Προτεραιότητά μας η αντιμετώπιση των προβλημάτων των τρα...
10/08/201909:42

Προτεραιότητά μας η αντιμετώπιση των προβλημάτων των τρα…

[ad_1]

Στο επίκεντρο της πολιτικής της κυβέρνησης βρίσκεται η συντονισμένη και συστηματική αναβάθμιση του ρόλου του τραπεζικού συστήματος στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας για τη δημιουργία καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, επισημαίνει ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός, σε άρθρο του στα “Νέα Σαββατοκύριακο”.

“Ο στρατηγικός σχεδιασμός της κυβέρνησης για το τραπεζικό σύστημα περιλαμβάνει την άμεση υιοθέτηση του μοντέλου εγγύησης του Δημοσίου σε τιτλοποιημένα περιουσιακά στοιχεία -αυτό που παλιότερα ληταν γνωστό ως ιταλικό μοντέλο (Assets Protection Scheme – APS)”, σημειώνει ο κ. Ζαββός.

Και συμπληρώνει: “Ωστόσο, αυτό που προτείνει τώρα η κυβέρνηση στην επεξεργασμένη μορφή του είναι πλήρως προσαρμοσμένο στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, των ελληνικών τραπεζών και των ευρωπαϊκών κανόνων και στηρίζεται στους επενδυτές ώστε όταν υιοθετηθεί να ονομαστεί ‘ελληνικό μοντέλο’. Ευελπιστούμε ότι μέσα στο φθινόπωρο θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με τη ΓΔ Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να προχωρήσουμε αμέσως έπειτα στην εφαρμογή του μέσω της απαραίτητης νομοθετικής ρύθμισης, έτσι ώστε οι τράπεζες να μπορέσουν να προσαρμόσουν αντίστοιχα τα σχέδιά τους”.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών, “η εφαρμογή του μοντέλου αυτού θα συμβάλει στη γρήγορη απομείωση των κόκκινων δανείων από το ενεργητικό των τραπεζών, έτσι ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν όσο πιο γρήγορα γίνεται στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, που τόσο χρειάζεται ο τόπος. Κατόπιν, η κυβέρνηση θα εξετάσει κάθε άλλη ρεαλιστική πρόταση συμπεριλαμβανομένου και του σχεδίου που έχει υποβάλει η ΤτΕ και είναι διατεθειμένη να υιοθετήσει κάθε εργαλείο που μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων αλλά και της ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος”.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα