Πρώτο βήμα για τα πλεονάσματα στο EWG μέσω χρήσης κερδών ομολόγων γ...
06/09/201917:18

Πρώτο βήμα για τα πλεονάσματα στο EWG μέσω χρήσης κερδών ομολόγων γ…

[ad_1]

Η πρώτη κίνηση για την έμμεση μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων μέσω της χρήσης των εσόδων από κέρδη ομολόγων (περίπου 1,2 δισ. ευρώ ετησίως) έγινε χθες κατά τη σύνοδο του EWG, όπως ανέφερε κοινοτικός αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες για την ατζέντα του επικείμενου Eurogroup της 13ης Σεπτεμβρίου. Διευκρίνισε ότι δεν τέθηκε αίτημα για άμεση μείωση του στόχου από το 3,5% του ΑΕΠ.

Αναλυτικά, ο αξιωματούχος είπε ότι το νέο ελληνικό μέλος του Euroworking Group στο χθεσινοβραδινό δείπνο “πραγματοποίησε μια σύντομη παρουσίαση των σχεδιασμών της νέας κυβέρνησης”. Σημειώνεται ότι πληροφορίες έκαναν λόγο για μία καλή ανταπόκριση στην παρουσίαση των ελληνικών θέσεων που έγιναν από τον επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλη Αργυρού.

Για το θέμα μίας πρώτης, έμμεσης, μείωσης των πλεονασμάτων, ο αξιωματούχος είπε ότι ο Έλληνας εκπρόσωπος “ανέφερε την ιδέα να χρησιμοποιηθούν τα κέρδη των ANFAs και των SMPs για επενδύσεις, κάτι το οποίο επιτρέπεται από το πρόγραμμα”.

Η ίδια πηγή για το ζήτημα της διαπραγμάτευσης περί συνολικής αλλαγής του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων (σ.σ. μία διαπραγμάτευση που έχει τοποθετηθεί για το 2020 από την Ελληνική πλευρά) ανέφερε ότι “ο εκπρόσωπος της Ελλάδας δεν έθεσε θέμα στόχων (πρωτογενών πλεονασμάτων), αλλά όπως έχω ξαναπεί και θα επαναλάβω, ζήτημα στόχων δεν μπορεί να συζητηθεί καθώς είναι εξαιρετικά ευαίσθητο, η κυβέρνηση έχει τώρα να παρουσιάσει και να εφαρμόσει την πολιτική της”.

Επίσης επισήμανε ότι ο εκπρόσωπος της Ελλάδας ανέφερε και “την πρόθεση της κυβέρνησης για αποπληρωμή του ΔΝΤ και η αποδοχή από τα άλλα μέλη ήταν από ουδέτερη ως θετική, καθώς αυτή ήταν και η πρόθεση της προηγούμενης κυβέρνησης”. Πρόσθεσε ότι “τώρα πλέον αναμένουμε τη επίσημη επιστολή και θα το εξετάσουμε”.

Σημείωσε παράλληλα ότι στo Eurogroup, το πρώτο στο οποίο θα συμμετάσχει ο νέος υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας θα γίνει, ως είθισται, μια παρουσίαση των προτεραιοτήτων της νέας κυβέρνησης όσον αφορά την οικονομική πολιτική.

Οι πρώτες 2 δηλώσεις

Υπενθυμίζεται ότι η νέα επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έθεσε θέμα αλλαγής του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων κατά την ακρόασή της ενόπιον του Κοινοβουλίου. Αλλά και ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας στη σημερινή αποκλειστική συνέντευξή του στο Capital.gr επιβεβαιώνει ότι για την κυβέρνηση υπάρχει θεμελιωμένο το δικαίωμα αιτήματος για μείωση του στόχου περί πρωτογενών πλεονασμάτων. Κάνει σαφές ότι η μεγάλη μείωση του περιθωρίου πιστωτικού κινδύνου της χώρας “καθιστά ανεπίκαιρη τη μεθοδολογία προσδιορισμού του” με βάση την οποία έγιναν τα σενάρια ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους και συμφωνήθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ.  Εκτιμά ότι “χρειάζεται η επικαιροποίηση της μεθοδολογίας” από την οποία “προκύπτει και η δυνατότητα περιορισμού του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων με δομημένο, μόνιμο και όχι συγκυριακό τρόπο”.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα