την πενταμερή διάσκεψη του 2017 στο Κραν Μοντανά, «είναι σαφές ότι δεν υπάρχει προοπτική για μια ολοκληρωμένη λύση στην Κύπρο και αποφασίσαμε να βασιστούμε σε συγκεκριμένα γεγονότα και όχι σε όνειρα». Ακόμη, δήλωσε πως οι αντιδράσεις της Λευκωσίας «είναι ήδη μάταιες».

Από την πλευρά του, ο Ερσίν Τατάρ ανακοίνωσε πως οι Τουρκοκύπριοι θα ξεκινήσουν να ωφελούνται από την παραλία στα Βαρώσια από το πρωί της Πέμπτης. «Βλέπουμε τα Βαρώσια σαν ένα εθνικό ζήτημα, που ξεπερνά πολιτικές σκοπιμότητες και συζητήσεις» επισήμανε.

Πρώτη αντίδραση Κομισιόν: Δεν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση στην περιοχή

Το άνοιγμα των Βαρωσίων που ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν «δεν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση στην περιοχή» δήλωσε πριν από λίγο ο Επίτροπος της ΕΕ για θέματα διεύρυνσης Όλιβερ Βαρέλι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την παρουσίαση των εκθέσεων προόδου για τις υπό ένταξη χώρες. Ο κοινοτικός επίτροπος διευκρίνισε ότι θα πρέπει να ενημερωθεί πλήρως για το περιεχόμενο των δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου ώστε να προβεί σε ολοκληρωμένη τοποθέτηση.

Καταδίκη από την κυπριακή κυβέρνηση

Με γραπτή του δήλωση, ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, εξέφρασε τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης για την Αμμόχωστο.

Αναλυτικά:

«Ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδικάζουν με το πλέον έντονο τρόπο την απόφαση της κατοχικής Τουρκίας και του εγκάθετου της στα κατεχόμενα Ερσίν Τατάρ, να επεκτείνουν την άδεια εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων, σε μια προεκλογική φιέστα που έστησαν στην Άγκυρα, παραμονές της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη.

Αυτή η προκλητική και παράνομη ενέργεια της Τουρκίας και των εγκαθέτων της στην Κύπρο θα καταγγελθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην ΕΕ και σε όλα τα διεθνή φόρα ως μια πράξη που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και έρχεται σε αντίθεση με τα τελευταία Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το θέμα θα θέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Εθνικό Συμβούλιο σήμερα για ανταλλαγή απόψεων και λήψη αποφάσεων».

Ακιντζί: Ντροπή για τη δημοκρατία το σόου Ερντογάν – Τατάρ

Ντροπή χαρακτηρίζει το «σόου» που έστησαν ο Ερντογάν με τον Τατάρ ο Μουσταφά Ακιντζί.

Σε γραπτή του δήλωση ο κατοχικός ηγέτης, αναφέρει ότι οι τελετές για το νερό και το άνοιγμα μέρους των Βαρωσίων έγιναν μόνο για να δώσουν πλεονέκτημα σε έναν από τους υποψηφίους (εννοεί τον Τατάρ) και αποτελούν μια άλλη διάσταση της παρέμβασης που έγινε στις «εκλογές».

Όπως σημείωσε, κάθε Τουρκοκύπριος γνωρίζει τον σκοπό τέτοιων ενεργειών, τέσσερις ημέρες πριν από τις «εκλογές».

Αναφορικά με το θέμα των Βαρωσίων, ο Ακιντζί ανέφερε ότι είναι απαραίτητο να αξιολογηθεί και να χρησιμοποιηθεί όχι ως εμπόδιο στη λύση, αλλά να αξιοποιηθεί σαν γεγονός που θα συμβάλει σε αυτήν.

Τονίζει δε πως ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ προετοιμάζεται για μια άτυπη διάσκεψη μετά τις «εκλογές», η ενέργεια στα Βαρώσια είναι λανθασμένη και πιθανότατα θα φέρει τους τουρκοκύπριους σε δύσκολη θέση στη διεθνή σκηνή.

Χαρακτήρισε εξαιρετικά λάθος το γεγονός ότι ένα τόσο σημαντικό θέμα, το οποίο εμπίπτει στην ευθύνη της «προεδρίας», χρησιμοποιήθηκε για προεκλογικές σκοπιμότητες.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα